Unge er trætte af støjklager - nu prøver de at gå dialogens vej

En gruppe unge i Skælskør er træt af at få klager, når de fester på stranden. Nu har de spurgt om lov til at feste på Facebook.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hej Skælskør. Nogen af os unge har snakket sammen. Vi ville høre, om der kunne laves en aftale om os unge, der kunne spille musik på stranden.

Sådan indleder 16-årige Lærke Mikkelsen fra Skælskør en forespørgsel på Facebook, som hun har skrevet på vegne af en gruppe unge i byen. Opslaget er slået op i Facebookgruppen Skælskør Lige nu.

quote Vi synes, at det er irriterende, at vi bliver bagtalt

Lærke Mikkelsen, Skælskør

- Vi har tidligere fået rigtig mange tilbagemeldinger i den her gruppe, hvor folk skriver, at de synes, det er respektløst, når vi spiller højt musik, og at der skal være plads til alle. Men omvendt føler vi jo ikke, at der er plads til os, når de skriver sådan, fortæller Lærke Mikkelsen om baggrunden for, hvorfor hun har skrevet opslaget.

Lærke Mikkelsen har sammen med klassekammerater og venner fra andre skoler tilbragt flere aftener på Skælskør Havn de sidste par måneder, hvor omkring 15 unge ad gangen har hygget sig og spillet højt musik fra tidligt på aftenen og ud på natten. Det har affødt, at flere har ringet til politiet og skrevet om de festglade unge mennesker i negative vendinger på byens Facebook-grupper.

- Vi synes, at det er irriterende, at vi bliver bagtalt, og at der bliver snakket grimt om os inde i de der grupper på Facebook, siger hun og fortsætter:

- Det, der irriterer os mest, er, at vi flere gange har oplevet, at folk ikke kommer hen til os og siger, at vi skal skrue ned, men at de i stedet bare ringer direkte til politiet. Det synes vi er trist, for der er jo ingen af os, der bider eller gør noget. Vi skruer jo ned, hvis de beder os om det.

VIDEO: Hos begge regionens politikredse meldes der om stigninger i antallet støjklager denne sommer - en tendens, de også oplever i Sorø.

Historien her er fra fredag den 26. juni 2020. Det er altså ikke Lærke Mikkelsen eller hendes venner, der medvirker i indslaget.

Lægger op til dialog

Lærke Mikkelsen kom derfor på den idé, at de kunne foreslå i Facebook-gruppen, at de kunne lave en aftale om, at de kunne spille musik på stranden, hvis de ventede med at starte til efter klokken 21.30. Flere har nemlig givet udtryk for, at de har været generet af musikken, når de har spillet tidligere på aftenen.

- Vi vil bare gerne have lov til at nyde vores sommerferie. Og derfor ville vi høre, om det var okay, og om vi kunne lave en aftale, hvor alle var tilfredse, forklarer Lærke Mikkelsen.

larm_soundbox.jpg
Læs også
Høj musik og udendørsfester tvinger naboer indenfor i sommervarmen: - Det er ikke rimeligt
larm_soundbox.jpg
Læs også
Høj musik og udendørsfester tvinger naboer indenfor i sommervarmen: - Det er ikke rimeligt

Ifølge Lærke Mikkelsen slukker de unge altid for musikken igen ved en et-to tiden om natten, og hvis nogen kommer og beder dem om at skrue ned inden da, vil de respektere det.

De unge har indtil nu primært opholdt sig på Skælskør Havn, der ligger midt i byen. For at imødekomme de mange klager, der indtil videre har været, foreslår de unge selv i opslaget at rykke ud til stranden, der ligger længere væk fra byen, hvis borgerne ville være villige til at indgå en aftale med dem.

- Der er større chance for, at vi får lov, hvis vi gør det ude på stranden, end hvis vi gør det i byen. For der er ikke lige så mange mennesker, der bor ude ved stranden, som kan blive generet af det, forklarer Lærke Mikkelsen.

quote Der er mange, som synes, det er rigtig flot og modent af os

Lærke Mikkelsen, Skælskør

Positive tilbagemeldinger

Lærke Mikkelsen har slået opslaget op i gruppen mandag aften, og tirsdag eftermiddag har over 100 reageret på opslaget, og mere end 55 personer har kommenteret direkte på forespørgslen. Størstedelen af dem er positive.

- Der er én af dem, der på et andet opslag havde skrevet, at vi var nogle snotunger, og at vi var dårligt opdraget, som faktisk skrev, at det var et godt initiativ, vi tog. Og der er mange, som synes, det er rigtig flot og modent af os. Så vi har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger, siger Lærke Mikkelsen.

20180702-130637-l-1920x1080we.jpg
Læs også
Unge fik studenterhuen på - nu vælter klagerne ind over larmende fester 
20180702-130637-l-1920x1080we.jpg
Læs også
Unge fik studenterhuen på - nu vælter klagerne ind over larmende fester 

Enkelte har også kommenteret, at det er en dårlig idé at spille højt musik, men det er et fåtal i forhold til den samlede mængde kommentarer. Derfor betragter Lærke Mikkelsen og vennerne det nu, som at de har fået grønt lys til at feste, hvis de overholder reglen om først at spille musik efter klokken 21.30, hvis de skruer ned, hvis de generer andre, og hvis de rykker festerne til stranden frem for havnen.

- Det bliver jo ikke hver aften, at vi har tænkt os at spille høj musik. Det er bare for at have en aftale, så folk ved, hvad der foregår, og hvem vi er.

- Så jeg tænker, at vi laver et nyt opslag, hvor vi fortæller, at vi har fået mange gode tilbagemeldinger, og at vi først tænder musikken efter klokken 21.30.

Lærke Mikkelsen er lige gået ud af niende klasse og starter på efterskole efter sommerferien. Hun vil gerne have mulighed for at nyde sommeren på stranden med sine folkeskolekammerater, inden et nyt kapitel begynder.

GRAFIK: Så mange anmeldelser om støj havde politiet i regionens kredse fået mellem marts og juni i år sammenlignet med sidste år.

 


Nyhedsoverblik