Udsmykning stjålet fra gravsted - nu udlover familiemedlem dusør

Der er blevet fjernet en unik udsmykning på et gammelt familiegravsted på Kirkerup Kirkegård. Nu udlover familien dusør på 3000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Kirkerup Kirkegård i Slagelse ligger et familiegravsted, der samler flere generationer fra herregårdene Skovsgaard, Lyngbygaard og Gerdrup.

På den midterste gravsten ligger Christian Ladings tiptipoldefar begravet, og han var en meget velhavende mand. Det kan ses på den majestætiske sten, der skyder op i midten af det hele, og som i 170 år har været smukt udsmykket med en pokallignende sten på toppen.

Lige indtil for cirka en måned siden. Her var der nemlig nogen, der fjernede pokalen.

- Jeg blev kontaktet af graveren i sidste uge, som fortalte, at den var væk. Men det har været lidt svært at identificere præcist, hvornår den er blevet taget. Det er jo ikke, fordi man står deroppe hver dag. Men graverne var sikre på, at den var der, inden de tog af sted på sommerferie, og da de kom tilbage her i slut juli, syntes de, der manglede noget, fortæller Christian Lading.

Artiklen fortsætter under billederne.

Det var dette syn, der mødte graverne, da de kom tilbage fra sommerferie.
Det var dette syn, der mødte graverne, da de kom tilbage fra sommerferie. Foto: Privatfoto
Pokalen er nu væk.
Pokalen er nu væk. Foto: Privatfoto

Et familiegravsted

For Christian Lading er gravstedet fyldt med historie og minder.

Til højre for den store og prangende gravsten står en sort sten, der tilhører Christians tipoldefar, og på den højre side står den hvide sten, hvor Christian Ladings forældre er begravet. Hans mormor og morfar har plads helt ovre til venstre, og når Christian Lading en dag selv skal begraves bliver det på præcis samme sted.

quote Jeg vil jo frygtelig gerne have den tilbage. Og det er jo også derfor, at jeg har udlovet en dusør på 3000 kroner

Christian Lading

Da han fik nyheden om, at nogen har fjernet udsmykningen fra hans tiptipoldefars gravsten, slog det derfor hårdt.

- Jeg blev noget chokeret over det. Man tænker lidt, at det ikke kan være sandt. Der er jo ikke nogen, der går ind og fjerner sådan en fra et gravsted i Danmark, fortæller han og fortsætter:

- Og så blev jeg jo bare drøn, drønærgerlig. Der er så meget historie i den, og gravstedet hører jo til gården, der ligger halvanden kilometer fra kirken. Det er vores familiegravsted, hvor vi ligger i rigtig mange generationer.

Er meldt til politiet

Christian Lading blev sammen med personalet fra Kirkerup Kirke enige om, at hærværket skulle meldes til politiet. Samtidig valgte han at dele et opslag på Facebook med billeder af den savnede pokal i håb om, at udsmykningen vil finde tilbage til sin ejermand.

I opslaget skriver Christian Lading blandt andet, at han udlover en dusør på 3000 kroner til dem, der kan skaffe pokalen tilbage. 

- Grunden til, at jeg lavede denne her efterlysning til at starte med, var fordi jeg havde en idé om, at det kunne være nogle drengestreger af en art – og så var der måske håb om, at den kunne være blevet smidt et eller andet sted. Så håbede jeg, hvis det fik noget opmærksomhed, at den ligesom ville finde tilbage.

Indtil videre er Facebook-opslaget blevet delt over 500 gange og har fået en masse kommentarer og opmærksomhed. Desværre er der dog endnu ingen, der har været behjælpelig med at opklare mysteriet.

Har stor affektionsværdi

Christian Lading tror umiddelbart ikke, at der er nogen, der kan have stjålet den med henblik på at sælge den videre. Han tror nemlig ikke, at den har særlig stor værdi.

- Men for os har den stor affektionsværdi, og derfor vil jeg jo frygtelig gerne have den tilbage. Og det er jo også derfor, at jeg har udlovet en dusør på 3000 kroner, siger han.

Nu håber han, at den store omtale af hærværket gør, at mange bliver opmærksomme på, hvordan den ser ud. 

-  Hele tanken var bare at få fokus på det, og at gøre folk opmærksomme på den, hvis de ser den hos en antikvitetsforhandler eller ser den ligge og flyde et sted. Det handler jo bare om at få den tilbage på den ene eller anden måde. Så vil vi være dybt taknemmelige, siger Christian Lading.