Valgbus kører kommunen tynd i jagten på særligt en type vælgere

Fra i dag kan man brevstemme til kommunalvalget, og på Stevns gør man en ekstra indsats for at få flere til at sætte deres kryds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Valgdeltagelsen til kommunalvalget har for vane at ligge et pænt stykke under valgdeltagelsen til et folketingsvalg – og navnlig blandt de unge, kniber det med at få lokket folket i stemmeboksen.

Men hvis ikke de unge vil komme til valgstedet – så må valgstedet komme til de unge. Således forsøger man nu i blandt andre Stevns Kommune at ruske op i valgdeltagelsen med et rullende valgsted.

- Jeg synes, det er vigtigt, at alle der har stemmeret deltager i den her demokratiske begivenhed. Ikke mindst i forhold til de unge er det afgørende vigtigt, at vi får dem engageret i også at tage deres del i vores demokrati, siger Henrik Nielsen, kommunaldirektør i Stevns Kommune.

Blandt kommunens unge mellem 22 og 29 år stemte 46,9 procent ved valget i 2017 sammenlignet med 54,9 procent på landsplan.

Rullende brevstemmeboks

Det er fra i dag muligt at stemme per brev til kommunalvalget, hvilket sædvanligvis foregår på den lokale borgerservice. Men på Stevns er der nu også mulighed for at afgive sin stemme, når valgbussen lægger vejen forbi – for eksempel på fredag fra 13 til 15 ved Rema 1000 i Strøby Egede.

Henrik Nielsen, kommunaldirektør i Stevns Kommune, håber navnlig at få de unges valgdeltagelse op.
Henrik Nielsen, kommunaldirektør i Stevns Kommune, håber navnlig at få de unges valgdeltagelse op. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I Stevns Kommune er valgbussen helt fysisk indrettet i en autocamper, som skal rundt i alle kommunens afkroge med det formål at få valgdeltagelsen op.

- Den kommer rigtig mange steder hen – både vores udviklingsbyer, de større byer i Stevns Kommune og de fleste af vores landsbyer. En dag hvert sted som regel i en weekend, hvor vi stiler op i et tidsrum for at kunne byde folk indenfor, fortæller Morten Svarre Andersen, der er koordinator for kultur og turisme i Stevns Kommune.

- Jeg tror alle medarbejdere – dem af os, der skal med rundt – glæder sig helt vildt til at komme rundt og møde borgerne og vælgerne og få lov til at byde dem inden for i demokratiets fest.

Nå krydset er sat bliver valgkortet lagt i denne aflåste kasse, som først bliver åbnet på valgdagen d. 16. november 2021, når stemmerne skal tælles op.
Nå krydset er sat bliver valgkortet lagt i denne aflåste kasse, som først bliver åbnet på valgdagen d. 16. november 2021, når stemmerne skal tælles op. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Valgbussen vil være på farten i cirka 15 dage frem mod kommunalvalget den 16. november 2021.

Som en blandt 25 kommuner i landet har Stevns Kommune fået støtte til en valgbus.

Her af har den Østsjællandske kommune fået 123.500 kroner i støtte til valgbussen fra Bolig- og Planstyrelsen, der har afsat en pulje på fem millioner kroner til den mobile valg-indsats.Nyhedsoverblik