Kritiserer borgmesters brug af konto

Det er imod de kommunale retningslinjer, at Sorøs borgmester, Gert Jørgensen (K), har kunnet bruge en konto uden at konsultere andre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er problematisk, fordi offentlige myndigheder kun må bruge penge på noget, der er arbejdsmæssigt begrundet.

Sådan siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, der er professor i forvaltningsret, efter at avisen BT har afsløret, at Sorø Kommune har haft en repræsentationskonto, som er blevet brugt til støtte og sponsorater, som borgmesteren kunne beslutte at sætte i kraft - og til at gennemføre særlige arrangementer for ansatte i kommunen. De har blandt andet medvirket sammen med deres ledsagere.

quote Man kan ikke bare give sådan en konto til 'diverse'-udgifter til en borgmester

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret, Aalborg Universitet.

- Det er i strid med reglerne. Jeg tænker slet ikke, at det er en mulighed i en kommune at have sådan en konto. Dels fordi en kommune ikke må gennemføre beslutninger på denne måde - dels fordi at en del af udgifterne er blevet brugt på måder, der strider mod kommunalfuldmagten, siger han.

Professoren mener ikke engang, at en kommunalbestyrelse må træffe de beslutninger om sponsorater, som borgmesteren selv har kunnet træffe - og at invitere medarbejdere til særlige arrangementer betalt via den kommunale konto er ikke sikkert.

- Man kan ikke bare give sådan en konto til 'diverse'-udgifter til en borgmester. Definitionen er alt for bred at bruge i forhold til, hvad man kan i en kommune, siger han.

Kritiseres af kommunalbestyrelsesmedlem

Sagen om udgifterne i Sorø er blevet rullet op af avisen BT. Her lægges der især vægt på, at der er købt koncertbilletter for 33.000 kroner fra kontoen, der er blevet brugt på udvalgte medarbejdere, der med ledsager er blevet inviteret til koncert med blandt andet Lene Siel, Stig Rossen og Kurt Ravn.

quote Jeg synes ikke, det virker særlig sympatisk, at borgmesteren har en konto, han kan give til sine venner

Bo Mouritzen (EL), medlem af kommunalbestyrelsen, Sorø Kommune.

Avisen skriver dog, at alt i alt 142.000 kroner fra kontoen er blevet brugt på gaver, sponsorater og tilskud til lokale foreninger og selskaber.

En del af disse er givet i støtte til foreninger, hvor Gert Jørgensen selv har været aktiv.

Og det er problematisk, mener oppositionspartiet Enhedslisten.

Læs også
Medie: Borgmester fik koncertbilletter og middage for 33.000 kroner
Læs også
Medie: Borgmester fik koncertbilletter og middage for 33.000 kroner

- Jeg synes ikke, det virker særlig sympatisk, at borgmesteren har en konto, han kan give til sine venner. Det virker heller ikke som om den er brugt til kommunens bedste. I den ene af sagerne kan jeg forstå, at han har brugt penge på en klub, som han selv er medlem af - og så bliver det altså svært at skelne, hvornår er det noget, der gavner borgmesteren, hvornår er det noget, der gavner borgmesterens parti, og hvornår er det noget, der gavner Sorø Kommune, siger kommunalbestyrelsesmedlemmet Bo Mouritzen.

Han mener, at kontoen er med til at udfordre, at alle står lige i Sorø Kommune.

- Det skal jo være sådan, at det er lige for alle. Hvis den ene forening har en forbindelse til borgmesteren og lige hurtigt kan få fikset noget, mens den anden forening ikke har - og skal gå igennem et langt ansøgningsapparat - så er det jo ikke rimeligt. Der skal være lighed i det her. Og der skal være gennemsigtighed i det, siger han.

Læs også
Portræt: Plantageejer genvandt borgmesterposten efter intern splid i DF
Læs også
Portræt: Plantageejer genvandt borgmesterposten efter intern splid i DF

Han understreger, at han forstår, at borgmesteren skal have en repræsentationskonto. Han mener dog, at den skal være reguleret, så alle kan se, hvad der foregår. Samtidig peger han på, at det er endnu en sag i en række afsløringer de seneste år.

- Vi har haft en hel del sager, hvor vi må spørge, om borgmesterens økonomiske, moralske og etiske pejlemærke egentlig er stillet rigtigt ind, siger han.

Økonomiudvalg har været ind over

TV2 ØST har onsdag forsøgt at få en kommentar fra Gert Jørgensen selv til sagerne, men han er ikke vendt tilbage på forespørgslerne.

Hos Sorø Kommune oplyser en kommunikationsansat, at der senere onsdag vil følge en pressemeddelelse fra kommunen.

I et skriftligt svar til BT oplyser velfærdsdirektør i Sorø Kommune Henrik Juul Kjær blandt andet, at administrationen vurderer, at tilbuddet om koncertbilletter til medarbejderne ikke går ud over, hvad kommunens varetagelse af dens interesse som arbejdsgiver kan begrunde.

- Det er hverken ualmindeligt eller i strid med kommunalfuldmagtsreglerne, skriver han til mediet.

Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet
Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet

Gert Jørgensen har udsendt en kort, intern orientering om sagen til kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune.

Af orienteringen fremgår det, at han føler, at en navngiven journalist fra BT forfølger ham med en række aktindsigter.

I orienteringen understreger han dog, at alle større bevillinger fra kontoen er blevet drøftet i kommunens økonomiudvalg - og oplyser, at en del træk på kontoen er gået til formål, hvor tidspres har betydet, at disse ikke har kunnet nå at komme på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsordener.

Ordningen er senest blevet brugt til at støtte velgørende koncerter i Sorø Klosterkirke i 2018. 


Nyhedsoverblik