Ukrainske Irina har fået sin mor til Danmark

Efter flere uger på flugt er 79-årige Raisa Hlushko kommet til Danmark i sikkerhed hos sin datter i Vesterhave.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 24. februar for præcis fem måneder siden begyndte Ruslands invasion af Ukraine. 

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at i alt 29.826 ukrainere siden har ansøgt om en midlertidig opholdstilladelse i Danmark og 26.047 har fået tilladelse.

En af dem er 79-årige Raisa Hlushko, som det er lykkedes for at komme ud af Ukraine og til sin datter, Irina Alexandrovna Jensen, der har Vesterhave Vingård udenfor Næstved sammen med sin mand. 

Uhyggelige minder om krigen 

Blot en uge efter russernes invasion kom krigen helt tæt på, da de russiske tropper ankom til Irina Alexandrovna Jensens mors hjemby Khersow. Tidligt om morgenen blev hun vækket af sin søn.

Irina Alexandrovna Jensen oversætter for sin mor: 

- Så gik han til min mor. Han sagde: Du skal stå op og tage tøj på. Vi skal flygte, fordi krigen er startet.

Raisa Hloushko og otte andre søgte tilflugt i familiens kælder, hvor de gemte sig i 6 ugerr, mens krigen rasede lige over dem. 

quote - Det var en blandet følelse af fustration, fortrivelse, angst, vrede og glæde - og lidt uvirkeligt, for nu kom min mor

Irina Alexandrovna Jensen, Vesterhave

Men den 6. april besluttede de sig at flygte fra byen. 

- Det var 50/50, om de kunne komme ud. De skulle igennem 100 kontrolposter, hvor de tjekkede alt og blev ransaget og gennemtjekket til skinnet. Det var knald eller fald, forklarer Irina Alexandrovna Jensen. 

Mor og datter forenet

Flugten lykkedes, og efter 3 måneder i en lille by i den vestlige del af Ukraine kunne Raisa Hloushkos krydse grænsen til Polen, hvor hendes datter ventede. 

- Det var en blandet følelse af frustration, fortvivlelse, angst, vrede og glæde - og lidt uvirkeligt, for nu kom min mor.

Mor og datter har været sammen i ti dage, og selvom Raisa Hloushko nu er i sikkerhed, fylder krigen, fordi hendes søn og børnebørn stadig er dernede.

Irina Alexandrovna Jensen fortæller om morens tanker: 

- Hun siger flere gange om dagen, at hun tænker på familien og Ukraine. Vores by derhjemme. Hun vil bare gerne hjem igen så hurtigt som muligt.

Men selvom krigen stadig raser, er håbet om fred langt fra opgivet

- Det gode må vinde over ondskaben. Så vi er sikre på, at de må vinde, lyder der fra Irina Alexandrovna Jensen.

Efter særloven trådte i kraft, må fordrevne ukrainere opholde sig i Danmark frem til den 17. marts 2024 med mulighed for et års forlængelse.