Første uge i skole efter genåbning - det går overraskende godt

En stor del af undervisningen er rykket udenfor, og trods udfordringerne med en anderledes skoledag - så går det godt, fortæller lærer og elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I en uge har eleverne på de yngste klassetrin været tilbage i skole. Og trods de mange forholdsregler, så er det gået overraskende godt.

Sådan lyder det fra både elever og lærer, som TV2 ØST har talt med.

- Det er sjovt, men også meget mærkeligt, siger Anton Bruhn fra 5. A på Stillinge Skole i Slagelse Kommune.

Her har man skiftet klasselokalet ud med telte på skolens fodboldbane.

Artiklen fortsætter under billedet

Anton Bruhn fra 5. A på Stillinge Skole er sammen med klassekammeraterne rykket udenfor.
Anton Bruhn fra 5. A på Stillinge Skole er sammen med klassekammeraterne rykket udenfor. Foto: Arkivfoto

- Vi sidder udenfor og slår telte op udenfor hver dag, fortæller skoleeleven.

Teltet er dit eget bord

Sådan har de nu gjort i en uge, efter de vendte tilbage til skolen efter en måned lang nedlukning og hjemmeundervisning. Det var klasselærer Marianne Wadskov Raagart, der fik idéen om at undervise i det fri:

- Vi skulle være otte-ni mennesker i hvert klasseværelse og være alene med de her børn hele dagen. Det tænkte vi, kunne blive lidt langt, fortæller hun.

Og eleverne er med på idéen. For udenfor er der frisk luft og fred og ro til at læse og regne:

- Det er overraskende nemt, for teltet er dit eget, ligesom du har dit eget bord, fortæller Maja Hollænder, der også går i 5. A på Stillinge Skole.

- Sjovt nu men ikke om en måned

Men selvom eleverne synes om undervisningen i det fri, så erkender Marianne Wadskov Raagart, at der ikke er nogen optimale løsninger under coronakrisen.

Artiklen fortsætter under billedet

Med hver deres telt holder eleverne behørig afstand, imens der undervises i matematik.
Med hver deres telt holder eleverne behørig afstand, imens der undervises i matematik. Foto: Arkivfoto

 - Det er nødundervisning. Vi gør, hvad vi kan for at få repeteret, det de har lært, så de ikke glemmer det og holder ved lige, hvad de kan, siger klasselæren, der dog håber, at tingene snart kan vende tilbage til normalen:

- Det er sjovt nu, men det er ikke sjovt om en måned.

Nervøsitet blev gjort til skamme

Også på Valdemarskolen i Ringsted er undervisningen i vidt omfang rykket udenfor. Her var skoleleder Nicholas Hansen en smule presset da genåbningen blev annonceret med en lang række af krav om hygiejne og afstand for nogle uger siden.

- Jeg skal love for, der er nogle fede streger under at være omstillingsparat – der er tryk på, lød det fra skolelederen den 8. april, da det stod klart, at skolerne skulle åbne i ugen efter påske.

Men Nicholas Hansen er overrasket over, hvor godt elever, forældre og personale klarer det:

- Vi var forberedt på lidt flere udfordringer, end det der har mødt os i den her uge. Så vi har knebet os lidt i armen på ledelsesgangen og tænkt – det går godt.

Håber snart store elever kan vende tilbage

Godt ovre den første uge med genåbnede skoler i coronaens skygge, håber formanden for den lokale lærerforening i Ringsted-Sorø, Lise Vadsager dog, at der snart vil indfinde sig lidt mere normale tilstande i landets skoler.

- Det fungerer rigtig fint, men nu har børnene siddet bag en skærm i en måned, nu er det godt, de kommer ud – men det bliver svært at bevare fagligheden, hvis det skal fortsætte på den her måde, siger hun

- Især de sårbare og svage elever, de har svært ved at holde kontakten bag skærmen og læreren har svært ved at bevare kontakten til dem, så på den måde er det vigtigt, vi får etableret den kontakt igen.

Landets skoler begyndte gradvist at åbne 15. april. Flere åbnede dog først mandag i denne uge. Ind til videre kun for de yngste klassetrin.