Faldulykke i klatrepark undersøges stadig - men nu er banen åben igen

Politiet ved endnu ikke, hvad der præcist gik galt, da en kvinde faldt ned fra banen Extreme i klatreparken Go High. Alligevel er banen nu åbnet igen.

Først kalder klatrevæggen, så går turen videre op ad en rebstige, indtil du til sidst befinder dig på en platform i 16 meters højde, som du skal springe ud fra – de første tre meter i frit fald.

Sådan lyder opskriften på den sorte bane, også kaldet Extreme, i klatreparken Go High, der tilhører Kragerup Gods. Banen har været lukket siden november sidste år, hvor en dengang 28-årig kvinde faldt 16 meter ned og blev hårdt kvæstet, fordi den snor, hun var hægtet fast til, ikke greb hende, som den skulle.

Politiet er stadig i gang med at efterforske årsagen til ulykken, men selvom de endnu ikke ved præcist, hvad der skete den dag i november, så har Midt- og Vestsjælland alligevel udstedt en ny polititilladelse til banen.

quote Man lukker alt, indtil man kender årsagerne til, hvad der er sket – også selvom det, der er sket, ikke engang har været et uheld

Christian Almer, næstformand i brancheforeningen for Autoriseret Rope Access

Det betyder med andre ord, at banen nu er åben igen, og det møder kritik fra en klatreekspert ved brancheforeningen for Autoriseret Rope Access.

- Det er for mig indlysende, at man på ingen måde – på noget tidspunkt – bør fortsætte en praksis, som har vist sig at indeholde problemer, siger Christian Almer, næstformand i brancheforeningen for Autoriseret Rope Access.

Christian Almer, Næstformand i Autoriseret Rope Access, er dybt uenig i, at frit-fald-forlystelsen er blevet åbnet på ny.
Christian Almer, Næstformand i Autoriseret Rope Access, er dybt uenig i, at frit-fald-forlystelsen er blevet åbnet på ny. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Midt- og Vestsjællands Politi forklarer udstedelsen af den nye tilladelse med, at Teknologisk Institut har godkendt selve banen på ny.

- Man kan sammenligne det med, når der sker en arbejdsulykke på en arbejdsplads. Så vil man også kigge på den bestemte maskine, der har været impliceret i ulykken. Når de undersøgelser er færdige, kan der stadig være ting, som skal belyses, men det betyder ikke, at maskinen ikke kan sættes i gang igen, når den er godkendt. Det er det samme for den her forlystelse, siger Charlotte Tornquist, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Men det er næstformanden for Autoriseret Rope Access dybt uenig i.

- Man lukker alt, indtil man kender årsagerne til, hvad der er sket – også selvom det, der er sket, ikke engang har været et uheld, men det vi bare kalder en hændelse, siger Christian Almer.

Nyt dobbelt sikkerhedssystem

Siden ulykken i november har banen fået et nyt sikkerhedssystem, som man ikke på noget tidspunkt kan klikke sig af. Det er et såkaldt dobbelt sikkerhedssystem, der i dag er normalt i klatreparker, men som klatreparken ved Kragerup Gods ikke tidligere har benyttet sig af.

- Vi var de første, der havde en go high klatrebane i Danmark, så vi har jo de første systemer. Og det er ikke billigt, hvis man skal udskifte så mange baner og systemer, som vi har, siger Dennis Dahl, hotelchef på Kragerup Gods.

Selvom ingen endnu officielt ved, hvad der gik galt under ulykken sidste år, mener Kragerup Gods selv, at de havde 100 procent styr på det.

Hotelchefen på Kragerup Gods, Dennis Dahl, mener, at personalet har 100 procent styr på det.
Hotelchefen på Kragerup Gods, Dennis Dahl, mener, at personalet har 100 procent styr på det. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Vi har alle vores procedurer i orden, og vi har et toptrænet og uddannet personale, der ved lige præcis, hvad de skal gøre. Det var også tilfældet den dag, ulykken skete, siger hotelchef Dennis Dahl.

Hvordan kan I sige det, når I ikke ved, hvad der gik galt den dag?

- Jamen vi ved jo ikke, hvad vedkommende har gjort deroppe, siger han.

Spørger man Marie Louise Frederiksen selv, er hun dog overbevist om, at det ikke er hende, der har gjort noget galt.

- Jeg er sikker på, at jeg sikrede mig rigtigt, siger hun.

Marie Louise Frederiksen er overbevist om, at hun sikrede sin karabinhage korrekt.
Marie Louise Frederiksen er overbevist om, at hun sikrede sin karabinhage korrekt. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

På videoen fra det skæbnesvangre spring i november ser det ud til, at det kun er Marie Louise Frederiksens venner, der er tilstede, da hun springer. Marie Louise Frederiksen siger også selv, at der ikke var noget personale omkring selve banen.

- Det skal jeg ikke kunne sige, om der var, men der var personale i nærheden i hvert fald, siger Dennis Dahl.

Tager sagen alvorligt

Marie Louise Frederiksen kom slemt til skade ved ulykken i november, hvor hun knuste og brækkede bækken, ribben, brystben, højre fod, lændehvirvler og korsben.

- At falde ned fra lad os sige 10 meters højde er altid meget alvorligt og oftest dødeligt, siger Christian Almer.

Derfor tager Midt- og Vestsjællands Politi også ulykken meget alvorligt, og den skal undersøges i dybden, før politiet kan melde noget endeligt ud.

- Det er en meget alvorlig ulykke, der er sket. Derfor bliver der også lavet rigtig mange undersøgelser – både af banen, men også afhøringer af de personer, der har været tilstede, for at få klarlagt omstændighederne. Så det er en meget alvorlig sag, siger Charlotte Tornquist.

Charlotte Tornquist, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, fortæller, at ulykken er så alvorlig, at politiet endnu ikke er nået til bunds i sagen.
Charlotte Tornquist, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi, fortæller, at ulykken er så alvorlig, at politiet endnu ikke er nået til bunds i sagen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Der er nu gået mere end seks måneder, siden ulykken fandt sted, men politiet er stadig ikke klar til at komme med en endelig vurdering. Selve sagen ligger nu hos en jurist hos Midt- og Vestsjællands Politi, og det er stadig usikkert, om der kommer et strafferetligt efterspil.