Flådestation i Korsør blev scene for præsentation af gigantisk partnerskab

Et partnerskab mellem Forsvaret, erhvervslivet, fagforeninger og flådeuddannelser skal bane vejen for, at der kan bygges nye flådefartøjer i Danmark til en værdi af 40 milliarder kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En alvorlig forsvarsminister med et stort krigsskib i baggrunden.

Det var scenen på flådestationen i Korsør torsdag eftermiddag, hvor regeringen, erhvervslivet, fagforeninger og en række maritime uddannelser præsenterede et partnerskab, der skal gøre det muligt at bygge nye flådefartøjer i Danmark for op mod 40 milliarder kroner.

- Inden for den næste årrække står Forsvaret overfor at skulle udskifte en lang række skibe. Det betyder anskaffelser i omegnen af 40 millliarder kroner. Det nye partnerskab skal komme med anbefalinger, så den danske, maritime forsvarsindustri kan få del i disse investeringer. Til gavn for den danske forsvarsindustri, danske arbejdspladser og ikke mindst for Danmarks sikkerhed, sagde forsvarsminister Morten Bødskov (S) i forbindelse med præsentationen.

På grund af Ukraine

Årsagen til den store oprustning er Ruslands invasion i Ukraine, der har ført til en politisk aftale om omfattende investeringer i det danske forsvar og ikke mindst flåden.

Forsvarsministeren har udpeget Anne Steffensen, administrerende direktør for Danske Rederier, som formand for partnerskabet - og hun ser det som naturligt, at Danmark som land samarbejder med den private sektor om at udbygge forsvaret.

Læs også
Ukrainske Irina har fået sin mor til Danmark
Læs også
Ukrainske Irina har fået sin mor til Danmark

- Vi er en stor søfartsnation med en stærk maritim industri både i kraft af vores civile handelsflåde og vores søværn, som altid har haft et tæt samspil. I de kommende år skal vi  styrke søværnet, som en afgørende del af Danmarks forsvar. Et tæt offentlig-privat samarbejde er den helt rigtige vej at gå, siger hun.

Skal kunne bygge og vedligeholde

Anne Steffensen mener, at Danmark allerede nu har mange af de kompetencer, der skal bruges, når flåden skal udvides.

- Vi har mange kompetencer, der kan og skal gøres brug af, når nye skibe skal udvikles og bygges, siger hun.

Læs også
Russiske krigsskibe skal sejle gennem Storebælt fredag
Læs også
Russiske krigsskibe skal sejle gennem Storebælt fredag

Det nye partnerskab skal blandt andet styrke Danmarks nationale skibsbygningskapacitet. Det skal sikre, at Danmark har kompetencerne til at designe, bygge og vedligeholde orlogsskibe i fremtiden.