Institut står fast - klatrebane skulle have været overvåget, da kvinde faldt 16 meter ned

Der lader til at have været to forskellige forståelser af en intern mail mellem Kragerup Gods og Teknologisk Institut angående sikkerhedskrav.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En intern mail sendt mellem Teknologisk Institut og Kragerup Gods var i dag et af omdrejningspunkterne i den igangværende sag ved Retten i Holbæk.

På andendagen i retssagen for frit-faldulykken i klatreparken Go High på Kragerup Gods blev endnu flere vidner afhørt. Sagen behandler ulykken fra den 7. november 2020, hvor Marie Louise Angelo Frederiksen faldt 16 meter ned fra klatreforlystelsen “Extreme.”

Læs også
Faldt 16 meter ned fra klatrebane - nu starter retssagen mod kendt gods
Læs også
Faldt 16 meter ned fra klatrebane - nu starter retssagen mod kendt gods

En del af sagen handler om et specifikt sikkerhedskrav. Alle klatrebanerne, der betegnes som forlystelser, har en tilsynsbog. Heri står der forskellige sikkerhedskrav, som ejeren skal følge for, at forlystelsen må være i brug. Ved Kragerup Gods er det Teknologisk Institut, der har udformet tilsynsbogen. I “Extremes” tilsynsbog står der et krav om, at banen skal være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør. Helt præcist er ordlyden: 

"Aktiviteten skal, når den benyttes, være under konstant overvågning af en ansvarlig instruktør. Når aktiviteten er lukket, skal det sikres, at aktiviteten ikke kan benyttes."

Marie Louise Angelo Frederiksen har tidligere forklaret, at der ikke var noget personale ved banen. Dét har godsets instruktører bekræftet, da de blev indkaldt som vidner i sagen. 

quote Jeg ændrede ikke nogle betingelser i tilsynsbogen, og så står de stadig ved magt.

Inspektør fra Teknologisk Institut ved Retten i Holbæk.

I retten forklarede inspektøren fra Teknologisk Institut omkring overvågningskravet:

- Man må ikke fravige kravene, hvis du spørger mig. Vi stiller krav om overvågning til mange aktiviteter, og det er også i tråd med manualen (til klatrebanen, red.), hvori der står, at der skal være en instruktør til stede. 

VIDEO: Marie Louise fik alvorlige skader efter ulykke, fortalte hun til TV2 ØST i januar 2021:

Intern mail skaber forvirring

Kragerup Gods er derimod af en anden overbevisning i forhold til, hvordan kravet om overvågning skal forstås. I Retten blev der læst op fra en intern mailkorrespondance forud for ulykken mellem godset og Teknologisk Institut. Kragerup Gods ønskede ikke, at kravet om konstant overvågning skulle gælde forlystelsen, og derfor tog godset kontakt til Teknologisk Institut for at få sikkerhedskravet ændret. Selv samme inspektør svarede efterfølgende godset: 

"Jeg bekræfter hermed, at vi godt kan acceptere, at betingelserne ændres således, at krav til overvågning af Quick Jump (producentens navn for forlystelsen, red.) tilpasses de krav som anvendes på de traditionelle baner på Go High. Vi vil ved først kommende lejlighed foretage denne tilretning i tilsynsbogen."

Kravet blev i den forbindelse aldrig rettet til i tilsynsbogen, og det stod der altså stadig, da Marie Louise Angelo Frederiksen faldt ned. TV2 ØST har tidligere forsøgt at få en kommentar fra Teknologisk Institut i forsøget på at få en udlægning af, hvordan mailen hang sammen med kravet i Tilsynsbogen. 

Læs også
Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned
Læs også
Tvivl om sikkerhedskrav ved klatrebane på kendt gods - Marie faldt 16 meter ned

Teknologisk Institut ønskede ikke at svare på spørgsmål og henviste dengang til, at de havde et “privat kundeforhold” med Kragerup Gods. I dag lød så forklaringen fra inspektøren ved Retten i Holbæk:

- Mailen skal forstås som, at jeg kunne acceptere, at vi kunne kigge på tingene. Ikke at betingelserne var ændret. Jeg blev ringet op af Kragerup Gods, mens jeg stod i Legoland, og jeg havde ikke mulighed for at erindre, hvad der stod i tilsynsbogen. 

Godsets forsvarer spurgte inspektøren fra Teknologisk Institut en ekstra gang, hvordan ordlyden i mailen “betingelserne ændres således,” kunne tolkes sådán. Det var inspektøren fra Teknologisk Institut ikke i stand til at uddybe. Dog slog inspektøren fast: 

- Jeg ændrede ikke nogle betingelser i tilsynsbogen, og så står de stadig ved magt. Ellers ville jeg have lavet om i bogen.

Marie Louise Angelo Frederiksen har knust sin højre fod, brækket tre ribben, knust sit brystben, ligesom hendes bækken er brækket.
Marie Louise Angelo Frederiksen har knust sin højre fod, brækket tre ribben, knust sit brystben, ligesom hendes bækken er brækket. Foto: Privatfoto


Politiets tese: Sikrede sig muligvis forkert

De to betjente, der var kaldt ud til ulykken den 7. november 2020, vidnede også i retten. Et par dage efter ulykken lavede de en rekonstruktion i forsøget på at undersøge, hvordan det kunne gå til, at Marie Louise Angelo Frederiksen faldt ned. I Retten forklarede den ene betjent:

- Vi arbejdede med en hypotese om, at hun muligvis havde placeret sine karabinhager et forkert sted. Snorene går opad på videoen, så hun har sat karabinhager ovenpå sleevet. Snorene skulle gå nedad, hvis de sad i karabinhagen. 

quote Jeg vil mene, at man godt kan blive i tvivl om, hvor man skal koble sig på.

Inspektør fra Force Technology ved Retten i Holbæk.

Politiet formoder altså, at Marie Louise Angelo Frederiksen kan have koblet karabinhagerne på selve elastikken, og at de derefter er gledet udover den nederste karabin for så at have sluppet hende, idét hun tog springet. 

Betjenten forklarede i Retten, at de lavede en test med en 40 kilo tung træstub, hvoraf det lykkedes den ene af de to karabiner at slippe og dermed falde hele vejen igennem. 

Videoen her viser, hvordan forlystelsen "Go High Extreme" fungerer under normale omstændigheder.

Ingen sikkerhedsmarkeringer og tapet sammen med gaffatape

Det kom også frem, at selve elastikken (også kaldet falddæmperen) var tapet sammen med gaffatape. I Danmark er der kun Teknologisk Institut og Force Technology som de eneste to instanser, der tjekker op på forlystelser. Ved gennemsynet efter ulykken blev Force Technology bedt om at inspicere udstyret. Her var en lynlås ved at gå i stykker: 

- Den var begyndt at åbne sig i toppen. Man må ikke tape falddæmperen, for den er lavet til, at den skal strækkes ud. Man ændrer faldsikringen, så det må man ikke. Det kan påvirke, hvordan dæmperen bliver trukket ud, forklarede inspektøren fra Force Technology. 

Det blev dog understreget, at selve gaffatapen ikke kan have haft betydning for selve ulykken. Ifølge inspektøren fra Force Technology manglede der også farvemarkeringer på selve udstyret, så det ville være enkelt for gæsten at se, hvor man skulle koble sig på. 

- Jeg vil mene, at man godt kan blive i tvivl om, hvor man skal koble sig på. Det er ikke i overenstemmelse med Standarden. Heri står der, at der skal være mærkning, forklarede inspektøren fra Force Technology. 

Dén udlægning var inspektøren ved Teknologisk Institut dog ikke helt enig i. Han forklarede i stedet: 

- Der var rød farvemærkning på, da jeg godkendte det. Den ikke et krav, at den er farvet, for man kan kun koble sig på ét sted. 

Den tredje og sidste retsdag er sat til fredag den 25. marts 2020. 


Nyhedsoverblik