Ombudsmanden kræver forklaring i sag om fastprisaftaler

Nu bliver der lagt yderligere tryk på en undersøgelse af SK Energi, der forsøgte at løbe fra fastprisaftaler med godt 3.300 kunder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Peter Lotinga kan fejre en sejr. Der er dog ikke champagne på bordet, men derimod masser af ringbind med akter om SK Energi hjemme hos juristen fra Vemmelev vest for Slagelse.

- Det er jo sådan set borgerne, som gør mig opmærksom på nogle ting, og hvis jeg synes, at borgerne har ret i det, de gør mig opmærksom på, så begynder jeg at grave mig ned i sagen, lyder det fra den pensionerede, men stadig uhyre aktive jurist.

Hans gravearbejdet har nu ført til, at han har vundet et afgørende slag imod SK Energi og moderselskabet SK Forsyning, der i dag hedder Envafors. 

quote Debatten om sagen har bredt sig til hele kommunen.

Peter Lotinga, jurist

Han har fået ombudsmanden til at se på sagen.

- Det var lidt tungt i begyndelsen. Men nu er det jo ikke bare Folketingets Ombudsmand, men også forbrugerombudsmanden, der er gået ind i sagen. De var begge lidt valne til at begynde med – måske fordi sagen drejede sig om et stort kommunalt ejet selskab. Men nu har de heldigvis begge givet mig ret i, at der er noget at komme efter, vurderer Peter Lotinga.

Omfattet af offentlighedsloven

Ombudsmanden har netop slået fast, at SK Energi er omfattet af offentlighedsloven. Samtidig har ombudsmanden forlangt at få en række dokumenter udleveret.

- Jeg starter selvfølgelig – som jeg altid gør som jurist – med at bede om aktindsigt. Til at begynde med bliver mine anmodninger imødekommet, men når akterne giver anledning til nye spørgsmål og nye begæringer om aktindsigt, så klapper direktionen i, siger Peter Lotinga.

Ombudsmanden har netop slået fast, at SK Energi er omfattet af offentlighedsloven og derfor skal udlevere de dokumenter, der efterspørges af lokal jurist. Arkivfoto.
Ombudsmanden har netop slået fast, at SK Energi er omfattet af offentlighedsloven og derfor skal udlevere de dokumenter, der efterspørges af lokal jurist. Arkivfoto. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

SK Energi forsøgte at undgå at komme under Ombudsmandens kompetence og dermed aktindsigt med henvisning til selskabets konkurrencemæssige situation. Men den går ikke, fastslår Ombudsmanden i sin nye afgørelse.

TV2 ØST har tidligere fortalt, at Thomas Vesth (LA), der er medlem af det centrale Økonomiudvalg i Slagelse kommune, vil til bunds i økonomien i SK Energi. 

Han kritiserer selskabet for manglende åbenhed:

- Man føler, man går ind i en lukket dør, sagde Thomas Vesth i et indslag på TV2 ØST søndag.

Professor: Åbenhed kan være en fordel

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, efterlyser større åbenhed i offentligt ejede selskaber.

- Det er et kommunalt ejet selskab, derfor synes jeg godt, at man som borger, vælger og kunde i det her selskab kan have en forventning om, at man har en åbenhed, som vi kender fra den offentlige sektor i øvrigt. Det, synes jeg, er helt rimeligt, lyder hans vurdering.

Læs også
Energiselskab brød reglerne - nu vil politiker kulegrave sagen
Læs også
Energiselskab brød reglerne - nu vil politiker kulegrave sagen

Professoren peger på, at større transparens kan være en fordel for selskabet:

- Hvis selskabet har været i vanskeligheder, kan man jo godt efterfølgende fortælle om det. Specielt hvis der begynder at gå rygter. Det er også en måde at beskytte medarbejderne i virksomheden mod eventuel misinformation. Det kan være meget ubehagelig at være ansat i en virksomhed, som er udsat for kritik, siger Per Nikolaj Bukh.

Varslet om erstatningssag

Peter Lotinga er ikke typen, der holder sin viden om SK Energi for sig selv.

- Jeg har lagt forskellige akter og afgørelser ud på Facebook, og da jeg er medlem af mange grupper i Vemmelev, Korsør og Slagelse, har informationerne og debatten om sagen bredt sig til hele kommunen, forklarer Peter Lotinga.

Han mener, at SK Energi har forsøgt at lukke munden på ham ved at true ham med en erstatningssag.

Administrerende direktør Henrik Birch fra Envafors siger til TV2 ØST, at selskabet vil efterkomme Ombudsmandens krav.
Administrerende direktør Henrik Birch fra Envafors siger til TV2 ØST, at selskabet vil efterkomme Ombudsmandens krav. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Administrerende direktør fra Envafors, Henrik Birch, skrev i en mail til Peter Lotinga, at han risikerede en sag:

”For en god ordens skyld gøres opmærksom på, at bestyrelsesmateriale er fortroligt materiale. Det er derfor ulovligt og strafbart at dele materialet, hvorfor en deling kan medføre erstatningsansvar”, stod der blandt andet i mailen fra Henrik Birch.

Det er ikke en mail, der får Peter Lotinga til at ligge søvnløs om natten. Han fortsætter sit gravearbejde.

- Jamen, jeg blev da sådan set lidt overrasket. Og jeg havde helt ærligt – med min juridiske baggrund – svært ved at se, hvordan de kunne ramme mig med de bestemmelser, de henviste til, siger Peter Lotinga.

Vil efterkomme krav

Administrerende direktør Henrik Birch fra Envafors og næstformand i bestyrelsen, Ole Drost (V) ønsker ikke at stille op til interview på tv.

Men Henrik Birch siger til TV2 ØST, at selskabet ”naturligvis” vil efterkomme Ombudsmandens krav.

- Det er helt uproblematisk at efterkomme Ombudsmandens ønsker. Vi respekterer hans afgørelse, og han får de akter, som han beder om, siger han.

Læs også
El-selskab suspenderede fastprisaftaler - nu får kunderne deres penge tilbage
Læs også
El-selskab suspenderede fastprisaftaler - nu får kunderne deres penge tilbage

Henrik Birch har tidligere overfor TV2 ØST svaret skriftligt på Peter Lotingas kritik af det, han opfatter som en trussel om sagsanlæg:

I bliver som offentligt ejet selskab kritiseret for lukkethed. Et eksempel kunne være jeres mail til Peter Lotinga med oplysninger om, at han kunne pådrage sig erstatningsansvar?

”En mail til Lotinga eller et enkelt byrådsmedlem kan næppe i sig selv betragtes som - et eksempel på eller - udtryk for lukkethed. Korrekt er det dog, at det at viderebringe fortrolig information, som bestyrelsens medlemmer er kommet i besiddelse af i forbindelse med udøvelsen af deres hverv i en aktieselskabsbestyrelse, er omfattet af Selskabslovens § 132 om tavshedspligt. Denne bestemmelse har SK Energis bestyrelse til hensigt at efterleve og gøre opmærksom på, hvis den ikke efterleves”, skrev Henrik Birch til TV2 ØST.


Nyhedsoverblik