Fangeflugt for retten: Mor til 18-årig pistolmand forlod retssal grædende

Anklager i fangeflugtssag afspiller overvågningsfilm i retten. Video viser to mænd true sig ud af Psykiatrisygehus under spektakulær flugtaktion.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det blev for meget for moren til en af de tiltalte i fangeflugtssagen, da anklager Skipper Pelle Falsled afspillede en 23 minutter lang film klippet sammen af overvågningsbilleder fra fangeflugten den 19. november sidste år fra Psykiatrihospitalet i Slagelse.

Her var den 24-årige Hemin Saleh fængslet i surrogat, efter at han havde forsøgt at begå selvmord. Ifølge anklageskriftet smuglede en dengang 17-årig mand to pistoler ind til den 24-årige i en kage under påskud af at skulle besøge ham.

Først smågræd moren, men efter man på overvågningsfilmen så hendes søn ankomme til Psykiatrihospitalet og gå op til indgangen til fods med kagen i hånden, brød hun ud i højlydt gråd og styrtede ud af retssal 6, der i disse dage danner ramme om sagen.

Den tiltalte rokkede sig lidt uroligt rundt i stolen, men reagerede ellers ikke på, at hans mor løb grædende ud. 

Video viser 17-årig holde pistol

Anklageren fortsatte med at afspille filmen for domsmandsretten. På filmen kan man se, hvordan de fire biler, de tiltalte ankommer i, bliver placeret på to forskellige parkeringspladser omkring Slagelse Psykiatrihospital. Man ser den ene sygeplejerske lukke den dengang 17-årige ind. Han lægger sin jakke i et skab og sammen går de op til besøgsafdelingen. Det er sygeplejersken, der bærer fadet med kagen ind.

Kort efter ser man de to tiltalte og de to sygeplejersker fra afdelingen komme løbende. Sygeplejerskerne ser bange ud, og de har hænderne over hovedet. På et tidspunkt pauser anklageren filmen. Man kan se, at den 17-årige holder en pistol og man ser tydeligt, at mændene holder sig tæt op ad kvinderne.

På filmen ser man alle fire komme ud i det rum, hvor den dengang 17-årige tager sin jakke. Det er vanskeligt at se, at sygeplejerskerne direkte bliver truet med pistolerne. Begge mænd har erkendt, at de havde en pistol. Efter at døren til friheden er blevet åbnet, ser man de to mænd løbe hen til en BMW, som de kører væk i. På den anden parkeringsplads, hvor de andre biler holder, skifter de bil.

Efter dagens retsmøde var slut, skulle en betjent give den 18-årige håndjern på igen. Den 18-årige fik igen svært ved at styre sit temperament, og kaldte betjenten for ”en hund”. Det fik moren til at råbe til ham, at han skulle tie stille.

- Gå ud og bliv væk! Hvad er det, du ikke forstår? Du skal først komme igen den 20 (den dag, dommen falder, red.). Jeg elsker dig, råbte han til sin mor, der forlod retten.

Blev anholdt i Barcelona efter intens menneskejagt

Efter to måneders intensiv menneskejagt lykkedes det for spansk politi i januar at anholde den 24-årige Hemin Saleh på et skjulested i den spanske by Barcelona, efter han havde været internationalt efterlyst.

Derudover lykkedes det politiet at anholde den dengang 17-årige i Hamborg i december ved et tilfælde. Den 17-årige var kommet i klammeri under et besøg på et bordel i Hamborg, og derfor blev politiet tilkaldt.

I begyndelsen af december blev også to mænd anholdt i Spanien. Allerede to dage efter fangeflugten anholdt politiet en anden mand i Hamborg.

Især den dengang 17-årige er mistænkt for at have haft en afgørende rolle i befrielsesaktionen, da han udgav sig for at være Salehs fætter, da han besøgte ham på afdeling SL10. Det var ham, der medbragte pistolerne i kagen.

I alt er 7 personer tiltalt i sagen. De er tiltalt for at have planlagt og udført fangeflugten, der resulterede i, at den 24-årige Hemin Saleh kunne stikke af fra politiet.