Exit fra ghettoliste glæder lokale: - Vi bliver jo snakket om, som om vi er røvhuller

Dagens nyhed, om at Motalavej nu ikke længere er at finde på ghettolisten, glæder beboerne. Men der er endnu plads for forbedringer, siger de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Motalavej i Korsør er ikke længere på statens liste over parallelsamfund – eller ghettolisten, som den stadig kaldes i mange sammenhænge. Det er resultatet af fem års hårdt arbejde, og ifølge borgerne fra bydelen i det nordlige Korsør, er der grund til at glæde sig over denne milepæl:

- Jeg tror, det betyder rigtig meget, at området ikke er stemplet på negativ basis. Og det betyder også rigtig meget, at man forhåbentlig i fremtiden ikke skal sige, "nå, du er derude fra, fra Motalavej", siger Mohammad El-Khatib, Korsør.

quote Vi har været på listen, og jeg maler det heller ikke rosenrødt, og jeg siger ikke kvarteret er helt perfekt

Mohammad El-Khatib, Korsør

Men, træerne vokser heller ikke ind i himlene, påpeger han:

- Vi har været på listen, og jeg maler det heller ikke rosenrødt, og jeg siger ikke kvarteret er helt perfekt. Det har haft sine udfordringer, og det er blevet bearbejdet, og det betyder, vi ikke er på listen mere – så vi er på vej i den rigtige retning.

Mohammad El-Khatib fra Motalavej mener, at kvarteret er på vej i den rigtige retning.
Mohammad El-Khatib fra Motalavej mener, at kvarteret er på vej i den rigtige retning. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Motalavej kom med på den officielle liste over udsatte boligområder i 2016 – hvilket ifølge beboerne har været med til at give kvarteret et dårligt ry:

- Det er en rigtig glædelig nyhed for os alle herude. Fordi jeg synes slet ikke, at det var et godt ry for os med det der ghetto, siger Batul Salah, Korsør.

Samme opfattelse deler Sammy Nielsen:

- Det er befriende, det er dejligt – vi bliver jo snakket om, som om vi er røvhuller. Undskyld mit sprog. Men det bliver positivt, siger han og tilføjer:

- Ikke mindst for området, men for os alle sammen. Så bliver der ikke set ned på os på samme måde.

Hård linje over for kriminelle

Også formanden for boligforeningen er glad over, at arbejdet med at løfte kvarteret nu også opnår officiel anerkendelse.

Læs også
Boligformand for Motalavej: En hård kurs over for kriminelle fik os af listen
Læs også
Boligformand for Motalavej: En hård kurs over for kriminelle fik os af listen

Han hæfter sig navnlig ved, at den hårde linje over for dømte kriminelle beboere har givet pote. Eksempelvis er fem familier blevet smidt ud af deres boliger.

- Jeg havde et spinkelt håb om, at i 2025, var vi ikke at finde på den her liste mere. Nu her ved udgangen af 2021 – bedre julegave kan vi ikke få – er vi ikke på listen mere. Fordi der er færre kriminelle og dømte herude, siger Ebbe Jens Ahlgren, formand, BoligKorsør.

Ebbe Jens Ahlgren, formand, BoligKorsør, siger, at det nu gælder om at forblive væk fra listen.
Ebbe Jens Ahlgren, formand, BoligKorsør, siger, at det nu gælder om at forblive væk fra listen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kvarteret har ellers gennem flere år mest været kendt for ballade og negative historier i medierne. I 2020 var Motalavej mærket af en skudepisode, knivstikkeri og masseslagsmål.

Læs også
Familiefejde på Motalavej har stået på siden midten af 1980’erne
Læs også
Familiefejde på Motalavej har stået på siden midten af 1980’erne

Og de dårlige fortællinger ærgrer beboerne:

- De fleste, de tænker, ej, det er et dårligt område, vi tør ikke gå forbi, og vi tør ikke køre forbi. Der er folk, der ikke tør køre forbi Motalavej på grund af rygtet – så de tager en omvej til for eksempel Lidl. Det har jeg hørt om mange, der gør. Og det, synes jeg, er synd, siger Batul Salah.

Arbejdet fortsætter

Blot fordi Motalavej nu ikke længere er på listen over parallelsamfund i Danmark, så stopper arbejdet ikke. Der bliver fortsat gjort en stor indsats for at få folk i arbejde, forhindre kriminalitet og tiltrække mere ressourcestærke beboere.

Batul Salah har hørt, at der stadig er borgere, som går en omvej for at undgå Motalavej.
Batul Salah har hørt, at der stadig er borgere, som går en omvej for at undgå Motalavej. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Derfor er det ifølge formanden også vigtigt at holde fast i den linje, der er blevet lagt – sådan at området også undgår at ryge tilbage på listen over parallelsamfund – sådan som det i år er sket for Grønneparken i Holbæk.

- Så skal vi kigge fremad. Vi skal hindre, vi kommer på en ghetto-liste igen. Vi skal stadig holde den hårde kurs, vi vil fastholde den hårde kurs over for kriminelle dømte i BoligKorsør.

Læs også
Boligområde skiftede navn for at få bedre omdømme - nu er det tilbage på ghettolisten
Læs også
Boligområde skiftede navn for at få bedre omdømme - nu er det tilbage på ghettolisten

Også Ringparken i Slagelse er blevet fjernet fra listen imens boligområdet Grønneparken – det tidligere Agervang – i Holbæk efter at være væk fra listen i et år, nu er tilbage.

Sådan defineres et parallelsamfund

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Kilde: Indenrigs - og Boligministeriet.


Nyhedsoverblik