Fanget i fotofælde: Odderen er kommet for at blive i Åmosen

Odderen er dukket op på Vestsjælland. Den var ellers et sjælden syn, men i Naturparken Åmosen er de sikre på, at odderen nu er flyttet permanent til området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste naturentusiater på Sjælland vil nok beskive odderen med følgende ord, ligesom Peter Jannerup, der er biolog i Natur og Miljø i Kalundborg Kommune:

- Den har været sådan lidt af et Lochness-uhyre. Den der odder, som var derude, men som ingen nogensinde havde set, siger han.

Odderen har nemlig været forsvundet fra den sjællandske natur i en årrække. Men en dag i juli sidste år forevigede et vildtkamera en odder på dens natlige strejfen. Odderen gik i fotofælden ved en faunapassage i Naturpaken Åmosen. 

quote Den har været sådan lidt af et Lochness-uhyre

Peter Jannerup, biolog i Natur og Miljø, Kalundborg Kommune:

- De her optagelser af odderen viser jo sort på hvidt, at den findes. Odderen findes, siger Peter Jannerup.

Gode oplevelser

Det betyder meget for Ole Tofthøj Rasmussen, der er sekretariatschef i Naturpaken Åmosen, at man nu har et bevis for, at rovdyret er rykket ind.

- Vi er ret sikre på, at der er en god bestand af oddere, siger Ole Tofthøj Rasmussen og fortsætter:

- En levedygtig bestand af oddere og en masse krondyr, isfugle, havørne og så videre gør samlet set, at vi synes, det er rigtig fedt i naturparken, at vi får alle de sjældne arter ind, og der er gode levesteder for dem.

Allerede spottet i 2016

quote En odder på en film er ikke nok

Peter Jannerup, biolog i Natur og Miljø, Kalundborg Kommune

Odderen viste allerede de første livstegn tilbage i maj 2016. Den blev også filmet af et vildtkamera i Åmosen, som folk fra Statens Naturhistoriske Museum havde sat op.

Det skabte stor glæde hos dem, for inden da havde odderen ikke været set i den sjællandske natur i 10 år.

Siden har forskere fundet odderlorte på otte steder i Åmosen og ved Bregninge Å. Og så er odderen blevet filmet 14 gange under projektet Pattedyr i Åmosen. Et projekt, som Statens Naturhistoriske Museum står bag i samarbejde med Miljøstyrelsen og Naturpark Åmosen.

Odderen er flyttet ind permanent

Derfor er Ole Tofthøj Rasmussen ikke tvivl om, at odderen er kommet for at blive. 

- Det er vi, fordi den er filmet så mange gange, og jeg har også snakket med andre lokale, som synes, de har set den og kender nogle, der har set den. Så jeg er ret sikker på, at den er her, siger han.

Men den betragtning er Peter Jannerup ikke helt enig i.

quote Vi skal finde balance mellem benyttelse og beskyttelse

Ole Tofthøj Rasmussen, sekretariatschef i Naturpaken Åmosen

- En odder på en film er ikke nok. Vi skal have nogle unger, vi skal have flere optagelser og flere der har set den, før det rigtig kan siges, at den nu er en sjællænder, siger han.

Værner om odderens levesteder

Nu hvor naturvejlederne fra Naturparken Åmosen kender lidt til odderens levesteder, værner de om netop den viden.

De vil nemlig ikke have, at de besøgende kommer til at ødelægge oddernes levesteder på grund af folks nysgerrighed.

- Vi skal finde balance mellem benyttelse og beskyttelse. Derfor må folk gerne komme ud og kigge efter oddere, men vi kan ikke bare lige sige, hvor de bor henne, for så ødelægger vi deres levesteder og det er ikke målet med det, siger Ole Tofthøj Rasmussen.

Fotofælderne er en del af projektet Pattedyr i Åmosen, som er støttet af 15. juni-fonden.