Fangeflugt: Retten er mandsopdækket med betjente i skudsikre veste

Syv mænd er anklaget i sagen om den omtalte fangeflugt fra Psykiatrisygehuset Slagelse sidste år. Retssagen foregår under stærk politibevogtning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag sidder syv mænd på anklagebænken i sagen om en af Danmarks mest spektakulære fangeflugter.

Retten i Næstved behandler sagen, hvor 24-årige Hemin Dilshad Saleh flygtede fra retspsykiatriske afdeling i Slagelse ved hjælp af indsmuglede våben i en kagedåse.

På grund af coronavirus er der sat plexiglas op mellem forsvarerne og deres klienter, og der er kun plads til et begrænset antal journalister. Det sker på bekostning af tilhørerpladserne så de, der er mødt op, må gå skuffede ud af retssalen.

Forsvarerne påpeger, at der er flere pårørende, der er kommet langvejs fra, men retsformanden fastholder, at pressen har fortrinsret. 

Retsbygningen bliver bevogtet af kampklædt politi, og alle, der skal ind, skal registreres, ligesom politiet har gået rundt sammen med retsbetjentene inde i retssal 6, inden retsmødet gik i gang. 

Alene i retslokalet er der otte betjente i skudsikre veste, og så er der flere kampklædte betjente udenfor bygningen.

Anklager: Alle syv har tilknytning til banden NNV

Anklager mener at alle syv tiltalte har tilknytning til NNV - banden, der har rødder i det ydre Nørrebro i København.

Sagen startede den 19. november, da Hemin Dilshad Saleh fik besøg af sin "fætter", mens han var indlagt på psykiatrisyghuset i Slagelse, hvor han skulle mentalundersøges på grund af selvmordsrisiko.

"Fætteren" havde medbragt en kage med skjulte våben, som de truede personalet med.

Ifølge tiltalen skubbede de to mænd personalet mod afdelingens udgang, mens de truede dem på livet med skydevåben og tvang dem til at åbne sluse- og udgangsdørene i den retspsykiatriske afdeling.

Artiklen fortsætter efter grafik.

"Fætteren" erkender, at han har været på stedet. Og han vil gerne afgive forklaring om, hvad der skete.

Han siger, at han ikke er en del af NNV. Flere nægter, at de er medlemmer af banden NNV.

Tiltalte griner til hinanden

Selve hovedpersonen, Hemin Dilshad Saleh, bliver som den første ført ind i retten. Han er i håndjern og flankeret af tre svært bevæbnede mænd og bliver placeret ved siden af sin forsvarer Louise Traberg Smidt.

Én for én bliver de ført ind i håndjern og placeret ved siden af deres forsvarer. De smiler og griner til hinanden. Det er unge mænd af anden etnisk herkomst end dansk.

- Woaahh, haha, griner en af dem muntert, og nikker til de andre, der smiler og griner tilbage. De ser glade ud.

De tiltalte prøver at tale lidt sammen, men det bliver med det samme stoppet af politiet.

- I må ikke tale sammen, lyder det bestemt. De prøver igen, og får en advarsel. 

Medhjælpere nægter sig skyldige

De nægter alle forhold 1-4, som omhandler fangeflugten, bortset fra bandelederen selv, der erkender for sig selv. Men han vil ikke sige noget om, hvem der ellers har medvirket til planlægning og udførsel af flugtaktionen. 

Der er dog et omfattende elektronisk materiale i sagen, siger anklager Skipper Pelle Falsled. Der er teleoplysninger, nummerpladegenkendelse og en del overvågningsbilleder.

Den 19. november først på aftenen får politiet en melding om mulig gidseltagning og flugt fra psykiatrisk afdeling i Slagelse.

Politiet ankommer efter ganske få minutter til sygehuset og får at vide, at Hemin Dilshad Saleh er flygtet sammen med en besøgende.

De indsamler effekter og de indsamler oplysninger via overvågning. De finder hurtigt nogle biler, som kan være af interesse - en hvid i Korsør og en sort i Slagelse. De mener også at kunne identificere det sted, hvor man har forberedt sig på flugtsituationen.

Politiet har fundet fire biler - nogle med DNA og fingeraftryk

Anklager beskriver i retten, hvordan han ser sagen:

Den besøgende står ud af en BMW-lignende bil klokken 16.35 ved sygehuset. Han viser overvågningsbilleder i retten.

Klokken 16.44 bliver vedkommende lukket ind på sygehuset ( ”fætteren”, red.). Han lukker sin jakke og sin mobil ind i et skab. Der er fundet fingeraftryk på et af skabene tilhørende en af tiltalte, som er en 18-årig mand. Den tiltalte erkender her i retten, at det er ham, der har spillet fætteren.

Klokken 16.52 forlader ”fætteren” og Hemin Dilshad Saleh stedet sammen.

Politiet fandt efterfølgende en aflåst BMW. Anklageren mener, at en 23-årig mand har kørt bilen, da hans fingeraftryk er på startknappen og på indersiden af døren. Der er også fundet dna fra "fætteren".

Senere på aftenen fandt politiet også en hvid Opel Insignia fra Korsør. Politiet kommer klokken 20.45, hvor bilen var låst. Den er leaset af en af de tiltalte og hans DNA er også i bilen.

De to øvrige biler er en Mercedes og en VW Polo. Der er efter anklagemyndighedens opfattelse fire biler i alt.

Der er sikret overvågning fra Korsør Station, der er to personer, der tager toget tilbage til Roskilde og så tager de en taxa til Esromgade i København klokken 18.43

Politiet har en GPS udlæsning af den hvide Opel – af den fremgår det, at den er i Slagelse og kører til Korsør Station.

Planlagde aktion ved Bispebjerg

- Det er ikke en sag, der bliver tung af teleoplysninger, siger anklageren. Det er hans opfattelse at de tiltalte mest har haft deres mobiler slukket på dagen.

Der har været planlægningsmøder op til aktionen, siger Skipper Pelle Falsled.

Det er møder, der i et vist omfang har været overvåget. De har mødtes i et p-hus ved Bispebjerg. Der er også billeder derfra.

På gerningsdagen har man set den hvide Opel, den sorte Mercedes og den hvide polo være der, og flere af de tiltalte har også været til stede. Det var omkring klokken 13.30. Lidt efter klokken 15.06 er der overvågning fra Q8 tanken i Herlev. Den hvide Polo og den hvide Opel og flere af de tiltalte er på billederne.

Bilerne er alle lejede.

DNA fra bandelederen på skydevåben

Politiet har fundet de skydevåben, der blev brugt under befrielsesaktionen. Der er fundet DNA fra Hemin Dilshad Saleh og fra ”fætteren”.

Der er tale om en revolver, siger anklager Skipper Pelle Falsled og holder den op i luften. Det var Hemin Dilshad Saleh, der bar revolveren. 

"Fætteren" bar pistolen siger anklageren og viser den frem i retten.

Skydevåbnene er ikke omfattet af den skærpede våbenlov, da der er tale om gaspistoler.

Det er tidligere kommet frem, at de to skydevåben blev smuglet ind på afdelingen i en kageæske.

De pegede med våbnene på to af de ansatte og tog fat i dem. Desuden afgav 24-årige Hemin Saleh et skud, hvorefter han pegede på to andre ansatte med et skydevåben, lyder det i anklageskriftet.