Alle mink skal aflives for at bremse mutation af corona

Statsministeriet har onsdag eftermiddag indkaldt til pressemøde om situationen med coronasmitte blandt mink. Alle mink i landet skal aflives, oplyser statsministen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen har besluttet, at alle minkbesætninger skal aflives, fordi der er sket en mutation af coronavirus blandt mink.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, som begyndte klokken 16 i Statsministeriet.

- Det er en beslutning, vi som regering træffer med et tungt hjerte. Jeg vil gerne udtrykke min sympati for de danske minkavlere. Mange af jer mister jeres livsværk, siger Mette Frederiksen.

Sidste år blev der produceret 24,5 millioner minkskind i Danmark. Erhvervet omsatte for 5,2 milliarder kroner i 2019.

Se pressemødet her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan ødelægge vaccines effekt

Mutationen betyder, at fremtidige vacciner kan risikere ikke at få den ønskede effekt, siger statsministeren.

- Statens Serum Institut har vurderet, at med den mutation af corona, som vi nu ser i Nordjylland, så kan vi risikere, at effekten af den kommende vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver.

- Derved kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi, siger hun.

quote Med den mutation, der nu er konstateret, har vi et endnu større ansvar - også over for resten af verden

Mette Frederiksen (S), statsminister

Mette Frederiksen peger på, at der er fundet coronavirus i 207 danske minkfarme. Og at Danmark har et ansvar for, at virus ikke spreder sig hverken nationalt eller internationalt.

- I Danmark har vi selvsagt et stort ansvar over for vores egen befolkning. Men med den mutation, der nu er konstateret, har vi et endnu større ansvar - også over for resten af verden.

- En muteret virus risikerer at blive spredt fra Danmark til andre lande. Derfor skal vi tage situationen med de danske minkfarme ekstremt alvorligt, siger hun.

quote Det er en trussel for udviklingen af vacciner mod coronavirus

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Aflives hurtigst muligt

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller på pressemødet, at Statens Serum Institut har fundet mutation i prøver fra fem forskellige minkfarme, og han understreger ligesom statsministeren, at det er en trussel mod den globale kamp for en covid–19–vaccine.

- Undersøgelserne har vist, at mutationerne kan påvirke de aktuelle kandidater, der er til en vaccine mod covid-19. Det er en trussel for udviklingen af vacciner mod coronavirus. Derfor er det vigtigt, vi laver en national indsats.

Rigspolitichef Thorkild Fogde siger, at aflivningen vil ske "hurtigst muligt".

– Det skal ske hurtigst muligt. Hvor hurtigt kan det så gå? Det tager selvfølgelig noget tid, men vi har tilladelse til at trække på alle ressourcer, og jeg appellerer igen til, at vi løser den her opgave i fællesskab med minkavlerne, siger han. 

Der er tale om, at 15–17 millioner mink skal aflives.

Spredt til 1.100 farme

Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak siger: 

– Det vil være en stor bekymring for folkesundheden, hvis sådan en virus laver yderligere ændringer. Det er ikke sådan, vi siger, at vaccinerne ikke kommer til at virke på nuværende tidspunkt, men det er rettidig omhu, siger Mølbak, der understreger, at det både er en national og international trussel. 

 SSI–direktør Kåre Mølbak siger dog på pressemødet, at det ikke er for sent at inddæmme den muterede virus. 

– Det er muligt at inddæmme smitten.

– Det er de samme gammelkendte værktøjer, der kommer frem. Og så vil det kunne lade sig gøre at bremse smitten op med meget, meget stor sandsynlighed, siger Mølbak.

Coronavirus har spredt sig hastigt blandt de mere end 1100 minkfarme i Danmark. Især nordjyske minkfarme er hårdt ramt.

– Myndighederne anbefaler, at vi iværksætter en række lokale tiltag i de kommuner, hvor virusset er set muteret, siger statsministeren. 

Der er tale om en række kommuner i Nordjylland, hvor den muterede virus er set spredt i befolkningen, lyder det. Det er blandt andet Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn og Læsø.

Mink
Læs også
Krise i minkbranchen står til at lukke Sjællands eneste foderfabrik
Mink
Læs også
Krise i minkbranchen står til at lukke Sjællands eneste foderfabrik

Ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen er der konstateret coronasmitte på 207 minkfarme. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke.

Politikere og myndighedsrepræsentanter deltog virtuelt på pressemødet. Det skyldes et udbrud af coronavirus på Christiansborg.
Politikere og myndighedsrepræsentanter deltog virtuelt på pressemødet. Det skyldes et udbrud af coronavirus på Christiansborg. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Danske Minkavlere: Det er en sort dag

Fødevareminister Mogens Jensen fortæller på pressemødet, at beslutningen, som regeringen har taget, "de facto betyder nedlukning af de danske minkfarme i minimum en årrække. Men samtidig siger han, at det ikke er en beslutning om helt at lukke minkavl i Danmark.

Hos foreningen Danske Minkavlere kalder man dog beslutningen en "katastrofe" for erhvervet.

- Det er en de facto varig nedlukning og afvikling af pelsdyrerhvervet, og vi må umiddelbart se det som en ekspropriation af alle de berørte bedrifter og virksomheder.

- Det er en sort dag for os alle og for Danmark, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, i en kommentar.


Nyhedsoverblik