Sjællandsk naturområde får millioner til etablering af nye veje

Nordea-fonden har uddelt 11,1 millioner kroner til etablering af ny infrastruktur i Naturpark Åmosen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Naturpark Åmosen, der ligger i Vestsjælland, får 11,1 millioner kroner til at etablere stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet.

Projektet, der går under navnet Nye veje i Naturpark Åmosen, samler lokalsamfund, forskere, lodsejere og serviceudbydere og skal gøre det let og attraktivt for gæster at komme helt ud i landskabet og opleve Vestsjællands unikke landskab, som rummer skatte fra jægerstenalder til vikingetiden.

På nuværende tidspunkt besøger cirka 10.000 gæster Naturpark Åmosen årligt, men lokalsamfund, lodsejere og serviceudbydere vil i fællesskab styrke områdets infrastruktur, for at tiltrække flere besøgende.

Om Naturpark Åmosen:

I Naturpark Åmosen kan man opleve landskab dannet af store gletsjere under sidste istid for 18.000 år siden, og det giver i dag både unik natur og dyreliv. Men besøgende er der ikke så mange af.

- Der er jo god plads herude, så vi kunne sagtens have en masse flere mennesker herude, som kunne opleve de her gode ting, siger naturvejleder Ole Tofthøj Rasmussen.  

Borgerne skal inddrages

Projektet ledes af adjunkt Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet, der vil stå for et forskningssamarbejde med særligt fokus på borgerinddragelse.

- Borgerinddragelse og demokratisk regionaludvikling har værdi i sig selv. I den sammenhæng vil vi inddrage lokalsamfundet for at forankre den herboende kulturhistorie. Det gør vi for at udvikle turisme, der er lokalt mobiliserende og tager afsæt i lokalsamfundets særpræg, siger adjunkt og projektleder Thomas Skou Grindsted i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV ØST

De nye veje i Naturpark Åmosen bliver en tur igennem hele Danmarks historie fra stenalder over vikingetid og middelalder og frem til nutiden. På de ruter, der skal etableres i projektet, kan besøgende nyde friluftslivet, naturen og en række af kulturhistoriske steder af international karakter.

Følger man ruterne kommer man ikke blot gennem unikke landskaber, man kan også blive klogere på blandt andet kulturhistorie, geologi og natur. Ruten går forbi Lille og Store Åmose, som har den største koncentration af velbevarede stenalderbopladser i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

De to moser og tilhørende søer udgør tilsammen Danmarks største lavmose. Disse og andre steder vil lokale ildsjæle fortælle og forklare om netop deres lokalområde.

Projektpartnerne er Naturpark Åmosen, Roskilde Universitet, Visit Holbæk, Visit Vestsjælland, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Sorø Kommune og Støtteforeningen Naturpark Åmosen

Nye veje i Naturpark Åmosen: