Gasprisen er eksploderet – nu flytter mor og datter i telt

Prisen på gas er tidoblet på to år. I flere kommuner rammer stigningerne hårdt. Hver 20. familie kan miste deres rådighedsbeløb, viser ny beregning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I disse dage gør Zenia Kornum fra Stenlille klar til at flytte på camping i telt. Men det er ikke for at holde ferie.

Flytningen er en desperat handling og konsekvens af, at priserne på gas nu har gjort, at Zenia Kornum og hendes datter ikke længere har råd til det lejede hus, der har været deres hjem i syv år.

- Før de her stigninger, der var det skrabet. Men vi havde, så der var til at jeg kunne købe ind. Nu står der måske en ost og en leverpostej, og det er det, fortæller hun.

quote Jeg bliver nødt til at holde skansen, og jeg bliver nødt til at vise en styrke. Fordi min datter, hun har det rigtig svært

Zenia Kornum, Stenlille

Zenia Kornum er førtidspensionist som følge af en voldsom trafikulykke, og derfor har prisstigningerne gjort ekstra ondt.

Før de voldsomme prisstigninger på gas betalte Zenia Kornum omtrent 2.500 kroner hver tredje måned. Men nu er regningen vokset til 6.500 kroner i kvartalet.

Hun har derfor ikke set sig anden udvej end at opsige lejemålet.

- I første omgang må vi finde en campingplads, vi kan være på og håbe på, der sker noget, inden det bliver for koldt. For ellers så er mit alternativ min bil, siger hun og tilføjer:

- Jeg bliver nødt til at holde skansen, og jeg bliver nødt til at vise en styrke. Fordi min datter, hun har det rigtig svært, og hun har brug for, at jeg er den stærke. Men det er sindssygt svært.

Zenia Kornum har oplevet langt over en fordobling på den regning, hun skal betale for varme fra gas.
Zenia Kornum har oplevet langt over en fordobling på den regning, hun skal betale for varme fra gas. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Og Zenia Kornum er langt fra den eneste, der ikke har penge nok til blot at dække de faste udgifter i den kommende vinter.

Prisen kan stige yderligere

Ifølge Energiselskabet Andel lå gasprisen i seneste måned på 12,03 kroner per kubikmeter. Sammenlignet var prisen for to år siden i samme måned 1,18 kroner per kubikmeter.

Omtrent 47.000 husstande her i regionen får varme fra et gasfyr. Og der er risiko for, at de kommer til at stå med en endnu større varmeregning.

Netop nu er gasledningen Nord Stream 1 mellem Rusland og Europa lukket på grund af service på russisk side. Mange frygter imidlertid, at russerne ikke vil åbne for ledningen foreløbigt.

Sker det, vil priserne stige yderligere.

Zenia Kornum håber, at hun og datteren snart finder en anden løsning på deres boligsituation. I første omgang rykker de på en campingplads.
Zenia Kornum håber, at hun og datteren snart finder en anden løsning på deres boligsituation. I første omgang rykker de på en campingplads. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Ifølge Finans Danmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditinstitutter, er det netop dem, der har mindst, det er værst for.

Det forklarer cheføkonom og analysedirektør Niels Arne Dam:

- Hvis du går ind i den her periode med store prisstigninger uden den store luft i økonomien, så er risikoen for at komme i problemer, større.

- Hvis du har en stor husstand med mange børn, hvis du har en bil, du skal køre i og et stort, lidt ældre hus, som du opvarmer med gas, får du mange, ekstra udgifter, tilføjer han.

Hver 20. går i minus

Finans Danmark har udarbejdet en beregning for, i hvilke ti danske kommuner flest borgere går fra at have et positivt til et negativt rådighedsbeløb, hvis prisstigningerne på gas fortsætter.

Af de ti er de seks kommuner beliggende her i sendeområdet.

Læs også
Forbrugerpriserne stikker af - højeste stigning i mere end 30 år
Læs også
Forbrugerpriserne stikker af - højeste stigning i mere end 30 år

Foruden Sorø er det kommunerne Faxe, Holbæk, Odsherred, Stevns og Vordingborg.

I alle seks kommuner gælder det ifølge Finans Danmarks beregning, at hver 20. familie går fra at have et positivt til et negativt rådighedsbeløb, når faste udgifter til blandt andet varme er betalt.

Bo Christensen (K), formand for Natur, Teknik og Planudvalget, Sorø Kommune, fortæller, at kommunen vil udbrede fjernvarme for at fjerne afhængigheden af udenlandsk gas.
Bo Christensen (K), formand for Natur, Teknik og Planudvalget, Sorø Kommune, fortæller, at kommunen vil udbrede fjernvarme for at fjerne afhængigheden af udenlandsk gas. Foto: Line Strand - TV2 ØST

I Sorø Kommune har man en ambition om at gøre sig uafhængig af udenlandsk gas. Blandt andet ved at flere tilkobles fjernvarme.

quote Løsningen er, at vi i samarbejde med borgerne går sammen om at finde nogle løsninger

Flemming Petersen (V), formand, Udvalget for Plan, Miljø og Teknik, Stevns Kommune

- Generelt er vi også åbne overfor, at borgere kan tage nogle egne initiativer, og jeg ser egentlig også gerne, at Sorø Kommune deltager i en dialog, så man kan skabe nogle større enheder også i den nordlige del af kommunen, hvor det er, man kan have en fælles varmeforsyning, siger formand for Natur, Teknik og Planudvalget, Bo Christensen (K).

Men i Stevns, hvor seks procent af kommunens familier risikerer at stå med et negativt rådighedsbeløb, ifølge Finans Danmarks beregning på konsekvenserne af prisstigningerne, er der ingen udsigt til billig fjernvarme.

Flemming Petersen (V), formand, Udvalget for Plan, Miljø og Teknik, Stevns Kommune, forklarer, at man i den store landkommune er nødt til at se på andre løsninger end fjernvarme for at hjælpe borgerne med høje varmeregninger.
Flemming Petersen (V), formand, Udvalget for Plan, Miljø og Teknik, Stevns Kommune, forklarer, at man i den store landkommune er nødt til at se på andre løsninger end fjernvarme for at hjælpe borgerne med høje varmeregninger. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi har mange små landsbyer og spredt bebyggelse. Så løsningen er, at vi i samarbejde med borgerne går sammen om at finde nogle løsninger, forklarer Flemming Petersen (V), der er formand for Udvalget for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune.

- Ude i de små byer kalder vi det ikke for fjernvarme i den forstand, men fælles varmeløsninger. Så noget nærvarme, det skal vi have, tilføjer han.

Læs også
Høje priser rammer især familier på Sjælland, Lolland og Falster
Læs også
Høje priser rammer især familier på Sjælland, Lolland og Falster

Foruden gas, er også priserne på træpiller og olie steget, ligesom også elprisen har oplevet markante stigninger de seneste seks måneder.


Nyhedsoverblik