Ødelagte møbler og vandskade i kælderen - hærværk får nu bibliotek til at lukke om aftenen

En gruppe unge i Dianalund har fået for vane at te sig på byens bibliotek, så personalet nu ikke ser anden udvej, end at lukke i aftentimerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ikke alle, der besøger biblioteket i Dianalund, nøjes med at låne bøger eller slå sig ned i en stole for at læse dagens avis.

quote Det er sandsynligvis også fordi, de ikke ved, hvor de skal være henne

Ellen Rønne Rosin, bibliotekar, Dianalund Bibliotek

Gennem længere tid har en gruppe unge gjort livet surt for både besøgende og personalet, der om morgenen er mødt ind til ødelagte møbler, henkastet affald og beretninger fra andre gæster på biblioteket om, at de er bange for at besøge biblioteket om aftenen.

Biblioteket i Dianalund har ellers haft som skik og brug at holde ubetjent aftenåbent, for at udvide åbningstiden. Men det bliver nu sat på pause.

Artiklen fortsætter under billedet.

Biblioteket har oplevet, at de unge har lavet hul i en sofa og smadret i et vindue.
Biblioteket har oplevet, at de unge har lavet hul i en sofa og smadret i et vindue. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi har oplevet en ret uhensigtsmæssig adfærd fra forskellige grupper af unge, som kommer og bruger biblioteket uden for betjent tid, hvor de hænger ud – og nogle gange hænger de lidt voldsomt ud, må man sige, fortæller bibliotekar Ellen Rønne Rosin til TV2 ØST og tilføjer:

- Vi har også fået henvendelser fra borgere, som fortæller, der har været nogle unge mennesker, og de føler sig utrygge ved, at de er her.

Biblioteket har også oplevet, at der er blevet åbnet for en vandhane, der kun kan åbnes med værktøj. Vandet løb hele natten og gav vandskade i kælderen, hvor en del af bibliotekets it-udstyr tog skade.

Ødelægger møbler

Derfor bliver der nu skåret i aftenåbningen fra 18-22.

- Det vil sige, at vi allerede lukker klokken 18.00. De er her mest om aftenen, og det er sandsynligvis også fordi, de ikke ved, hvor de skal være henne, siger Ellen Rønne Rosin.

Selv har hun været vidne til, hvordan der er blevet flyttet på møblerne og vippet på stolene, så benene knækker, imens der også er blevet både spist og drukket sodavand med tydelige aftryk på gulvene.

- Det er ikke så spændende, siger bibliotekaren og tilføjer:

- Vores rengøringsmand og er også ked af det, for han når kun at gøre rent efter dem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Normalt er der offentlig adgang til biblioteket helt frem til klokken 22.00. Men fremover lukker biblioteket nu allerede klokken 18.00.
Normalt er der offentlig adgang til biblioteket helt frem til klokken 22.00. Men fremover lukker biblioteket nu allerede klokken 18.00. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Håber at finde løsning

Biblioteket har udover de indskrænkede åbningstider indledt et samarbejdet med SSP, den lokale skole og politiet. Håbet er at finde en løsning, så er der plads til alle.

- Det gør mig rigtig ked af det, at vi er nødt til at gøre det her.

- Vi håber, vi kan gå videre med det samarbejde – med de forskellige instanser og finde en løsning på, hvordan vi kan få det hertil at virke. Det er ikke fordi, de ikke må være her – det må de gerne – de har bare en rigtig uhensigtsmæssig opførsel.

De nye tiltag med kortere åbningstider vil ind til videre gælde til en gang i januar næste år.

Ifølge bibliotikaren vil de nye åbningstider formentlig ikke genere så mange, da de i forvejen var stræmt fra at besøge biblioteket om aftenen.