Tiltalte afhøres i sag om vild fangeflugt: - Vi truede ikke, selvom vi havde pistoler

Den 24-årig bandeleder og hans besøgsven afgav i dag forklaring i Retten i Næstved i sagen om fangeflugten fra Psykiatrisygehuset i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Retten i Næstved havde i dag besøg af syv mænd, der er tiltalt for at planlægge og udføre en befrielsesaktion af den 24-årige bandeleder Hemin Saleh fra Psykiatrisygehuset Slagelse sidste år.

På grund af coronasituationen var der kun plads til et antal begrænset tilhørere i retten. Retsformanden havde besluttet, at pladserne er forbeholdt pressen, og det gav frustrationer på anklagebænken.

- I fucking holder dem ude. De står ude ved garagen, og de kan ikke komme ind, råbte en 18-årig tiltalt tydeligt frustreret.

Der blev sendt en politiassistent af sted for at give de pårørende mulighed for at komme ind.

24-årig tiltalt: - Jeg så en chance

Under dagens retsmøde gav hovedpersonen sin forklaring af, hvad der skete i november sidste år. Det var 24-årige Hemin Saleh, der den 19. november sidste år blev befriet under en væbnet aktion.

quote  Jeg var overbevist om at det ikke var rigtige skydevåben

24-årig Hemin Saleh

Ifølge politiet er han leder af banden NNV (Nord-Nordvest, red.), dette nægtede den 24-årige i retten, ligesom han afviser at have banderelationer. 

Ifølge hovedpersonen Hemin Saleh anede han ikke, at der var planlagt en flugt for ham.

Han blev meget overrasket, da de besøgende kom ind i besøgsrummet. Han kendte ikke ”fætteren”, der kom ind. Han havde en kage med. Fætteren kiggede ned på kagen, som om der var noget, og så tog han noget bestik og gravede to skydevåben frem.

Hvad så du? spørger anklageren.

- Jeg så en chance, sagde Hemin Saleh i retten.

Troede du, det var rigtige skydevåben?

- Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg har gået til skydning, og jeg var overbevist om, at det ikke var rigtige skydevåben.

VIDEO: Der var stort politiopbud ved Retten i Næstved i dag, da sagen om fangeflugten skulle begynde.

 

Pistol gik af ved et uheld

I retten forklarede Hemin Saleh, at han tog pistolen fra kagen i lommen. Personalet så overraskede ud, og en af sygeplejerskerne sagde: ”Hvad har du gang i?”.

Ifølge Hemin Saleh selv, tog han muligvis pistolen ud af lommen. Han sagde: "Der sker jer ikke noget, jeg skal ud".

Hemin Saleh ville ikke udtale sig om, hvorvidt han kendte nogle af de andre tiltalte eller har ringet til dem.

quote Kom ikke nærmere, de har en pistol

Sygeplejerske

Kan du huske, hvornår sygeplejersken så din pistol?

- Jeg ved det ikke. Heller ikke, hvornår den anden så det, sagde han i retten.

Hemin Saleh fortalte i retten, at han pænt bad sygeplejerskerne om at lægge deres alarmer. Der var ingen, der råbte. Den ene sygeplejerske gik med til, at de skulle ud, lød det.

Hvordan gik hun med til det?

- Ja, det var nok, da hun så pistolen, siger han.

Da han ville lægge pistolen i lommen, gik den af ved et uheld. Den 24-årige tiltalte mand fortalte også, at han selv puffede lidt til en sygesplejerske, som råbte til andre på afdelingen, at de ikke skulle komme tættere på, fordi Hemin Saleh og "fætteren" havde en pistol.

- Jeg tror, jeg siger ”tryk ikke på alarmen”, forklarede Hemin Saleh, men han mener ikke, at han truede eller råbte. 

Derefter løb de to mænd fra stedet.

Vil ikke sige, hvem der kørte bilen

Hemin Saleh kunne i retten ikke helt huske, hvordan han kom videre derfra.  Det hele gik stærkt. Han husker, at han satte sig ind i en mørk bil. Han husker ikke, om det var en lang tur, men han erkendte i retten, at han skiftede bil undervejs. Han ville dog ikke sige, hvem der kørte bilen, eller hvor de kørte hen.

"Fætteren" var kun med kortvarigt, og så blev han sat af. Han havde kastet op i bilen. Han efterlod sin pistol i den første bil.

quote Jeg var bange, jeg skal ikke have en kugle i røven

18-årig "fætter" til Hemin Saleh

Forlod du landet?

- Ja, sagde han. Han tog blandt andet til Spanien, hvor han senere blev anholdt i Barcelona.

"Fætter": - Jeg skulle bare have nogle smøger

Den anden person, der i dag blev afhørt, er den 18-årig mand og "fætter" til Hemin Saleh, der besøgte ham på afdelingen den 19. november, hvor befrielsesaktionen fandt sted.

Da han blev afhørt, blev han spurgt om, hvad han foretog sig den dag, Hemin Saleh blev befriet.

Han forklarede i retten, at han var ved Q8 tanken i Herlev den dag, aktionen fandt sted. Det findes der overvågningsbilleder af. Han mødtes med to andre.

- Jeg skulle bare ind og have nogle smøger, sagde han under sin forklaring.

Han sagde også, at han ikke kender de andre.

De kørte til Slagelse i en BMW. Chaufføren var maskeret og tiltalte kunne ikke se, hvem han var. Han havde på forhånd fået en besked om, at de skulle mødes på Amager Strand i en krypteret app.

Den tiltalte 18-årige gik ind på sygehuset og havde en bradepandekage med i en plastikpose. Han forklarede i retten at han havde fået den af en ukendt person og at han fik 10.000 kroner for det. Han havde fået at vide, at der var tre telefoner i. Han fik pengene, samtidig med at han fik kagen på Amager Strand.

Med sig havde han desuden et sygesikringskort, der ikke var hans, men på en person, der havde det samme fornavn som ham selv. Sygesikringskortet fik han dog ikke brug for, sygeplejersken bad udelukkende om hans navn, og spurgte ham om hvem han skulle besøge. Derefter kunne han gå ind på afdelingen. Inde i besøgslokalet kom der til hans store overraskelse to pistoler frem af kagen i stedet for mobiltelefoner.

- Jeg skal ikke have en kugle i røven

Den tiltalte forklarede i retten, at han troede, der var tre mobiler i kagen, og han havde tænkt, at han max ville få 30 dage for at smugle tre mobiler ind på retspsykiatrisk afdeling. Han sagde, han tænkte på de 10.000 kroner.

Det var Hemin, der trak pistolerne op.

- Jeg skulle bare ud, jeg var bange, og jeg skulle ikke have en kugle i røven, sagde ”fætteren”, da hans forsvarer Mai-Brit Storm Thygesen afhørte ham.

Han sagde, at hans pistol lå i bukselommen, og jakken lå over hans arm. Man kunne kun se pistolen, lige da han gik ud af besøgsrummet.

Grafik: Nick Abildgaard.

- Vi truede ikke, selvom vi havde pistoler

Sygeplejerskerne skreg, men de nægtede at åbne døren. Den ene sygeplejerske gik frivilligt med.

- Vi truede ikke, selvom vi havde pistoler. Vi havde ikke pistoler i nakken på dem. De gik med selv. Og der var ikke noget med at råbe, at vi skyder jer.

quote Vi havde ikke pistoler i nakken på dem. De gik med selv

18-årig "fætter" til Hemin Saleh

Hemin Saleh havde måske pistolen i lommen, forklarede den 18-årige.

- Det var mig, der skulle føre ham ud, siger han.

- Der var ingen af dem, der pegede på personalet, og der var ingen, der råbte, at de ville skyde dem. Jeg var mest ude efter min jakke. Den fik jeg sgu også med.

- Jeg ved ikke, hvad Hemin Saleh lavede, for han gik bag mig.

Sygeplejesker gik med frivilligt

Den tiltalte fastholdt i retten, at sygeplejersken gik med frivilligt.

De løb hen mod indgangen og efterlod personalet.

Var de bange for jer? spurgte anklageren.

- Nej, de var ikke bange, de var ikke skræmt. Der var ikke noget, de havde virkeligt nosser, sagde han om sygeplejerskerne.

Den 18-årige forklarede, at han ikke rigtig kunne huske så meget.

- Jeg har haft mange mareridt, også da jeg var i Tyskland. Jeg har haft en dårlig oplevelse, sagde han.

Han blev sat af i Slagelse fra BMW'en, så gik han 1-2 kilometer, og så fik han én til at hente ham. Pistolen tog han med sig og gemte den på motorvejen

Han fastholdt i retten, at han ikke er en del af NNV, og han fastholdt også, at første gang han så Hemin Saleh var på psykiatrihospitalet.