Anklager kræver livstid - ankesag om dobbeltdrab for retten mandag

Østre Landsret påbegynder mandag retssag om dobbeltdrab på to kvinder i Ruds Vedby og Kundby. Den tiltalte husker ikke at have slået kvinderne ihjel

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Spørger man den 41-årige tiltalte MD selv, slog det ganske enkelt klik for ham natten til den 15. november 2019. 

Ulykkelig og ude af sig selv over udsigten til at miste både sin kæreste og sine børn, angreb han sin 31-årige kæreste med en kniv, og stak hende 28 gange blandt andet i hals og mave. Derefter kørte han til Kundby og overfaldt sin ekskæreste - ligeledes med kniv. 

Men han husker det ikke klart. Det har han forklaret i Retten i Næstved.

Jalousi og amfetamin

Flere aspekter af den voldsomme drabssag, der mandag skal behandles i Østre Landsret, er dog godt belyst.

MD har efter begge drab selv ringet til politiet og erkendt, hvad han har gjort og forløbet op til selve drabet på MD’s 31-årige kæreste er også veldokumenteret.

Forholdet var ifølge MD præget af hans kærestes jalousi, ligesom et stigende forbrug af amfetamin også spillede en rolle. 

Amfetaminen tog parret i rækkehuset i Ruds Vedby, når børnene var blevet lagt til at sove. Så begyndte de timelange samtaler, der havde præg af forhør af MD og som ifølge naboerne ofte mundede ud i højlydte skænderier.

På en note på kvindens telefon, fremlagt af anklageren i byretten, fremgår det, at den tiltalte i ugerne op til drabet blev tiltagende voldelig. Kvinden skriver, at MD både havde taget kvælertag på hende og givet hende lussinger, men MD nægter vold. 

En obduktionsrapport fremlagt i retten viser dog, at kvinden har været udsat for slag, mens hun var i live.

Natten til den 15. november 2019 stoppede råberierne i rækkehuset dog så pludseligt, at kvinden i nabohuset blev urolig. Efter den tumult, naboerne var blevet vænnet til at lytte til, blev der unaturligt stille.

Imens parret diskuterede, om de skulle gøre noget, havde MD allerede selv ringet til politiet og fortalt, hvad han havde gjort. Han havde også ringet til sin svigermor og bedt hende om at komme for at tage sig af de fire børn, der lå og sov på førstesalen i rækkehuset.

Også sin bror ringede MD til, mens han kørte de 22 minutter til Kundby, hvor han stak sin 35-årige ekskæreste 19 gange med kniv, før han kørte til politistationen i Holbæk og meldte sig selv.

Mit livs kærlighed

Byretten i Næstved idømte MD 16 års fængsel for de to drab. Han modtog dommen, men da Statsadvokaten valgte at anke for at få straffen skærpet til fængsel på livstid, ankede MD også.

Han erkender, at det formentlig er ham, der har forvoldt kvindernes død, men han husker ikke at tage livet af dem, ligesom han ikke erkender, at det var hans mening, at de skulle dø. Med andre ord – han siger, at der ikke var forsæt til drab.

Derfor skal Østre Landsret under retssagens kommende tre dage blandt andet tage stilling til, om MD skal dømmes for drab eller for vold med døden til følge, der straffes mildere end drab.

Under retssagen, der sidste år blev behandlet i Retten i Næstved, kom det frem, at parret har to fælles børn, ligesom kvindens to øvrige mindreårige børn fra tidligere forhold også boede i hjemmet. MD forklarede i retten, at han var meget glad for den 31-årige kvinde, som han kalder sit livs kærlighed.

Timelange lydoptagelser dokumenterer jalousi

Forholdet var dog præget af voldsom jalousi, hvor omdrejningspunktet især var den 35-årige kvinde fra Kundby, som MD også har et barn med.

Under retssagen i Næstved blev der afspillet uddrag af timelange lydoptagelser optaget mellem parret, hvor den 31-årige kæreste beskylder MD for at være hende utro med den 35-årige ekskæreste fra Kundby. 

På optagelserne kan man høre, hvordan den 31-årige kvinde dels vil have MD til at erkende utroskab, dels får hun ham til at ringe op til ekskæresten for at udspørge hende om, hvornår de sidst var sammen, og om de måske kunne genoptage kontakten.

På afspilningerne kan man høre den 31-årige give MD stikord til, hvad han skal sige til sin ekskæreste.

Og så slog det klik

Under retssagen forklarede MD tillige, at hans 31-årige kæreste aftenen forud for drabet fortalte ham, at hun ville forlade ham til fordel for en anden mand, som også fremover skulle være far for parrets fælles børn.

– Dem kommer du ikke til at se igen, men det gør heller ikke noget, for de er så små, at de ikke vil kunne huske dig, skal kvinden angiveligt have sagt til MD.

Det var den melding, der ifølge MD fik det til at slå klik.

Retten i Næstved fandt, at det var en formildende omstændighed, at forholdet havde været præget af jalousi.

I dommen hed det blandt andet, at den dræbte kvinde i perioden helt op til drabene havde "udsat tiltalte for et massivt pres og manipulerende behandling, blandt andet ved at lydoptage og genafspille langvarige forhør af tiltalte omhandlende hans forhold til begge de dræbte kvinder."

Der ventes dom i sagen onsdag d. 23. juni.