Idrætslærer voldtog skoleelev - nu har kommune skærpet regler og beredskab

Mandag er en skolelærer fra Sorø Kommune blevet idømt seks års fængsel for voldtægt og trusler mod en 13-årig elev. Kommunen har nu skærpet reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 32-årige idrætslærer fra Sorø Kommune er mandag blevet kendt skyldig i at have begået flere voldtægter, krænkelser og trusler mod mindreårige elever.

Den 32-årige skolelærer Bjørn Christiansen, der har skiftet navn fra Jacob Emil Laudrup Høpner, er blevet straffet med fængsel i seks år og frakendt retten til at arbejde med børn under 18 år på ubestemt tid.

Retten i Næstved
Læs også
Folkeskolelærer kendt skyldig i voldtægt af elev – skal seks år i fængsel
Retten i Næstved
Læs også
Folkeskolelærer kendt skyldig i voldtægt af elev – skal seks år i fængsel

quote Det allervigtigste er at være opmærksom på de tegn, som børn viser, når de er i en form for mistrivsel

Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune

Den sag har blandt andet fået Sorø Kommune til at revidere deres regelsæt på området:

- Vi har revideret vores beredskab i forhold til børn og overgreb, og det har alle i organisation været involveret i. Alle synes, det er en forfærdelig sag, og alle vil gerne lære af det, siger Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune.

- Det allervigtigste er at være opmærksom på de tegn, som børn viser, når de er i en form for mistrivsel. Det handler om at være i stand til at se tegnene og reagere på dem.

- Vi vil hjælpe de berørte videre

Folkeskolelæreren er dømt for at have befamlet to elever samt at have begået voldtægt og truet en daværende 13-årig elev.

I flere tilfælde er voldtægterne sket på den pågældende skole, mens læreren en enkelt gang har taget hende ud i en nærliggende skov, hvor han ifølge anklagen har fikseret hende med håndjern bag om ryggen og et halsbånd rundt om halsen.

Denne voldtægt er blevet vurderet af retten som voldtægt særlig farlig karakter.

20170509-092854-l_23mb.jpg
Læs også
Skolelærer tiltalt for at voldtage 13-årig med håndjern og halsbånd
20170509-092854-l_23mb.jpg
Læs også
Skolelærer tiltalt for at voldtage 13-årig med håndjern og halsbånd

quote VI er optaget af at gøre, hvad vi kan gøre for at de berørte kan komme videre

Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune

- Det er jo en forfærdelig sag, og vi er meget ked af den her sag. Vi er optaget af at gøre, hvad vi kan gøre for at de berørte kan komme videre, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær fra Sorø Kommune.

- Fra kommunens side har vi nogle muligheder via vores Familieafdeling for at stille hjælp til rådighed. Der vil vi gøre det bedste, vi kan, for at de kan komme videre så godt som muligt.

Nye retningslinjer med input fra den konkrete sag

Ifølge Kommunaldirektøren skulle kommunen i foråret alligevel gennemgå de regler, der er på området, når mindreårige udsættes for overgreb.

- Her i foråret, da vi skulle revidere de retningslinjer, vi har i forhold til børn, der har været udsat for overgreb, har vi revideret regelsættet. Vi har selvfølgelig også yderligere skærpet reglerne som følge af den her sag, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær fortæller, at kommunen har revideret retningslinjer i kommunen, der handler om overgreb på børn.
Kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær fortæller, at kommunen har revideret retningslinjer i kommunen, der handler om overgreb på børn. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Hvordan ændrer de nye retningslinjer sig i forhold til tidligere?

- Første udgave bliver forbedret med den faglige viden, der er kommet inden for de år, der er gået. Så har vi også en konkret oplevelse, som også har været med til at afspejle det input, der er kommet i en ny politik, siger Søren Søndergaard Kjær.

Skole fik flere henvendelser

I retssagen mod den 32-årige lærer kom det frem, at skoleledelsen på den pågældende skole, hvor overgrebene fandt sted, har fået flere henvendelser. Skolelederen på den pågældende skole har under retssagen fortalt, at ledelsen allerede i efteråret 2017 fik henvendelser vedrørende læreren, der handlede om, at læreren talte hårdt og groft til både elever og kollegaer.

Senere fik skolelederen også flere henvendelser om, læreren var pågående over for pigerne - blandt andet på en lejrskole i september 2018.

Der kom henvendelser fra tre forskellige lærere. De havde været ude at bade, hvor tiltalte kastede rundt med eleverne - også piger i bikini. Samme dag skulle skolelederen også have fået en henvendelse fra en anden dreng og en pige. Pigen fortalte, at der var berøringer fra læreren, der var ubehagelige.

quote jeg ved, at skoleledelsen er ulykkelig over den her sag

Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune

Voldtægt
Læs også
Anklaget for at voldtage 13-årig elev - skole fik flere advarsler om tiltalt lærer
Voldtægt
Læs også
Anklaget for at voldtage 13-årig elev - skole fik flere advarsler om tiltalt lærer

Kunne man have undgået, at det har var sket?

- Det her er en forfærdelig sag, og vi er meget kede af, at den overhovedet er kommet. De spørgsmål som lærere, elever og forældre måtte have, forsøger vi at håndtere og imødekomme så godt, som vi kan, siger kommunaldirektøren i Sorø.

Men du vil ikke konkret forholde dig til, om ledelsen på skolen kunne have gjort mere?

- Det er en forfærdelig sag, og jeg ved, at skoleledelsen er ulykkelig over den her sag. Vi har haft en dialog om den løbende og prøvet at samle erfaringerne sammen og revidere vores beredskab til den slags situationer.

Intet grundlag for at kritisere skoleleder

Skolelederen på den pågældende skole har fortalt i Retten i Næstved, at han på baggrund af de henvendelser, der kom fra lærere og elever, tog en samtale med læreren.

20181021-181404-1-1920x1278we.jpg
Læs også
Anklaget for voldtægt af 13-årig:
Lærer forklarer overgreb med PTSD
20181021-181404-1-1920x1278we.jpg
Læs også
Anklaget for voldtægt af 13-årig:
Lærer forklarer overgreb med PTSD

quote Jeg har ikke noget grundlag for at give kritik af skolelederen eller andre

Søren Søndergaard Kjær, der kommunaldirektør i Sorø Kommune

Den dømte lærer kom til én samtale med skolelederen. Skulle man ikke have taget fat i nogle af de elever, der var blevet befamlet?

- Retten har brugt lang tid på at finde ud af, hvad der var op og ned i sagen, og i dag har de kendt den anklaget skyldig. Jeg er optaget af, hvordan vi kommer videre i den her sag, siger kommunaldirektør Søren Søndergaard Kjær.

- Det er jo en uhyre alvorlig sag, og vi har haft en dialog internt. Jeg fokuserer på, hvad vi kan gøre for at komme videre, og jeg har ikke noget grundlag for at give kritik af skolelederen eller andre.


Nyhedsoverblik