Anklager: Fangeflugt var planlagt med militær præcision

Sagen om den dramatiske fangeflugt fra Slagelse Psykiatrisygehus nærmer sig sin afslutning. Mandag afholdt både anklager og syv forsvarere procedurer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 18-årige mand bliver ført ind i retssal 6 i Retten i Næstved iført håndjern. Hans arme er fikseret foran ham.

”Sæt dig ned”, siger betjenten bestemt til ham. ”Jeg vil ikke have jakken på”, vrisser den tiltalte vredt tilbage. Han får håndjernene af, tager sin kasket af og sætter det krøllede mørke hår med fingrene.  ”Sæt dig ned”, siger betjenten til ham flere gange.

Politiet er særligt opmærksomme på den 18-årige tiltalte, fordi han igennem de seneste fem retsdage har vist, at hans temperament er letantændeligt. Igen og igen er han røget i klammeri med politiet. Ved det seneste retsmøde væltede han flere afskærmningsruder ved forsvarerbordet og blev lagt i håndjern midt på gulvet i retslokalet af flere betjente under en pause. Imens stod hans mor på tilhørerpladserne og græd.

Læs også
Fangeflugt for retten:
Mor til 18-årig pistolmand forlod retssal grædende
Læs også
Fangeflugt for retten:
Mor til 18-årig pistolmand forlod retssal grædende

Leder af NNV-bande

Det var den 18-årige, der den 19. november klokken 16.30 sidste år gik ind på retspsykiatrisk afdeling SL10 på Slagelse Psykiatrisygehus og hjalp til med at befri en indsat. Under påskud af at være besøgende fætter til den 24-årige Hemin Saleh, der sad varetægtsfængslet i surrogat på afdelingen, slap den 18-årige afsted med at smugle to gaspistoler ind i en kage, dekoreret med flødeskum og glasur.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

En sygeplejerske lukkede den 18-årige ind gennem slusen og bar kagen hele vejen ind i besøgslokalet, hvor hun satte den på bordet, før hun gik ud for at hente bestik og glas til den 18-årige ”fætter” og den 24-årige Saleh, som ifølge politiet er leder af den kriminelle bande NNV med tilhørssted i Københavns Nordvest-kvarter. Selv nægter både Saleh og de øvrige seks at være medlemmer eller at have et tilhørsforhold til NNV.

Retssag - fangeflugt
Læs også
Politi: Tiltalte bag fangeflugt er del af en kriminel bande fra Nørrebro
Retssag - fangeflugt
Læs også
Politi: Tiltalte bag fangeflugt er del af en kriminel bande fra Nørrebro

Omfattende overvågningsmateriale som bevis

Ved mandagens retsmøde gennemgår anklager Skipper Pelle Falsled de beviser, han har mod de syv tiltalte. Dels har politiet forklaringerne fra de sygeplejersker, der var på arbejde på Psykiatrisygehuset under fangeflugten.

Dels kan man på det omfattende overvågningsmateriale, politiet har samlet ind, se, hvordan flere af de tiltalte mødtes i et parkeringshus ved Bispebjerg i København to og en halv time før befrielsesaktionen d. 19. november 2019. Flere af dem mødes en times tid senere på en Q8-tank i Herlev. Det er planlægningsmøder, fortæller anklageren i retten.

Derefter går turen direkte til Slagelse, hvor befrielsesaktionen foregår. Overvågningsmaterialet er af politiet blevet klippet sammen til en 23-minutter lang video, der er blevet afspillet i retten under sagen.

Minut for minut kan man se flugten forløbe. Først går den 18-årige ind, kort tid efter kommer han ud i gangområdet igen, nu sammen med den 24-årige og to sygeplejersker, der skal åbne dørene for de to mænd. Sygeplejerskerne løber med hænderne oppe over hovedet. På et tidspunkt kan man se, at den 18-årige har en pistol i højre hånd.

Nøje planlagt flugt

Udover overvågningsmaterialet ved politiet, at der er blevet brugt fire leasede biler til fangeflugten. En Opel, en Polo, en Mercedes og en BMW. Der er fingeraftryk og DNA fra flere af de tiltalte i bilerne. Desuden har politiet beviser i form af nummerpladegenkendelse fra bilerne, og det har hjulpet med at klarlægge, hvilken rute, der er blevet benyttet.

quote Det er min opfattelse, at de seks, der sidder her i retten, har planlagt befrielsen af deres bandeleder

anklager Skipper Pelle Falsled

Den indsatte 24-årige bandeleder har desuden gentagne gange via patienttelefonen på psykiatrisygehuset kommunikeret med tre af de øvrige tiltalte i sagen.

- Det er min opfattelse, at de seks, der sidder her i retten, har planlagt befrielsen af deres bandeleder. En aktion, der er blevet udført med nærmest militær præcision, siger anklager Skipper Pelle Falsled under sin procedure.

Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse
Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse

Et udsagn, der får flere af de tiltalte til at grine. Det samme gør den strafpåstand, anklageren kommer med, nemlig mellem halvandet år og et år og otte måneders fængsel. De kigger på hinanden og smiler.

Risikerer udvisning af Danmark

To af de tiltalte kan dog se frem til en noget længere fængselsstraf, hvis det står til anklageren. Det drejer sig om en 25-årig tiltalt, der i forvejen har en reststraf fra en narkodom på 429 dages fængsel, han ikke har afsonet. Derudover er en 23-årig mand udover tiltalen om at have medvirket ved fangeflugten også tiltalt for at have været i besiddelse af 249,3 gram kokain, da han blev anholdt.

Netop han risikerer udover en fængselsstraf på i alt tre år og tre måneder, som anklageren foreslår, også udvisning af Danmark. Som den eneste af de syv tiltalte er hans pas somalisk og ikke dansk. Han er ganske vist født i Ringsted, efter nogle år flyttede han sammen med sin mor og søskende til København, har han forklaret i retten. Udvises vil han meget nødig. Han har aldrig været i Somalia, heller ikke på ferie. Ifølge ham selv har han ingen kontakt med nogen dernede, han tror ikke, at han har familie i landet og han taler ikke sproget.

quote Han har kun været udenfor Danmark én gang i hele sit liv, da han var på ferie i Spanien

forsvarer Anders Schønneman

- Han har aldrig været i Afrika. Han har kun været udenfor Danmark én gang i hele sit liv, da han var på ferie i Spanien, siger hans forsvarer Anders Schønnemann i retten og peger på, at den tiltalte er pæredansk. Det eneste, han ikke har, er et dansk pas, siger han.

Udlændingeloven siger dog, at man kan udvises, hvis man blandt andet gør sig skyldig i grov narkokriminalitet eller i straffelovens §119, der omhandler at true personer i offentlig tjeneste, hvilket netop er tilfældet i sagen her. En fangeflugt, som Anders Schønnemann slet ikke mener, at hans klient kan dømmes for.

- Kan man konkludere, at man har været med til en fangeflugt, fordi man har befundet sig i en bil på en parkeringsplads i Slagelse på tidspunktet for flugten? Selvfølgelig kan man ikke det, siger forsvareren.

Nægter kendskab til befrielsesaktion

I retten har den 23-årige forklaret, at han bare ”var med” på en køretur den novemberdag i Slagelse, da fangeflugten fandt sted. Den 23-årige var med, fordi han skulle sælge en krypteret telefon, og derefter var han taget med for selskabets skyld. Han blev dog chokeret, da han pludselig på parkeringspladsen i Slagelse så to mænd skifte bil.

- Det så ikke lovligt ud. Jeg gik i chok og sagde, at jeg ikke ville være med, har den 23-årige forklaret. Derfor bad han efter eget udsagn om at blive sat af på Korsør Station. Herfra tog han sammen med en anden tiltalt toget til Roskilde, hvor de stod af, og derefter tog de en taxa til København. Anklageren mener derimod ikke, at der var tale om, at den 23-årige gik i chok, men at det var den 23-årige, der kørte den BMW, som den 18-årige blev fragtet til Slagelse i, ligesom det var ham, der kørte den 18-årige og den 24-årige væk fra psykiatrisygehuset. Derefter forsøgte de at sløre sporene ved at tage toget tilbage.

Læs også
Tiltalte afhøres i sag om vild fangeflugt:
- Vi truede ikke, selvom vi havde pistoler
Læs også
Tiltalte afhøres i sag om vild fangeflugt:
- Vi truede ikke, selvom vi havde pistoler

I det hele taget er der ingen af de tiltalte, der vedkender sig, at de deltog i planlægningen af fangeflugten. Den 24-årige hovedperson selv erkender at han stak af, men nægter at han havde kendskab til planerne om flugt. ”Jeg så en chance”, forklarede han i retten, da hans forsvarer Louise Traberg Smidt spurgte ham, hvad han tænkte, da han så pistolerne i kagen.

Den 18-årige har forklaret, at han troede, at det var tre mobiltelefoner og ikke pistoler, han smuglede ind i kagen til den 24-årige Saleh. Han fik kagen af en ukendt person og 10.000 kroner for at bringe den ind.

En tiltalt forklarer, at han troede, at han skulle hente den 24-årige, fordi han blev løsladt, ligesom yderligere en forklarer, at han bare var med, uden at vide, hvad han var med til. To nægter overhovedet at have været i Slagelse.

Vilde strafpåstande

Forsvarerne hæfter sig desuden ved, at de tiltalte har forklaret, at parkeringshuset ved Bispebjerg er et sted, ”man hænger ud”. De mener ikke, at det er bevist, at der er tale om planlægningsmøder. Desuden har flere af dem protesteret imod de strafpåstande, anklager Skipper Pelle Falsled kommer med.

- Det er en helt vild strafpåstand. Det er et forsøg på at gøre den her sag til noget, den slet ikke er, og det synes jeg faktisk ikke er i orden, siger forsvarer Louise Traberg Smidt, der mener, at flugten fra psykiatrisygehuset bør koste hendes klient, den 24-årige hovedperson, maksimalt 7 mdr. fængsel.

- Jeg ved ikke, hvad det er for en uheldig brugtvognsforhandlertilgang, anklagemyndigheden har til strafudmåling. Især i de sager, der har pressens store bevågenhed, siger forsvarer Anders Schønnemann.

Den sidste bemærkning får retsformand Anders Martin Jensen til at afbryde forsvareren. Han frabeder sig, at forsvareren kalder anklageren for en brugtvognsforhandler.

- Det gjorde jeg heller ikke, siger Anders Schønnemann. Jeg sagde at der var en uheldig brugtvognsforhandlertilgang til straffen, og det står jeg ved, siger forsvareren.

Der forventes dom i sagen d. 20. maj.


Nyhedsoverblik