Portræt: Plantageejer genvandt borgmesterposten efter intern splid i DF

Skolebestyrelsen blev startskuddet til Gert Jørgensens (K) start i politik i Sorø Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Man må selv stille op, hvis man vil forandre noget og have at noget skal være anderledes.

Sådan sagde Gert Jørgensen i 2019 til TV2 ØST, da han blev spurgt om, hvordan han endte i politik. Han havde siddet i skolebestyrelsen i otte år og kunne se, at man fik indflydelse ved at involvere sig. 

quote Jeg er selvfølgelig glad

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

Så i 2015 blev han valgt ind i kommunalbestyrelsen, der dengang hed byråd, og i 2013 blev han valgt til borgmester for Det Konservative Folkeparti.

Mistede borgmesterposten

Af sine 60 år har han boet størstedelen af dem i Sorø Kommune. Her mødte han sin hustru Anette i ungdomsskolen allerede i teenageårene, og sammen har de tre børn, der også har sørget for, at der er kommet børnebørn til.

Børnebørnene og jagt var det, Gert Jørgensen planlagde at bruge sin fremtid på, da han på valgnatten den 16. november måtte sande, at hans rival fra Socialdemokratiet, Anne Madsen, havde samlet et flertal uden om konservative og dermed Gert Jørgensen.  

Læs også
Afgående borgmester i Sorø beskylder samarbejdspartier for dobbeltspil
Læs også
Afgående borgmester i Sorø beskylder samarbejdspartier for dobbeltspil

Hun var Sorø Kommunes nye borgmester, lød det fra konstitueringsgruppen, og en ærgerlig Gert Jørgensen måtte konstatere, at hans tidligere samarbejdspartner fra Dansk Folkeparti nu var en del af det røde samarbejde.

Vægelsindede Venstre

Men som revisoruddannet ved Gert Jørgensen, hvordan man tæller til et flertal. 

I Sorø Kommune er det lig med mindst 13 mandater, og da han i dagene efter valget havde fået talt med venstre og sikret sig deres opbakning, lykkedes det ham at fravriste Anne Madsen borgmesterkæden.

Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet
Læs også
Vraget socialdemokrat efter partihop: - Jeg føler mig usselt behandlet

På valgnatten var Venstre ellers noget vægelsindet og hældte umiddelbart til at indgå i et samarbejde med Socialdemokratiet, selv om partiet de seneste otte år har været en del af Gert Jørgensens flertalsgruppe.

Valgresultatet betød dog udskiftninger i Venstres gruppe, og de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen ville hellere se blåt end rødt, og derfor kom der ikke nogen aftale med hverken Socialdemokraterne eller konservative i stand på valgnatten.

Gert Jørgensen ejer en æbleplantage, så det var ikke tilfældigt, at han på sine valgplakater optrådte med et æble i hånden.
Gert Jørgensen ejer en æbleplantage, så det var ikke tilfældigt, at han på sine valgplakater optrådte med et æble i hånden. Foto: TV2 ØST

Pludselig største parti

Gert Jørgensen og Venstre fik dog snakket sig til rette, og de fik Nye Borgerlige med ombord. Lars Schmidt, der indtil søndag efter valget havde været i Dansk Folkeparti, blev uvenner med baglandet på grund af sit røde samarbejde og meldte sig ud af partiet og ind i konservative, og så havde Gert Jørgensen sit flertal.

- Jeg er selvfølgelig glad. Vi har ni mandater ud af 25 og er det største parti i Sorø Kommune. Derfor kan vi også tillade os at sige, at borgmesterposten nok ligger bedst hos os, lød det efterfølgende fra Gert Jørgensen.

Nu skal den kommende valgperiode så vise, hvordan den manøvre påvirker samarbejdet i en kommune, hvor oppositionen i forvejen klandrer Jørgensen for ikke at ville det brede samarbejde på tværs af partierne. 

Gert Jørgensen (Kons.) er revisoruddanet og har arbejdet med økonomi og strategi indtil han borgmester i Sorø, hvor han har boet hele sit liv. Og hans første opgave blev da også at rette op på kommunens økonomi, der stod på randen af falit.

Nyhedsoverblik