Korsør har fået sin nærpolitistation - håber lokale kommer på fornavn med betjente

I dag blev den nye nærpolitistation i Korsør indviet. En tredobling i antallet af lokale betjente skal være med til at skabe tryghed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

12 lokalbetjente fra Korsør har i dag fået ny arbejdsplads i form af en helt ny nærpolitistation. Adressen er Egersundvej 30, beliggende 50 meter fra Motalavej, der i 2021 blev udpeget som lokalitet for én af i alt 20 nye nærpolitistationer på landsplan.

I modsætning til en række af de andre nærpolitistationer som åbner med ned til to lokalbetjente og en ugentlig åbningsdag, bliver der i Korsør tale om en station med 12 lokale betjente og en ugentlig åbningstid for borgerhenvendelser 19 timer om ugen.

I spidsen for denne gruppe af betjente står leder af nærpolitistationen, politikommissær Halil Carkaci. Han fortæller, at den nye station netop skal sørge for, at borgerne får en oplevelse af, at politiet er tæt på.

quote Man har nogle lokale betjente, der kender området og kender til lokalbefolkningen og har måske en dybere indsigt i det, borgerne kommer og anmelder

Halil Carkaci, leder af nærpolitistationen, Korsør

- Det, borgerne skal opleve, det er, at der er en nærstation, hvor man kan henvende sig, hvis man har udfordringer eller noget, man gerne vil anmelde, siger han og tilføjer:

- Og så skal man i øvrigt opleve, at man har nogle lokale betjente, der kender området og kender til lokalbefolkningen og har måske en dybere indsigt i det, borgerne kommer og anmelder.

Senest i maj 2022, var der uro med et større politiopbud til følge på Motalavej i Korsør. Det er episoder som denne, en nærpolitistation blandt andet skal være med til at imødegå.

På fornavn med lokalbetjenten

Gruppen af lokalbetjente, der skal bemande nærpolitistationen, består af såvel erfarne lokalbetjente som nye lokalbetjente. En del har tidligere arbejdet på Motalavej og i politikredsens øvrige udsatte områder, så de ifølge Sydsjællands og Lolland- Falsters Politi har et indgående kendskab til både området og borgerne.

- Det er et politisk ønske at komme tættere på borgerne med nærstationer, som dels har mere åbningstid, men som dels også har nogle betjente, der er i lokalområdet og bevæger sig i lokalområdet. Det er det, vi gør med den her nærstation, siger Lene Frank, der er politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Lene Frank, der er politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, håber, nærstationens i alt 12 betjente bliver personer, hvem lokalbefolkningen efterhånden lærer at kende.
Lene Frank, der er politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, håber, nærstationens i alt 12 betjente bliver personer, hvem lokalbefolkningen efterhånden lærer at kende. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Hun håber, at nærstationen kan være med til at give borgerne en oplevelse af et nærværende og tilgængeligt politi.

- Der er betjente, man måske efterhånden kommer til at lære at kende, siger hun.

Samme ønske har justitsminister Mattias Tesfaye (S), som var mødt frem for at deltage i dagens indvielse af nærpolitistationen.

quote Der kommer flere betjente, som har lokalt kendskab, og som man kan komme på fornavn med

Mattias Tesfaye (S), justitsminister

Initiativet med nærpolitistationer blev til under hans forgænger på posten, Nick Hækkerup (S):

- Der kommer flere betjente, som har lokalt kendskab, og som man kan komme på fornavn med. Og som ikke kun kommer med blå blink, når det er gået galt, men som også vil være til stede i dagligdagen, siger han påpeger, at det lokale kendskab også gavner politiarbejdet generelt.

- Hvis der bliver behov for at efterforske noget, vil man også have flere lokale betjente end i dag, som har lokalt kendskab til Korsør og som ved, hvem der er endt i slagsmål med hinanden, eller hvem der kunne stå bag hashsalg, siger ministeren.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S), forventer at betjente med godt lokalkendskab også vil gavne efterforskning af kriminalitet i området. Først og fremmest skal de dog skabe tryghed for borgerne. - Det store flertal af borgere her er fuldstændigt fredelige folk, siger ministeren.
Justitsminister Mattias Tesfaye (S), forventer at betjente med godt lokalkendskab også vil gavne efterforskning af kriminalitet i området. Først og fremmest skal de dog skabe tryghed for borgerne. - Det store flertal af borgere her er fuldstændigt fredelige folk, siger ministeren. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Motalavej har både været på regeringens liste over udsatte boligområder, også kaldet ghettolisten, og siden været mål for ind til flere indsatser, der skal få has med uro og kriminalitet i området. Senest i foråret 2022 blev der atter en gang etableret visitationszoner i området efter flere dage med uroligheder og slagsmål blandt grupperinger i kvarteret.

Læs også
Politiet har været massivt til stede på Motalavej - to personer sigtet efter uro
Læs også
Politiet har været massivt til stede på Motalavej - to personer sigtet efter uro

- Det store flertal af borgere her er fuldstændigt fredelige folk, der bare gerne vil have et godt lokalsamfund at bo i. De få, der begår kriminalitet, skal ikke ødelægge det for de mange, og det kommer vi nu et skridt tættere på, siger justitsministeren.

Med åbningen af nærpolitistationen med 12 lokalbetjente på Egersundvej lukkes samtidig den hidtidige politiekspedition med fire lokalbetjente i kommunens lokaler på Dahlsvej 3 i Korsør.
Med åbningen af nærpolitistationen med 12 lokalbetjente på Egersundvej lukkes samtidig den hidtidige politiekspedition med fire lokalbetjente i kommunens lokaler på Dahlsvej 3 i Korsør.

Det var tilbage i 2020, at der blev indgået politisk aftale om 20 nærpolitistationer fordelt i hele landet.

Dengang var der endnu ikke sat nærmere geografisk destination på det nye tiltag, men Ebbe Jens Ahlgren, formand for BoligKorsør – og medlem af Slagelse Byråd for Venstre – er glad for, at Egersundvej og dermed Motalavej endte med at blive tildelt én af stationerne.

Ebbe Jens Ahlgren
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Nu er den her. Det er jeg glad for, men jeg tror også, det var den daværende justitsminister (Nick Hækkerup, red.), der gjorde meget for, at den skulle herned at ligge, siger han med henvisning til et ministerbesøg efter en bølge af uroligheder i 2019.

- Alternativet havde været Ringparken i Slagelse, og der mener jeg, den ligger bedre her på Egersundvej tæt på Motalavej. Det betyder noget for borgerne i Korsør, at de kan tage herover frem for at tage til Slagelse.

Læs også
Politiet har været massivt til stede på Motalavej - to personer sigtet efter uro
Læs også
Politiet har været massivt til stede på Motalavej - to personer sigtet efter uro

Placeringen kunne dog ifølge byrådsmedlem Anders Nielsen (løsgænger) have været mere velvalgt:

- Det er en gevinst for Korsør, det er der ingen tvivl om, men stadigvæk så synes jeg, den skulle have ligget centralt i Korsør. Og det er samme synspunkt, borgerne har. Det kan jeg høre.

Også byrådsmedlem Anders Nielsen (løsgænger) glæder sig over byens nye nærstation, om end den ifølge ham, burde have ligget "centralt i Korsør".
Også byrådsmedlem Anders Nielsen (løsgænger) glæder sig over byens nye nærstation, om end den ifølge ham, burde have ligget "centralt i Korsør". Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Med åbningen af nærpolitistationen på Egersundvej lukkes samtidig den hidtidige politiekspedition i kommunens lokaler på Dahlsvej 3 i Korsør, hvor der hidtil har været fire lokale betjente.



Nyhedsoverblik