Sygeplejeråd: Personalet er ikke gearet til hårdkogte kriminelle

Efter det tirsdag lykkedes en bandeleder at flygte under en væbnet aktion, stiller Dansk Sygeplejeråd nu spørgsmål ved sikkerheden i Psykiatrien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Retspsykatrisk afdeling er vant til at håndtere mennesker, der både har en mental lidelse og begår kriminalitet.

Men tirsdag flygtede den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh under en væbnet aktion, hvor to pistoler var sneget ind i en kageæske. Pistolerne blev brugt til at true de ansatte, og der blev skudt ned i gulvet - og det er en situation helt ud over det sædvanlige. 

Det vurderer Dansk Sygeplejeråd.

quote Selve befrielsesaktionen og pistoler er jo ikke noget, de ansatte er gearet til at håndtere

 Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd

- Det er en meget, meget voldsom situation, som de ansatte har været udsat for. De er i retspsykiatrien selvfølgelig vant til, at der er voldsomme situationer, men det her overstiger jo det, man er forberedt på. Selve befrielsesaktionen og pistoler er jo ikke noget, de ansatte er gearet til at håndtere, siger Ulla Birk Johansen, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Politiet var talstærkt til stedet efter fangeflugten. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Ud over hvad man kan forberede sig på

Ifølge politiet er der tale om en væbnet befrielse, hvor personalet blev truet med våben, og hvor der blev affyret skud.

- De ansatte kan have følte sig voldsom truet på liv og helbred, så det er er en meget traumatiserende oplevelse, som personalet har været igennem, siger kredsnæstformand Ulla Birk Johansen.

Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske
Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske

Personalet i retspsykiatrien er ikke gearet til at håndtere den type af kriminelle som bandelederen Hemin Dilshad Saleh, mener Ulla Birk Johansen.

- Det er ud over, hvad man ligesom kan og bør forvente. Når det er sådan en situation, skal den type patienter være et andet sted eller også skal der være politi til stede til at passe på dem, siger Ulla Birk Johansen. 

quote Der findes jo også fængsler, der har psykiatriske afdelinger og kan lave mentale undersøgelser

 Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd

- Retspsykiatrien er dygtige til at håndtere kriminelle, men når de er af den her karakter, skal der noget helt andet til. Ham her var varetægtsfængslet og burde måske have været et andet sted i det system. Der findes jo også fængsler, der har psykiatriske afdelinger og kan lave mentale undersøgelser og give dem den psykiatriske behandling, de har brug for.

Artiklen fortsætter under billedet

Den befriede Hemin Dilshad Saleh 183 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, sort kort hår, brun hud og formentlig fuldskæg. 
Den befriede Hemin Dilshad Saleh 183 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, sort kort hår, brun hud og formentlig fuldskæg.  Foto: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Flere hårdkogte kriminelle i psykiatrien

Ifølge fællestillidsrepræsentant Helle Brink havde den 24-årige bandeleder ikke brev- eller besøgskontrol, hvorfor han frit kunne modtage breve eller få besøgende. Dette er også forklaringen på, hvorfor det var muligt for gerningsmændene at smugle pistolerne ind i kageæsken.

Hemin Dilshad Saleh efterlyst fangeflugt
Læs også
Stadig på fri fod:
Her er den flygtede bandeleder, som politiet jagter på Sjælland
Hemin Dilshad Saleh efterlyst fangeflugt
Læs også
Stadig på fri fod:
Her er den flygtede bandeleder, som politiet jagter på Sjælland

Er sikkerheden i psykiatrien generelt set god nok?

- Nej, det tænker jeg ikke. Jeg er meget bekymret for sikkerheden i psykiatrien. Det er et stigende fænomen i psykiatrien, at der kommer flere stærke og hårdkogte kriminelle, som kommer i psykiatrien for at få udredninger. Der vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved, om sikkerheden er god nok, eller om der er nogle andre løsninger, der skal til, siger kredsnæstformand Ulla Birk Johansen. 

quote Jeg er meget bekymret for sikkerheden i psykiatrien

 Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd

- Der er generelt en stigende voldsomhed i alle psykiatriens afsnit, både fordi der mangler retspsykiatriske pladser og der mangler intensive pladser. Så generelt er der en oplevelse blandt sygeplejerskerne om, at der en stigende voldsomhed. Og det skal vi jo tage hånd om, siger Ulla Birk Johansen.

Akut krisehjælp til ansatte og patienter

Alle involverede medarbejdere har fået akut krisehjælp, og tilsvarende har de patienter, der overværede episoden også fået tilbudt krisehjælp. Det fremgår af en intern besked til Region Sjællands medarbejdere.

- I den her situation er det min fornemmelse, at psykiatriledelsen har været meget hurtig til at handle og give en god støtte til de medarbejdere, der har været der. Min oplevelse er, at det har været håndteret rigtig fint lige nu, siger Ulla Birk Johansen fra Dansk Sygeplejeråd.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp

På vegne af Psykiatriledelsen siger vicedirektør Dorthe Juul Lorenz:

- Det tilstedeværende personale i afsnittet handlede helt korrekt i den uacceptable situation, de var sat i. Trods omstændighederne tog de vare på andre ansatte og patienterne, så de ikke blev udsat for fare. Vi er dybt taknemmelige for deres professionelle håndtering af hændelsen.

Ledelse vil hjælpe medarbejdere i den kommende tid

quote Det tilstedeværende personale i afsnittet handlede helt korrekt i den uacceptable situation, de var sat i

Dorthe Juul Lorenz, vicedirektør

Umiddelbart efter hændelsen var ledelsen af afsnittet tilstede, og der blev arrangeret akut krisehjælp både til det involverede personale og de patienter, som overværede hændelsen. Afdelingsledelsen for den retspsykiatriske afdeling vil have okus på at hjælpe alt berørt personale i den kommende tid.

- Vi, i psykiatriledelsen, var selv til stede i Psykiatrien i Slagelse tirsdag aften og talte med personale og ledelse både i det berørte afsnit samt alle naboafsnit i retspsykiatrien og i almenpsykiatrien Vest, siger Dorthe Juul Lorenz.

- Overalt oplevede vi kollegial omsorg, forståelse og umiddelbar hjælpsomhed i den svære situation. Personale, som ikke var på vagt, ringede ind til psykiatrien og tilbød deres hjælp, og der blev hurtigt indsat ekstra bemanding, dér hvor der var behov for det.


Nyhedsoverblik