Sygehus tilkaldte forkert familie: - Jeres far er ved at dø

Pia Valentin Zumberi og hendes familie fik deres livs værste opkald, da sygehuset fortalte, at deres far var døende. Da de mødte på sygehuset, fik de dog et chok.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

83-årige Holger Valentin var blevet indlagt på Lungemedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus med høje infektionstal. Hans pårørende havde dog ikke regnet med, at det ville blive livstruende.

Derfor var det noget af en overraskelse, der ramte datteren Pia Valentin Zumberi i sidste uge. Hun befandt sig på farens plejehjem og var ved at hænge billeder op, da hun pludselig blev kontaktet af sin bror Frank Valentin med en chokerende besked fra sygehuset:

quote Vi får at vide, at det er lige oppe over, og at vi skal skynde os derned, fordi de ikke ved, om han overlever

Pia Valentin Zumberi

- De siger, at vi bare skal køre nu. Vi får at vide, at det er lige oppe over, og at vi skal skynde os derned, fordi de ikke ved, om han overlever. Vi smider hammer og billeder og alt, hvad vi har i hånden, siger Pia Zumberi, hvis familie også står frem i Ekstra Bladet i dag.

På sygehuset mødte hun sin mor, bror og lillesøster, og en sygeplejerske viste dem hen til den sygeseng, hvor deres far angiveligt lå.

- Da vi kommer ind på afdelingen står der en sygeplejerske afventende og tager imod os. Hun virker meget sød og fortæller, at de lige har kørt ham ind på en anden stue. Vi var meget oprevne alle sammen, for vi regnede ikke med, at det skulle ske lige nu, forklarer Pia Zumberi.  

Det er ikke min far

Familien skyndte sig ind på Holger Valentins stue. Han lå i sengen med en iltmaske henover ansigtet, der dækkede både næse og hage:

- Min mor gik hen på den anden side af ham og bukker sig ind over ham og giver ham et kys på panden. Så begynder han at sige noget, men han har ikke talt i sætninger i lang tid.

Holger Valentin er også alzheimerpatient, men han er på et stadie, hvor han godt kan genkende familien. Derfor undrede det hans kone, at han pludselig kunne tale:

- Min mor sagde: ”Gud Holger, taler du?”

quote Det er en fejl. Jeg hedder Henry.

Døende patient

-  Ja, det er jeg jo nødt til, fremstammede han.

- ”Gud, har du fået briller på?”

Der går noget tid, inden det går op for Pia Zumberi og familien.

- Han lignede ham ellers i skikkelse, hårfarve og struktur. Vi var i chok på en eller anden måde. Jeg kan så høre, han siger: ”Det er en fejl. Jeg hedder Henry.” Min bror kigger på ham og siger, at ”det dér er ikke min far,” fortæller hun til TV2 ØST.

Byttet rundt på navnene

Familien skyndte sig videre, for de ville gerne nå at sige farvel til deres døende far. De kom ind på en stue lidt længere henne ad gangen:

- Vores far sidder oprejst og kigger forundret på os. Han ved ikke, hvad der foregår, så vi prøver at holde masken og spørge ind til, om han har det fint, fortæller Pia Zumberi til TV2 ØST.

Det skulle vise sig, at sygeplejersken havde fået byttet rundt på de to navne ”Holger” og ”Henry.”

- Vi tænkte også på den stakkels mand, der lå der og var så syg. Det var også traumatisk for ham på en eller anden måde.

quote Jeg tror, der går lang tid, inden der sker noget lignende, fordi vi som sygehus også bliver berørt af, at der sker sådan en forbytning

Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge

Pia Zumberi mener, at der generelt er for mange besparelser på sygehusene. Bagefter fik hun ondt af den sygeplejerske, der havde lavet fejlen:

- Hun var så ødelagt og så ked af det, fortæller Pia Zumberi til TV2 ØST.

Sygehuset undskylder

Hendes far, Holger Valentin, er i dag udskrevet og har det godt, mens Henry døde senere på dagen. Heldigvis nåede de rigtige pårørende frem i tide.

- Det har ikke haft konsekvenser for den døendes familie, for da vi opdagede fejlen og fandt ud af, at det ikke var de rigtige pårørende, så kontaktede vi de rigtige. De kom ind på sygehuset og fik sagt ordentligt farvel over mange timer, fortæller Henrik Ancher Sørensen, der er ledende overlæge på afdelingen, til TV2 ØST.

Overlægen udtrykker sin beklagelse og giver familien en undskyldning:

- Jeg er ked af det og overrasket over det. Det er ubehageligt for familien, når de får oplyst, at deres pårørende måske er døende. Når det så ikke er tilfældet, kan jeg godt forstå, de bliver bekymrede og oprørte.

Han forklarer, at der er tale om en menneskelig fejl. Sygeplejersken har angiveligt haft den forkerte patient fremme på skærmen. Da hun klikkede på patientens navn, fik hun så oplysningerne på de forkerte pårørende.

- Hun skulle have spurgt, om den pårørende var Henrys søn, for så var det blevet opdaget. I sådan en situation, hvor man gerne vil have de pårørende hurtigt ind, der glemte hun at få bekræftet, at hun ringede til den rigtige mand, siger Henrik Ancher Sørensen til TV2 ØST.

Overlægen kan aldrig garantere, at der ikke kan opstå en lignende situation igen, men han understreger, at afdelingen vil gøre alt for at undgå det.

- Jeg har sendt en besked rundt til samtlige ansatte, at de skal være særligt agtpågivende overfor det her. Jeg tror, der går lang tid, inden der sker noget lignende, fordi vi som sygehus også bliver berørt af, at der sker sådan en forbytning.