¨

Tyve hærger på kirkegårde: - Hvad tænker de mennesker på?

01:10

Tyvene har blandt andet stjålet metalkæder fra Sejr Bøge Jensens forældres gravsted på Godsted Kirkegård. Video: Katja Højbjerg - TV ØST

Flere kirkegårde på Lolland har i løbet af den seneste uge været udsat for tyverier fra gravsteder. Politiet mistænker metaltyve for at stå bag.

Flere kirkegårde på Lolland har i løbet af den seneste uge haft ubudne gæster. Tyvene er gået efter noget så spøjst som de metalkæder, der afgrænser områderne på kirkegårdene.

I Godsted er kirkeværge og pårørende forargede.

- Jeg synes jo, det er ganske trist, at vi efterhånden lever i et samfund, hvor vi ikke har mere respekt for sådan noget som det her, siger kirkeværge Flemming Gjøtterup Jensen.

Alle metalkæder var væk

Det er ganske trist, at vi efterhånden lever i et samfund, hvor vi ikke har mere respekt for sådan noget som det her

Flemming Gjøtterup Jensen, kirkeværge Godsted Kirke

En af de gravsteder, hvor tyvene har været på spil, er ved Godsted Kirke på Lolland. Her ligger Sejr Bøge Jensens forældre begravet. I søndags, da han besøgte gravstedet, opdagede han, at der var noget, der ikke var, som det skulle være.

- Vi skulle i kirke, og så vi var vi i god tid. Så skulle jeg lige om og se til gravstedet. Der er altid en kæde, men der var ikke nogen. De har taget den kæde, der hang der, siger Sejr Bøge Jensen.

Artiklen fortsætter under billederne.

Tyvene har blandt andet stjålet metalkæderne på gravstederne her på Godsted Kirkegård. Foto: Flemming Gjøtterup Jensen

Sejr Bøge Jensen fortalte graveren om den forsvundne kæde og hurtigt fandt de ud af, at alle kirkegårdens metalkæder var væk.

- Jeg blev lidt halvhidsig for at sige det rent ud. Men hvad kan du gøre? Du kan ikke gøre noget, siger Sejr Bøge Jensen.

Kirkeværgen ved heller ikke, hvad man kan gøre for at forhindre den slags tyveri i fremtiden:

- Jeg ved ikke, hvordan man kan gardere for det. Det er jo nok lige meget, hvad man gør, så har folk, der vil have fat i sådan noget, værktøjet til det, siger kirkeværge Flemming Gjøtterup Jensen.

- Jeg synes jo, det er ganske trist, at vi efterhånden lever i et samfund, hvor vi ikke har mere respekt for sådan noget som det her, siger Flemming Gjøtterup Jensen. Foto: Katja Højbjerg - TV ØST

- Det er meget forargeligt

Sejr Bøge Jensen har ikke meget tilovers for tyvene.

Jeg synes, det er forkert, at folk ikke har mere morale end det der

Sejr Bøge Jensen, pårørende

- For at sige det på godt dansk: De har ikke for mange brikker at rykke med. Jeg kan se, hvis de går ind og stjæler et par æbler eller nogle kirsebær. Så kan man jage dem ud. Men et gravsted, som skulle være lidt helligt, det synes jeg er meget forargeligt, siger Sejr Bøge Jensen.

Han kan ikke lide tanken om, at nogen har stjålet fra hans forældres grav, når de ikke kan forsvare sig selv:

- Hvad tænker de mennesker på? Det er døde mennesker, der kan ikke forsvare sig. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg synes, det er forkert, at folk ikke har mere morale end det der.

Politi har ikke mange spor at gå efter

Vi har ikke meget at gå efter, så vi vil rigtig gerne høre fra nogen, hvis de har set noget mistænkeligt

Bo von Würden, politikommissær hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Da Godsted Kirke havde gjort skaderne op, kontaktede de politiet. Og her har anmeldelserne om præcis samme type tyveri væltet ind den seneste uge.

Mere specifikt er det - udover Godsted Kirke - gået udover kirkegårde i Bandholm, Østofte, Stokkemarke og ved Søllested Kirke.

- Det er en lille sag, og de repræsenterer ikke særlig stor værdi de ting, der er blevet stjålet. Men det er jo dybt krænkende for de fleste af os, at der bliver stjålet noget fra et gravsted, hvor vores kære ligger, siger politikommissær Bo von Würden fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi har ikke meget at gå efter, så vi vil rigtig gerne høre fra nogen, hvis de har set noget mistænkeligt, siger politikommissær Bo von Würden fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Foto: Katja Højbjerg - TV ØST

Politiet gætter på at tyveknægtene vil sælge metallet til en skrothandler, men ellers er der ikke mange spor at gå efter. Så de håber på at få hjælp fra naboer og forbipasserende.

- Vi har ikke meget at gå efter, så vi vil rigtig gerne høre fra nogen, hvis de har set noget mistænkeligt. Specielt fra torsdag til fredag og også i weekenden, siger politiet, siger politikommissær Bo von Würden.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App