Seks mænd dømt for voldsom befrielse af bandeleder

Seks unge mænd er onsdag eftermiddag kendt skyldige i at have deltaget i en voldsom fangeflugt fra Psykiatrisygehuset i Slagelse i november.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinduerne i retssal 6 i Retten i Næstved er til lejligheden boltet fast, så ingen af de tiltalte kan springe ud. Retsbygningen er fyldt med betjente, og udenfor står betjente med skudsikre veste, hjelme og maskinpistoler.

Her er den 24-årige bandeleder Hemin Saleh idømt et år og tre måneders fængsel, efter en voldsom fangeflugt 19. november sidste år. Her lykkedes det ham ved hjælp af to pistoler skjult i en bradepandekage at flygte fra retspsykiatrisk afdeling SL10 på Psykiatrisygehuset i Slagelse.

quote Det blev gennemført ved trussel om øjeblikkelig anvendelse af skydevåben

Anders Martin Jensen, retsformand

 - Det var en nøje planlagt befrielse af en varetægtsarrestant, og at det blev gennemført ved trussel om øjeblikkelig anvendelse af skydevåben, siger retsformand Anders Martin Jensen.

Hemin Saleh har udbedt sig betænkningstid med henblik på at kunne anke dommen inden 14 dage. Til gengæld har den 18-årige medskyldige, som smuglede de to pistoler ind på afdelingen i kagen, valgt at modtage sin dom på et års fængsel, mens fire øvrige dømte har valgt at anke deres dom på stedet.

Udvist til Somalia

En af dem, der har anket er en 23-årig medgerningsmand. Han får to år og ni måneders fængsel, fordi han samtidig er dømt for besiddelse af 249 gram kokain. Efter dommen udvises han til Somalia. Som den eneste er hans pas ikke dansk, men somalisk, og nu falder der en ekstra hård straf på ham - udvisning af landet med indrejseforbud for bestandig.

Under retssagen har han ellers selv forklaret, at han aldrig har været i Somalia, han er født i Ringsted, og bortset fra en enkelt ferie i Spanien har han ikke været udenfor landets grænser. Somalisk taler han heller ikke.

- Manden er pæredansk, det eneste, der adskiller ham fra resten af os, er, at hans pas er somalisk, har hans forsvarer Anders Schønnemann Olesen fremført. Men nu skal han altså sendes ud.

- Jeg synes, det er meget hårdt. Man kunne have givet ham en advarsel, sagde Anders Schønnemann Olesen til  TV2 ØST efter dommen.

VIDEO: Sådan her lød det fra forsvarere og anklager efter dommen.

 

En 25-årig medgerningsmand får to år og tre måneders fængsel, fordi han havde en reststraf på 429 dage fra en tidligere narkodom. De to øvrige dømte får begge et år og tre måneders fængsel.

Den syvende tiltalte, en 22-årig mand, er frifundet, fordi man ikke med sikkerhed kunne fastslå, hvor han befandt sig under befrielsesaktionen, beviserne imod ham var ikke tilstrækkelige.

Derudover får de seks dømte opholdsforbud på et afgrænset område på Nørrebro og Nordvest i København, hvor banden NNV har sine rødder.

Løsladelse udløste jubelscener

Tre af mændene skal fortsat sidde fængslet, det drejer sig om de to, der har fået over to års fængsel og Hemin Saleh selv. Tre andre blev løsladt med det samme. De vil senere blive indkaldt til at afsone den resterende del af deres straf, men retten vurderede, at der ikke er risiko for, at de vil stikke af.

Dén beslutning udløste så stor jubel blandt tilhørerne i retssalen, at retsformanden måtte gribe ind.

- Ud! Så er det ud, råbte han.

Nogle af de bevæbnede betjente måtte herefter eskortere flere venner og familiemedlemmer ud af lokalet.

Anklager: Militær præcision

Selv har de tiltalte nægtet, at de er medlemmer af en kriminel bande. Men politiet har under hele retssagen fastholdt, at de enten er medlemmer af eller har tilknytning til den kriminelle bande NNV med rødder på Nørrebro i København.

- Det er min opfattelse, at de seks, der sidder her i retten, har planlagt befrielsen af deres bandeleder. En aktion, der er blevet udført med nærmest militær præcision, sagde anklager Skipper Pelle Falsled under sin procedure mandag.

Det var en påstand, der ved mandagens retsmøde fik flere af de tiltalte til at grine - og det samme gjorde anklagerens strafpåstand om mellem halvandet år og et år og otte måneders fængsel til de tiltalte for deres rolle i befrielsen.

Omfattende videoovervågning

Bevismaterialet ved retssagen talte blandt andet forklaringerne fra de sygeplejersker, der var på arbejde på psykiatrisygehuset under fangeflugten. Derudover har politiet indsamlet et meget omfattende overvågningsmateriale. 

På materialet kan man blandt andet se, hvordan flere af de tiltalte mødtes i et parkeringshus ved Bispebjerg i København to og en halv time før befrielsesaktionen d. 19. november 2019. Flere af dem mødtes en times tid senere på en Q8-tank i Herlev. Møder, som ifølge anklageren var til for at planlægge befrielsen.

Samtidig har anklageren vist billeder fra psykiatrisygehuset, hvor man minut for minut kunne se selve flugten forløbe.

Sådan foregik flugten

Befrielsen af den 24-årige Saleh foregik under stor dramatik den 19. november 2019, da den 18-årige tiltalte klokken 16.30 sidste år gik ind på retspsykiatrisk afdeling SL10 på Slagelse Psykiatrisygehus. 

Under påskud af at være en besøgende fætter til den 24-årige Hemin Saleh, der sad varetægtsfængslet i surrogat på afdelingen, slap den 18-årige afsted med at smugle to gaspistoler ind i en kage dekoreret med flødeskum og glasur.

Bevæbnet med de to pistoler forlod Hemin Saleh og den 18-årige besøgsrummet og gik mod kontoret, hvor de forlangte, at sygeplejerskerne smed deres alarmer og førte dem ud af bygningen. Ifølge anklageskriftet skete det blandt andet ved, at Hemin Saleh skulle have peget på en sygeplejerskes hoved med sin pistol og truet med at skyde hende.