Blå blok efter samråd: - Ministeren bør absolut gå af

Flere partier mener, at Mogens Jensens udtalelser i minksag er usande. René Christensen (DF) kræver, at ministeren går af.

Tema: Slagsmålet om minken
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På et samråd onsdag fastholdt miljø- og fødevareminister, Mogens Jensen (S), at han først i weekenden blev informeret om lovproblemer med minkaflivninger uden for smittezonen i Nordjylland.

quote Vi har aldrig set noget lignende i fredstid i Danmark

René Christensen (DF), MF

Dermed var ministeren, ifølge ham selv, ikke klar over manglende hjemmel i lovgivningen, da han i sidste uge bad alle danske minkavlere om at slå deres besætninger ned.

Men den køber René Christensen, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds, ikke efter at have siddet med i dagens samråd.

- Ministeren kom ikke med nogen forklaringer. Han talte sort i halvanden time. Det viser tydeligt, at regeringen bevidst har forbigået loven, siger han.

Opfordrer minister til at trække sig

Kritikken er de seneste dage haglet ned over fødevareministeren. Både fra støtteparterne og oppositionen.

Partierne i blå blok har allerede meldt ud, at de ikke har tillid til Mogens Jensen. 

De mener, at han bør gå af som minister.

- Man skal huske, at regeringen har brugt det stærkeste redskab vi har. De er kommet ud med militæret og politiet og slået dyr ihjel uden at have lovhjemmel til det. Det er en voldsom krænkelse, og vi har aldrig set noget lignende i fredstid i Danmark, siger René Christensen og tilføjer:

- De vidste godt, de ikke havde hjemmel til det, og det man ser nu, er når politik er værst. Nu er det fødevareministeren, der skal gå foran for at redde statsministeren.

Også forhenværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) mener, at Mogens Jensen bør fratræde sin ministerpost

- Sagen er jo klokkeklar. Der er ingen tvivl om, at ministeren har brudt loven og i godt stykke tid har været klar over det. Man kan jo ikke blive siddende som minister, når man har ødelagt tusindevis af menneskers tilværelse og ødelagt et stort eksporterhverv i Danmark på et ulovligt grundlag, siger han.

Afventer redegørelse

Mogens Jensen fortalte på samrådet, at regeringen har været klar over, at den danske mink-eksport har været verdenskendt og har beskæftiget mange mennesker. 

Og at det var årsagen til, at man ikke aflivede alle mink, da coronasmitte dukkede op på minkfarme for første gang tidligere på året.

Det var først, da regeringen blev advaret om, at coronasmitte på minkfarme er en trussel mod folkesundheden, fordi at virus kan mutere, træffer man beslutningen, siger han. 

Efter det er kommet frem, at regeringen manglede lovhjemmel til at slå raske minkbesætninger ned, har miljø- og fødevareministeren beklaget forløbet over for minkavlerne.

Ministeren har desuden forklaret, at det brev, der blev sendt ud til minkavlerne i sidste uge, ikke var et påbud om at slå raske mink ihjel men en opfordring.

Mogens Jensen har igangsat en redegørelse af forløbet i minksagen.

I dag fortalte han pressen, at han ikke vil kommentere mere på sagen, før der er resultater fra redegørelsen.

Redegørelsen resultater forventes at være klar i næste uge.

Regeringens støttepartier De Radikale og Enhedslisten vil afvente den interne redegørelse fra Fødevareministeriet i næste uge, før de tager stilling til, om Mogens Jensen (S) kan blive siddende som fødevareminister.