¨

Hærværk og afføring plagede ventesal - nu lukker den helt

Vordingborg Kommune tager nu konsekvensen af flere års hærværk og lukker for ventesalen i Præstø. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Lang tids svineri og hærværk ved Præstø station får nu Vordingborg Kommune til at lukke ventesalen helt.

Nazistiske symboler og penisser tegnet med rød sprittusch, afføring på væggene, væltede møbler og smadrede flasker rimer ikke just på en behagelig ventesal.

Ikke desto mindre er det netop det, der de sidste par år har plaget ventesalen på busstationen i Præstø.

- Der har der været en del unge mennesker samlet, som har lavet hærværk, svinet ekstremt meget og indtaget alkohol. Der har også været solgt hash og andre stoffer, der ikke må sælges, lød det i juni fra fortæller Peter Madelung, der er formand for skolebestyrelsen på Præstø Skole og medlem af Præstø Lokalråd.

Artiklen fortsætter under billedet

Hærværket har blandt andet reslulteret i grafitti på væggene. I andre situationener er der blevet smurt afføring ud over væggene. Foto: Line Strand - TV2 ØST

For at komme problemerne til livs blev der i sommer holdt et borgermøde i kommunen, hvor man blandt andet aftalte at nedsætte en gruppe med folk fra SSP, politiet, byens skoleleder og Vordingborg Kommune. Gruppen har siden sommeren mødtes jævnligt, men det har ikke været muligt at løse problemerne. Derfor tager Vordingborg Kommune nu konsekvensen og lukker helt for adgangen.

Det er helt uhyrligt. Det er blevet så voldsomt at vi ikke kan stå model til det

Bo Kuno Christensen, specialkonsulent, Vordingborg Kommune.

- Det blev aftalt, at vi skulle intensivere videoovervågningen, og vi har flyttet kameraerne, så vi bedre kunne registrere alt. Vi har også lukket den ene dør ind mod Netto, men det har ikke løst problemerne, siger Bo Kuno Christensen, specialkonsulent i Vordingborg Kommune.

Det omfattende hærværk har betydet, at borgerne i Præstø ikke har kunnet bruge ventesalen til det, den var tiltænkt. Samtidig har hærværket også været en ubehagelig opgave for kommunens rengøringspersonale.

- Vores rengøringsfolk gør rent tre gange om ugen, og de sender billeder hver gang. Det er helt uhyrligt. Det er blevet så voldsomt at vi ikke kan stå model til det, siger Bo Kuno Christensen.

Sådan så der ud i juni i år. Artiklen fortsætter under videoen.

02:12 Luk video

I forbindelse med hærværket har man involveret SSP i kommunen, ligesom der er oprettet en lokal gruppe under Natteravnene, som skal hjælpe med at skabe mere tryghed i byen. Ikke alt hærværk er dog udført af unge, ligesom problemerne med formodet salg af stoffer ikke kan løses af Natteravnene eller andre frivillige.

Vordingborg Kommune har i hele forløbet samarbejdte med politiet om sagen.

- På baggrund af overvågningen og de øvrige billeder, vores personalet har taget, var politiets anbefaling, at vi lukkede for adgangen, siger Bo Kuno Christensen.

Medarbejdere i Vordingborg Kommune har derfor i dag blændet døre og vinduer. Samtidig fjernes dele af det nærliggende cykelskur, så man ikke kan skjule sig bag det for at sælge stoffer eller foretage andre kriminelle handlinger.

Det er dumt, for det er rart at have et sted at sidde, nå det bliver koldt

Bjørk Neema Bøje Arvedsen, Præstø

Lokale ærgrer sig

På gaden i Præstø er de lokale ærgerlige over beslutningen om at lukke adgangen til ventesalen. En af dem er Margit Andersen, som bor lige i nærheden, men holder sig fra stationen, når mørket falder på.

- Jeg går ikke herover om aftenen. Skal jeg gå en tur, går jeg ad hovedgaden eller en anden vej, siger hun til TV2 ØST.

Margit Andersen undgår stationen i de mørke timer. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hun ærgrer sig især over én ting.

- Jeg synes ikke om, at man lukker stedet. For der er ikke andre steder, du kan komme på et offentligt toilet, siger hun.

Bjørk Neema Bøje Arvedsen er ked af, at der mangler et sted, hvor man kan holde varmen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Bjørk Neema Bøje Arvedsen har også en klar holdning til hærværket.

- Det er dumt, for det er rart at have et sted at sidde, nå det bliver koldt, siger hun.

Sådan så der ud på busstationen i Præstø, da TV2 ØST var forbi mandag d. 10. juni:

00:50 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App