Forskere med opfordring: Hjælp os med at finde de gode historier om Åmosen

Forskere fra Roskilde Universitet inviterer borgere til at dele historier om Naturpark Åmosen. Tilsammen skal det blive til et borgerkort over området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du har en god historie om området ved Naturpark Åmosen mellem Sorø og Kalundborg, så kan den nu blive en del af et nyt borgerkort over området.

Det skriver Roskilde Universitet, RUC, i en pressemeddelelse.

Fra onsdag den 19. august og tre måneder frem starter et stort projekt, der skal formidle Naturpark Åmosens kulturhistoriske og geologiske værdier i landskabet. Og det er altså her, forskerne gerne vil have områdets borgere i spil.

quote Det er borgerne, der kender de bedste historier om deres områder

Thomas Skou Grindsted, lektor, Roskilde Universitet

- I projektet 'Nye veje i Naturpark Åmosen' indsamler vi fortællinger, og vi laver det, man kalder borgerkortlægning. Det er nyt i naturpark-regi. siger projektleder, lektor Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet, i pressemeddelelsen.

- Vi vil gerne have alle de særegne fortællinger frem, som borgerne kender, og vi håber, borgerne har lyst til at være med til at indsamle fortællingerne, tilføjer han.

Projektlederen leder efter fortællinger som den om Pandekagestedet, hvor en stor sten i landskabet siges at vende sig mod duften af pandekager, eller Tivolibakkerne, der føles som en rutsjebanetur, når man kører over dem. Eller andre steder med særlig kultur eller natur.

- Det er borgerne, der kender de bedste historier om deres områder, siger Thomas Skou Grindsted.

På lokale biblioteker vil man kunne finde en udstilling om projektet og udfylde et borgerkort, eller man kan gøre det digitalt.

Forskerne håber, at de om tre år vil have et borgerkort med en masse spændende fortællinger. Planen er, at borgerkortet vil være offentligt tilgængeligt på naturparkens, kommunernes og turistaktørers hjemmesider.

- Håbet er, at borgere og gæster kan printe fortællingerne hjemmefra, så de kan bevæge sig rundt i landskabet og få en oplevelse af, hvor fantastisk Åmosen er.

- Det kan også blive til offentlige kort, foldere, plakater og andet materiale med borgernes fortællinger på, som man kan printe og eksempelvis hænge op derhjemme, fortæller Thomas Skou Grindsted.

Projektet er en del af en støtte på 11,1 millioner kroner fra Nordea-fonden til etablering af ny infrastruktur i Naturpark Åmosen i form af stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet, som rummer skatte fra jægerstenalder til vikingetiden, skriver RUC i pressemeddelelsen.