Sådan tackler din kommune smitterisiko til valget

På tværs af regionens 12 kommuner bliver der grebet til forskellige løsninger. Både når det handler om rene blyanter og at opretholde valgtraditioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både kommuner og regioner har på grund af det stigende antal coronasmittede arbejdet på højtryk med planlægningen for en sikker valghandling.

- I dén grad, siger David Thorning Christensen, som er valggeneral i Slagelse Kommune.

- Indtil videre har vi kørt 600 liter håndsprit ud til valgstederne, hvor vi har 189 punkter, man kan pumpe håndsprit fra. Og så ser vi på, om der er behov for mere.

quote Medbring din egen kuglepen

David Thorning Christensen, valggeneral, Slagelse Kommune

Mængden af håndsprit bygger på en faglig vurdering, forklarer David Thorning Christensen.

- Vi har haft en hygiejnesygeplejerske inde over til at sige, hvor meget sprit man bruger per person per pump – men vi følger også udviklingen løbende.

Alene i Slagelse Kommune har man 25 valgsteder, hvor man, udover en sikker afvikling af valghandlingen indendøre, også har lagt planer for, hvad man gør, hvis en coronasmittet borger dukker op.

- For vi kan ikke nægte nogen adgang, pointerer David Thorning Christensen og siger videre:

- Man kan brevstemme i sin bil. Stemmerne lægges i en særlig kasse, som åbnes og tælles af valgtilforordnede i fuldt sikkerhedsudstyr. Det bliver lidt specielt, for vi skal adskille stemmerne fra resten, uden det bliver tydeligt, hvem der har afgivet stemmen.

Frygt for hysteri

TV2 ØST har på baggrund af en rundringning til de 12 kommuner i sendeområdet indsamlet et overblik over, hvad der bliver gjort i den enkelte kommune for at forebygge smittespredning.

Alle kommunerne sætter håndsprit frem og afstandsmarkeringer op. I Odsherred forventer man, at afstandsanvisningerne i perioder kan få køerne til at strække sig uden for valgstederne. Her lyder opfordringen derfor at tage en god jakke på.

Derimod er det forskelligt, hvordan man forebygger risikoen for smitte fra skriveredskaberne i stemmeboksen – som traditionelt berøres af mange i løbet af en valgdag:

Brug af værnemidler er valgfrit. Men i en række kommuner er det muligt at få handsker og mundbind udleveret på valgstedet, hvis man ønsker det. Grafik: Nick Abildgaard.

Det er op til den enkelte kommune at sikre hygiejnen omkring valgstederne.

I Slagelse kan borgerne således også få udleveret både mundbind og engangshandsker – imens dette i Holbæk er noget, borgerne selv skal medbringe.

Hverken i Slagelse eller Holbæk er der dog lagt op til at udskifte blyanten i valgboksen efter hver valghandling. I stedet lyder det fra David Thorning Christensen en klar opfordring.

- Medbring din egen kuglepen.

Dog bliver både valgsted og blyanter i boksen afsprittet løbende.

quote Vi gør os umage, for at folk kan føle sig trygge, og tænker alle mulige scenarier igennem – omvendt skal vi ikke være hysteriske

Gitte Nonbo, valggeneral, Næstved Kommune

Derimod har nabokommunen Næstved været ude at købe stort ind.

- Vi har købt ekstra kuglepenne ind, som er i cirkulation, så man får en ny-sprittet kuglepen i hånden sammen med stemmesedlen, fortæller Gitte Nonbo, der er valggeneral og teamleder for politik og udvikling i Næstved Kommune.

- Men i det store billede er der mange flere issues end corona. Vi har kun et forsøg, og man er bekymret for, at stemmeprocenten falder. Så vi gør os umage for, at folk kan føle sig trygge og tænker alle mulige scenarier igennem – omvendt skal vi ikke være hysteriske, så vi skræmmer folk væk.

Læs også
Kommune vil coronasikre valget - sprit og information skal bremse smitte
Læs også
Kommune vil coronasikre valget - sprit og information skal bremse smitte

Derfor har man i Næstved også indrettet en særlig stemmeboks til de borgere, som af den ene eller anden grund stemmer fra bilen – eller vognstemmer – som det kaldes på fagsprog:

- Helt konkret har vi sat ekstra valgtilforordnede ind på alle afstemningssteder for at sikre ekstra hænder for at tage sig af de ekstra sundhedsmæssige udfordringer, siger Gitte Nonbo.

Coronavenlige bolsjer

Men alt skal heller ikke gå op i sprit og alvor. I Næstved Kommune har man således forsøgt at opretholde lidt af hyggen, som historisk omgiver et valgsted – på trods af en målrettet corona-indsats:

- Man får et valgbolsje, som man plejer, men i modsætning til tidligere er det ikke en krukke. Man får sit bolsje, som naturligvis er pakket ind, sammen med stemmesedlen. Vi synes ikke, vi vil undvære valgbolsjer – det er en tradition, siger Gitte Nonbo.

I flere kommuner har man også sat ekstra kræfter ind for at gøre det muligt at stemme inden valgdagen.

Som tidligere fortalt på TV2 ØST har man i Stevns Kommune en valgbus, som skal være med til at øge valgdeltagelsen. Her fortæller valggeneral Annette Kjær, at interessen for det mobile valgsted de seneste dage har været tydelig at se:

- Vi bliver lagt ned. Vi har på den måde udvidet åbningstiden for brevstemmer – i aften til klokken 20, og vi kører igen onsdag og torsdag, siger hun og tilføjer:

- Vi har måttet lave flere stemmebokse. Der er kommet et tydeligt fokus på at brevstemme.

Læs også
Valgbus kører kommunen tynd i jagten på særligt en type vælgere
Læs også
Valgbus kører kommunen tynd i jagten på særligt en type vælgere

På Stevns sætter man også ekstra kræfter ind for at kunne imødekomme borgere, der ønsker at vognstemme.

- Det bliver ikke drive-in, understreger Annette Kjær.

- Men vi planlægger et ekstra valgbord udenfor, så man kan håndtere det.

Det er muligt at brevstemme frem til og med fredag den 12. november.

I en række kommuner har man gjort det muligt at bestille tid – så man undgår at stå i kø – imens andre har udvidet åbningstiden for at gøre plads til flere, som ønsker at stemme forlods.


Nyhedsoverblik