Ikke forbud, men henstilling: Skilte skal gøre legepladser i Slagelse røgfrie

Politikerne var rygende uenige, men indfører en henstilling, ikke et forbud, mod at ryge på legepladser. Pris: 100.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selv små sager kan sagtens udløse store og langtrukne diskussioner i byrådet i Slagelse.  

Også mandag aften, hvor de 31 folkevalgte besluttede, at de offentlige legepladser i Slagelse Kommune skal være røgfrie.

- Røgfrie legepladser kan være med til at understøtte vores sundhedspolitik. Vi har en målsætning om, at vi skal reducere antallet af rygere med en tredjedel, lød det fra Ali Yavuz (S), formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget.

quote Der er ingen repressalier, hvis folk alligevel ryger. Det giver ingen mening

Jørn-Ole Didriksen, Venstre

Det blev ikke det sædvanlige flertal på snævre 16-15, der stemte sagen igennem. Afstemningen tog nemlig et par usædvanlige sving.

Det vender vi tilbage til senere.

Først får udvalgsformanden ordet en gang til.

- Jeg tror, at de 100.000 kroner, det koster at sætte skilte op ved legepladserne, er en god investering i forebyggelse, fastslog Ali Yavuz (S)

Ikke forbud, men henstilling

Det er ikke et egentlig forbud mod cigaretskodder og tobaksrøg på legepladserne, som bliver indført. Der er blot tale om en henstilling.

I fremtiden bliver legesyge borgere mødt af et skilt, hvor der står: Velkommen til en røgfri legeplads. Det kommer altså til at koste 100.000 kroner at sætte skilte ved de 32 kommunale legepladser.

Spild af penge, mener Jørn-Ole Didriksen (V).

- Jeg vil gerne understrege, at vi i Venstre er for røgfrie legepladser. Men vi tror ikke på, at skiltene har nogen effekt, sagde han.

Forebyggelses- og Seniorudvalget skulle egentlig have klaret den lille sag selv. Der var også flertal i udvalget for at bruge de 100.000 kroner på de omstridte skilte. Men Jørn-Ole Didriksen krævede at få sagen i byrådet.

Og det kom den.

- Der er jo ikke tale om et forbud, men om en henstilling. Og der er ingen repressalier, hvis folk alligevel ryger. Det giver ingen mening, sagde Jørn-Ole Didriksen (V).

Kontant debat

Og så var banen ligesom kridtet op.

Villum Christensen (LA) fra borgmesterholdet kastede sig ind i kampen med et kontant angreb på Jørn-Ole Didriksen (V)

- Jeg synes, det var noget vrøvl, du kom med. Ingen substans. Jeg synes, at forslaget er et godt eksempel på, at man kan nå noget af vejen, forebygge, at børn og unger begynder at ryge, uden forbud, sagde Villum Christensen.

Også Sofie Janning (S) mente, at skiltene vil have en virkning.

- Jeg tror, at de voksne lige vil tænke sig om en ekstra gang, inden de står og ryger børnene lige op i hovedet.

Men Ann Sibbern (DF) havde ligesom Venstre og Jørn-Ole Didriksen ikke den store fidus til skiltene og regningen på 100.000 kroner.

- Jeg tror ikke på, at de virker. Jeg tror på, at forældre, bedsteforældre og andre gæster på legepladserne godt af sig selv kan vise hensyn overfor børnene, uden at vi behøver at sætte skilte op, sagde hun.

Stort flertal for beslutning

Venstres Helle Jacobsen forsøgte at få sendt forslaget tilbage til udvalget til fornyet debat for at få flere muligheder på bordet for at få indført røgfrie legepladser – bare uden skilte.

Forslaget var tæt på at blive vedtaget, fordi SF lidt usædvanlig valgte at stemme sammen med Det Radikale Venstre og Venstre. Det gav 13 stemmer for. Men Dansk Folkeparti undlod at stemme.

quote Jeg tror, at de voksne lige vil tænke sig om en ekstra gang, inden de står og ryger børnene lige op i hovedet

Sofie Janning, Socialdemokratiet

Det betød, at de 14 politikere i Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Enhedslisten kunne nedstemme Venstres ændringsforslag.

Det var snævert.

Det var afstemningen om at indføre de røgfrie legepladser og bruge 100.000 kroner til gengæld ikke.

Alle partier stemte for undtagen Dansk Folkeparti. Venstre fik dog føjet til beslutningen, at partiet stadig mener, at det er spild af penge at bruge 100.000 kroner på at sætte henstillingsskilte op ved de 32 kommunale legepladser.