Tiltalt for dobbeltdrab: Hun truede med at tage mine børn fra mig

Retten i Næstved påbegyndte torsdag retssagen mod en 40-årig mand, der er tiltalt for at have slået sin kæreste og ekskæreste ihjel sidste år

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Er det, fordi du ikke kan huske det, eller er det, fordi det er rigtigt, rigtigt ubehageligt at tale om? spørger specialanklager Susanne Bluhm venligt den grædende mand, der igen og igen forklarer, at han ikke kan huske, hvad der skete den nat, da han med kniv dræbte både sin kæreste og sin ekskæreste.

Drabene skete med knap halvanden times mellemrum den 15. november 2019.

Kort før klokken 04.25 stak den 40-årige mand sin kæreste ihjel på badeværelset i deres fælles rækkehus i Ruds Vedby. Imens lå fire mindreårige børn på førstesalen og sov. To af børnene er parrets fælles børn, de to andre er kvindens. Derefter ringede han først til sin døde kærestes mor og fortalte, hvad han havde gjort, og derefter til alarmcentralen.

Så satte han sig i bilen og kørte 23 kilometer nord på til Kundby, hvor han ifølge anklageskriftet klokken 05.47 stak sin ekskæreste ihjel med en kniv.

Den 40-årige mand ringede efter drabet igen til alarmcentralen. Han fortalte, at han havde slået endnu en kvinde ihjel og talte med betjenten i telefonen, imens han selv kørte til politistationen i Holbæk, hvor han blev anholdt og sigtet for drab.

- Jeg tænker på det hele tiden. Og jeg tænker over det, jeg får at vide og prøver at se, om jeg kan finde nogle tanker tilbage. Men der er ikke nogen, svarer den 40-årige mand på anklagerens spørgsmål.

Tog dagligt amfetamin

Den kortklippede mand i mørk rullekrave og sorte bukser sidder under både anklagerens fremlæggelse af sagen og under sin egen forklaring og tørrer sig i ansigtet med en serviet. Han græder sig igennem forklaringen, og ofte er det vanskeligt at høre, hvad han siger, så meget som han hikster.

Han fortæller, at han og den 31-årige kæreste, til trods for at de havde fire mindreårige børn boende, besluttede sig for at tage amfetamin ”for at prøve det”.

Han har tidligere i sine unge dage taget amfetamin, men var egentlig holdt op. Parret begyndte i sommerferien 2019 at tage stofferne, og i de følgende måneder tog parret oftere og oftere amfetamin sammen. 

I perioden op til drabene indtog parret ifølge den tiltalte mand dagligt stoffet, og da manden blev anholdt, var han i besiddelse af 12,5 gram amfetamin.

Han er tiltalt for at have været i besiddelse af i alt 107,5 gram amfetamin med henblik på videresalg. Selv siger han, at det var til hans eget og kærestens forbrug.

Manden kan i dag ikke rigtig huske ret meget fra ugen op til drabene. Men umiddelbart efter hans anholdelse og ved nogle efterfølgende forklaringer til politiet har han fortalt, at han var vred på sin ekskæreste. Mens de var sammen, blev hun gravid, hvilket hun skjulte for ham, indtil hun var tre og en halv måned henne i graviditeten. Hun ville gerne have et fast forhold til ham og et barn. Han ønskede ingen af delene. Barnet blev tvangsfjernet af de sociale myndigheder umiddelbart efter fødslen, og hele episoden har sat spor i ham.

Det slog klik

Om drabene har den tiltalte forklaret, at hans kæreste, som han boede sammen med, om aftenen den 14. november meddelte, at hun ville gå fra ham. Den 31-årige kvinde havde mødt en ny mand, og hun ville flytte og tage børnene med. Ifølge den 40-årige havde kvinden sagt til ham, at det faktisk ikke betød noget i det store billede, eftersom deres fælles børn var så små, at de alligevel ikke ville kunne huske ham som far.

Derefter havde det slået klik for ham.

Det er tydeligt, at den tiltalte har forsøgt at få hjælp på drabsnatten. Først ringede han til sin døde kærestes mor og fortalte, hvad han havde gjort. Derefter ringede han til politiet, sin egen mor og sin storebror. Ifølge storebroren, der torsdag afgav vidneforklaring i retten, lød den tiltalte vred og skældte ud.

Han fortalte, at han var vred over, at hans lille pige, som han havde sammen med ekskæresten, var blevet tvangsfjernet og vred over den måde, hans forældreevner var blevet vurderet på.

”Jeg har slået min kæreste ihjel”

Anklageren har under retsmødet torsdag afspillet to samtaler, den tiltalte havde med politiet på drabsnatten.

Den første samtale er med en betjent fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi. Det er tydeligt, at det ikke er en god samtale.

quote Jeg har lige slået min kæreste ihjel

Tiltaltes forklaring i retten

- Jeg har lige slået min kæreste ihjel, siger den 40-årige mand grædende i samtalen. 

Efter at betjenten på 112 har fået adressen, siger han til den desperate mand: Hvis du lige bliver hængende på linjen her, så stiller jeg dig om til vagtcentralen.

Det er den 40-årige ikke tilfreds med, ligesom han tydeligvis føler sig misforstået og ikke hørt af betjenten.

- Du skal lytte til mig, og du skal samarbejde med mig, råber han, efter at betjenten igen og igen svarer ”vi er der indenfor et par minutter”, når han spørger, hvor mange år man får i fængsel for at have begået et drab.

Til sidst smider den 40-årige røret på. 

Derefter kørte han ud til sin ekskæreste. Heller ikke dette drab husker han i dag, men til politiet har han fortalt, at han kørte ud til hende, ringede hende op og sagde, at hun måtte lukke ham ind, fordi han havde brug for at tale med hende. Da hun lukkede ham ind i køkkenet, stak han også hende med kniven. Kvinden flygtede ud i sin have, hvor den 40-årige stak hende med kniv så mange gange, at hun døde.

Anholdt uden dramatik

Derefter ringede manden igen til politiet. Også den samtale blev afspillet torsdag. Her siger han til betjenten, at han har slået sin ekskæreste ihjel og er på vej til politiet i Holbæk for at melde sig.

- Kom herind, vi skal have det her afsluttet nu. Det er godt, at du kommer ind, det er en god idé, kan man høre betjenten rose den tiltalte. Stille  og roligt får han talt ham til ro hele vejen ind til Holbæk, hvor den 40-årige bliver anholdt uden dramatik. 

I dag husker den tiltalte altså ikke, hvad der skete. Han husker ikke, hvorfor det gik så galt. Men han erkender, at det er ham, der stak de to kvinder med kniv. Han erkender, at de døde af det, men ikke, at han havde til hensigt at dræbe.

Næste retsmøde er den 23. november. Dommen ventes at falde den 30 november.