Slagelse indfører røgfri skoletid: - Rygning er den største dræber

Fra skolestart er det slut med at tænde en smøg i alle folkeskoler, ungdomsskoler og 10. klasser i Slagelse Kommune - også udenfor skolens matrikel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når det nye skoleår starter, så er det slut med at ryge på alle folkeskoler, specialskoler, 10. klasser og Ungdomsskolen i Slagelse Kommune.

Et enigt byråd har nemlig besluttet at indføre røgfri skoletid fra 1. august.

quote Rygning er den største dræber

Ali Yavuz, formand for Forebyggelses og Seniorudvalget

Det betyder, at alle folkeskoleelever i Slagelse Kommune ikke må ryge i skoletiden, hverken inden for eller uden for skolens område.

- Vi vil gerne have en forbyggende indsats og forebygge, at vores unge mennesker starter med at ryge. Når de først starter med at ryge, så har det nogle negative konsekvenser, for rygning er den største dræber, siger Ali Yavuz, formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget.

Rygeforbud gælder også lærer og forældre

Det er dog ikke kun eleverne, der skal holde sig fra tobakken i skoletiden, for røgforbuddet omfatter også medarbejdere, gæster og forældre.

- Det gælder jo for alle. De er også rollemodeller. Jeg ved, at der er nogle, der glade for det, så de har nogle rammer at rette sig efter, og der er også nogle, som måske ikke er så glade for det, siger udvalgsformanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi vil gerne have en forbyggende indsats og forebygge at vores unge mennesker starter med at ryge, siger Ali Yavuz, formand for Forebyggelses og Seniorudvalget. 
- Vi vil gerne have en forbyggende indsats og forebygge at vores unge mennesker starter med at ryge, siger Ali Yavuz, formand for Forebyggelses og Seniorudvalget.  Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

quote Det er vores lod som politikere at lægge nogle rammer, og jeg synes, at fordelene opvejer ulemperne

Ali Yavuz, formand for Forebyggelses og Seniorudvalget

Han understreger dog, at forbuddet først og fremmest er møntet de unge mennesker.

- Det er vores lod som politikere at lægge nogle rammer, og jeg synes, at fordelene opvejer ulemperne. Det kan godt være, at nogle finder det generende. Men omvendt kunne man sige, at det er en god anledning for de voksne til at stoppe med at ryge.

Ungdomsuddannelser skal også være røgfrie

I vores region er Holbæk, Sorø og Slagelse de kommuner, hvor der er indført totalt rygeforbud på alle kommunale skoler i skoletiden. Mens andre kommuner har delvist rygeforbud, så har hverken Odsherred eller Stevns Kommuner en skole, hvor der fuldstændigt forbud for alle i skoletiden.

- Vi understøtter og rådgiver skoler, der gerne vil indføre røgfri skoletid, siger Tenna Christensen, der er projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

quote Vi arbejder også for, at ungdomsuddannelser skal være røgfrie, så unge ikke får fællesskaber, der handler om rygning

Tenna Christensen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse

Det har en betydning og en forebyggende effekt, at de ansatte også er røgfrie, understreger projektlederen:

- Vi tager udgangspunkt i, at 40 børn og unge starter med at ryge hver dag, og det skal vi til livs. Det her er et redskab til at forebygge blandt de unge.

Står det til Kræftens Bekæmpelse vil de også gerne ramme ungdomsuddannelserne.

- Vi arbejder også for, at ungdomsuddannelser skal være røgfrie, så unge ikke går i skoler for at lære at ryge, og så de får fællesskaber, der ikke handler om rygning.