Familiefejde på Motalavej har stået på siden midten af 1980’erne

quote Konflikten på Motalavej er langt fra ny, den stammer efter alt at dømme fra en flygtningelejr i 1980’ernes Libanon.

Udgivet 12. august 2020

Formiddagen er varm og langsom ved Motalavej.

Det er den sidste torsdag i skolernes sommerferie, og meteorologerne taler om hedebølge over det meste af landet.

I købmanden midt i bebyggelsen, der ligger i Korsørs nordlige bydel Halsskov, hælder ejeren ny saftevand i slush-ice-maskinerne, og en medarbejder i café Sumak ved siden af har sat en stol i klemme i døren, så sensommerluften kan komme ind.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Siden midten af juni har boligområdet været plaget af masseslagsmål og uroligheder, men i dagtimerne den 6. august er området lige så sommerferieramt som resten af landet, og det er svært at forestille sig, at der er behov for den visitationszone, som politiet har indført i området dagen før.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke kunnet give et klart svar på, hvorfor urolighederne bliver ved med at blusse op ved Motalavej, og derfor er TV2 ØST taget ud for selv at tale med beboerne i området og finde ud af, hvad det er, der igen og igen får grupper af mennesker til at tørne sammen imellem boligblokkene.

 



Ingen tør stå frem

Et ældre ægtepar vinker, da vi drejer ind på en parkeringsplads i udkanten af byggeriet omkring klokken 10.00. 

De går i retning mod Lidl og rundkørslen, hvor visitationszonen ender, forbi en skrånende græsplæne, som solen har tørret gul og stikkende.

quote Det er om natten, der er problemer, og der sover jeg

 

I en lav bygning blandt blokkene holder Bolig Korsørs medarbejdere til med deres fejemaskiner og plæneklippere, og de forklarer, at der altid er fredeligt ved Motalavej i dagtimerne, så de mærker aldrig noget til uroen i området.

Det samme fortæller en dansk kvinde, der har boet flere forskellige steder i området.

- Det er om natten, der er problemer, og der sover jeg, siger hun muntert.

Men selvom alle fortæller, at Motalavej er et fredeligt sted at bo langt det meste af tiden, så er der ingen, der tør stille sig frem ved navn og fortælle om den konflikt, der gentagende gange har udviklet sig til voldelige sammenstød mellem boligblokkene.

De frygter, at det kan ende i overfald eller trusler, hvis de udtaler sig til medierne, og derfor er samtlige af de beboere, der optræder i artiklen, anonymiserede. 

Ondt blod

På vores formiddagstur rundt i kvarteret er der mange, der hilser og ivrigt fortæller om deres liv ved Motalavej.

En mand med pakistansk baggrund fortæller os, at man kan dele beboerne i boligblokkene op i tre grupper; danskere, flygtninge og indvandrere med greencards.

quote Det er ikke somalierne, de er ikke en del af det, men det er de arabiske flygtninge, der holder gang i en gammel konflikt

 

Selv tilhører han den sidste gruppe, som er kommet til Danmark for fem-seks år siden, og som alle typisk er veluddannede og pendler mellem Korsør og hovedstaden for at komme på arbejde.

- Vi er meget glade for at bo her, siger han og fortæller, at problemerne på Motalavej hører til i gruppen af flygtninge.

- Det er ikke somalierne, de er ikke en del af det, men det er de arabiske flygtninge, der holder gang i en gammel konflikt, fortæller han.

- Der har været ondt blod mellem dem i mange år.

To fængslet efter skudepisode

Selvom Motalavej mange gange er blevet besøgt af politiet i årenes løb, så har der de seneste måneder været så kort mellem de voldsomme episoder i kvarteret, at politiet ad to omgange har indført visitationszoner i området.

Den 8. marts blev der skudt mod en lejlighed i den sydøstlige del af bebyggelsen.

Selvom der var flere mennesker til stede i lejligheden, blev ingen af dem ramt af skuddene, som dog efterlod tydelige huller i et af lejlighedens vinduer.

 

Flere dages efterforskning ledte til anholdelsen af en 44-årig kvinde og hendes 24-årige søn, og politiet forklarede dengang til TV2 ØST, at skudepisoden ikke var banderelateret.

- Det tyder på, at det her bunder i en lokal konflikt mellem nogle personer – det er ikke banderelateret, sagde Anton Havegård, vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, dengang til TV2 ØST.

Nord mod syd

Motalavej deler boligområdet i Halsskov op i to. En nordside og en sydside, der til forveksling ligner hinanden, men som tilsyneladende spiller en rolle i konflikten i området.

Vejen løber fra Tårnborgvej i øst til Halsskovvej i vest, og på hver sin side af den ligger boligblokke i gule sten, hvor flere end 1.600 mennesker lever deres liv.

Politiinspektør Tom Trude fortæller, at størstedelen af dem, som er en del af urolighederne, bor i området omkring Motalavej eller har en familiemæssig tilknytning til området.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Vi har tidligere truffet folk fra Slagelse, Kalundborg og Holbæk, men størstedelen bor reelt i området, siger han.

Flere af dem, vi taler med, fortæller, at de familier, der er indblandede i konflikten, bor på hver deres side af Motalavej, og at vejen derfor ofte bliver centrum for urolighederne.

Det er også politiets indtryk, at konflikten bunder i uoverensstemmelser mellem nogle familier, der bor ved Motalavej.

- Vi vurderer, at den overvejende del af konflikten skal findes i nogle familiemæssige strukturer, siger Tom Trude.

Kølige huse og squash i lange rækker

I det nordvestlige hjørne af bebyggelsen mellem Vestmotorvejen, Halsskovvej og Motalavej ligger en masse små kolonihaver.

Her sidder mænd i deres lavloftede huse og drikker arabisk kaffe med kardemomme og vender verdenssituationen.

De kender alle folk i Beirut, der få dage forinden er blevet raseret af en stor eksplosion, og spørgsmålet om, hvorvidt det er en raket, der har antændt store mængder ammoniumnitrat på havnen, optager dem alle. 

I haverne uden for de kølige huse bliver der dyrket store mænger tomater og lysegrønne squash.

- Vi spiser dem med ris, kød og tomatsovs, fortæller en mand med en meget velholdt have.

En anden af haveejerne i foreningen viser stolt et drivhus frem, der næsten er blevet overtaget af vinranker og agurkeplanter.

I kolonihaverne er der næsten altid fredeligt, får vi at vide. Det er oppe på midten af Motalavej, der plejer at være problemer.

Knivstikkeri kan have eskaleret konflikten

Den 15. juni endte et masseslagsmål i hjertet af bebyggelsen med, at en 17-årig mand blev stukket i brystet med en kniv.

Episoden fik tre dage efter politiet til at indføre visitations- og strafskærpelseszone i et afgrænset område omkring boligområdet.

 

 

Dermed blev straffen for bestemte former for kriminalitet som hærværk, vold mod politiet, brandstiftelse og overtrædelse af våbenloven som udgangspunkt fordoblet, hvis den bliver begået inden for zonen, og politiet fik også mulighed for at visitere folk efter våben uden på forhånd at have foretaget en sigtelse og uden at have en egentlig begrundet mistanke om, at den pågældende skulle være i besiddelse af våben.

En af de personer, vi taler med på vores tur rundt i bebyggelsen, fortæller, at han er i familie med den 17-årige, der overlevede at blive stukket i brystet med en kniv. 

- Han har været heldig.

- Det sagde lægerne også, siger manden, der mener, at knivstikkeriet er årsag til, at der har været så mange uroligheder på det seneste.

For selvom en 16-årig mand efterfølgende er blevet sigtet i sagen, vil nogen hævne knivstikkeriet, og det er gentagende gange endt i masseslagsmål, fortæller han.

 

 

Vi får flere gange at vide, at konflikten på Motalavej bunder i en gammel stridighed mellem to familier, og den historie gentager manden, der efter eget udsagn er i familie med det 17-årige offer for knivstikkeriet.

Han taler lavmælt og tjekker, om nogen i nærheden skulle høre ham, inden han fortæller, at han selv er en del af konflikten, selvom han ikke har lyst til at være med.

quote Jeg er bange for, at det skal ende med, at nogen bliver slået ihjel

 

- Jeg er træt af det, siger han, men hans familie forventer, at han deltager i stridighederne.

Manden fortæller, at konflikten handler om hævn og gengældelse, når familierne fra hver deres side af Motalavej igen og igen tørner sammen.

Selvom han altså selv er en del af konflikten, så ville han ønske, at politiet ville gøre mere ved den, eller at boligselskabet ville tvangsflytte den ene af de to familier.

- De skal flytte ballademagerne væk herfra, ellers fortsætter det, siger han.

- Jeg er bange for, at det skal ende med, at nogen bliver slået ihjel.

Det sker altid om aftenen

Den 9. juli 2020 ophæver politiet deres visitationszone omkring Motalavej.

Der har været stille i området, siden masseslagsmålet og knivstikkeriet i midten af juni, men få dage efter, er den gal igen.

En gruppe på 50 personer tørner sammen den 11. juli, og igen den 3. august opstår et slagsmål, der involverer mellem 30 og 40 personer.

 
  Foto: Martin Stilling - TV ØST

- Det sker altid om aftenen, fortæller en mand, der har sin daglige gang i området.

- Efter klokken 18.00 på dage, hvor det er varmt.

De voldsomme episoder får den 5. august Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til igen at oprette en visitationszone omkring Motalavej.

En gammel uoverensstemmelse

Da TV2 ØST den 6. august besøger området, fortæller flere os, at der er nogle ældre mænd i de to familier, der opildner til konflikt mellem de unge, og nogle peger på, at de unges slagsmål udspringer af en konflikt, der er meget ældre end de unge selv.

- Det er ligesom med svenskere og danskere, siger en ældre mand.

- Det er en gammel stridighed fra en flygtningelejr i Libanon.

I midten af 1980’erne flygtede statsløse palæstinensere fra de flygtningelejre, de boede i, i Libanon, til blandt andet Danmark, fordi en borgerkrig var brudt ud.

Flere af beboerne på Motalavej har kæmpet i krigen, der først sluttede i 1990, og noget tyder altså på, at stridigheder helt tilbage fra 1980'erne er flyttet med palæstinenserne ind på Motalavej i Korsør. 

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Vi har en Beduin-kultur

Hen på eftermiddagen falder vi i snak med en mindre gruppe beboere, som sidder foran blokkene syd for Motalavej.

Det er i det område, hvor der tidligere på året er blevet skudt mod en lejlighed.

Beboerne, der har palæstinensiske rødder, fortæller os, at de alle er i familie.

- Ham der er min svoger, siger en tynd mand, der lige har fået fri fra arbejde.

- Og hende her er min kone, men hun er også min kusine.

- Det er indavl det hele, siger en yngre mand i spøg og får folk om bordet til at grine.

På parkeringspladsen nord for Motalavej gør en gruppe unge sig klar til at tage på stranden.

De skal ud til de gule containere, hvor unge fra området plejer at tage hen på varme dage for at spille beachvolley eller hoppe på hovedet i Storebælt.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Men den tynde mand, der er gift med sin kusine, har ingen planer om at tage på stranden den torsdag. 

Han er for træt oven på dagens slid i det varme vejr, men han vil til gengæld gerne sludre med de forbipasserende og fortælle om palæstinensiske familiestrukturer.

- Vi har en beduin-kultur, siger han og forklarer, at deres levevis blev ødelagt, da palæstinenserne efter 1948 måtte flygte fra de områder, de boede i.

Som beduiner holdt familierne sammen, selvom de flyttede fra sted til sted.

- Så familien betyder meget, siger han.

24 personer anholdt

Omkring klokken 18.00 den 6. august forlader TV2 ØST Motalavej.

Alt er fredeligt og stille. Folk sidder i de små haver foran blokkene eller gemmer sig for solen i deres kølige lejlighed.

Men omkring klokken 22.00 begynder det at trække op til uroligheder.

Folk med slagvåben bevæger sig mod en opgang i området, og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, ender med at anholde 24 personer, inden endnu et masseslagsmål kan bryde ud.

- Vi har fundet 15-20 forskellige slagvåben. Blandt andet lange jernstænger, boldtræ, kæppe og en donkraft, fortæller politiinspektør Tom Trude efterfølgende til TV2 ØST.

 

 


- Det er slut nu

Nogle dage efter masseanholdelsen er TV2 ØST tilbage på Motalavej. Vi vil høre, hvordan det står til i bebyggelsen efter politiets indgriben.

Klokken er omkring 19.00 og ved to bord-og-bænke-sæt med udsigt til Motalavej sidder en større forsamling af mennesker.

Det er primært kvinder med børn løbende i nærheden, der opholder sig der. De taler om, at coronasmitten nu igen ser ud til at sprede sig hurtigt i samfundet.

- Det er ikke godt, siger en ældre kvinde, der fortæller, at børnene er så glade, fordi de er begyndt i skole igen.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

På en af bænkene sidder en yngre kvinde, som spiser saltede solsikkekerner og taler i korte, hurtige sætninger. Hun fortæller, at der efter urolighederne den 6. juni nu er blevet taget hånd om problemerne på Motalavej.

- Det er slut nu, siger hun, og de andre om bordet nikker bekræftende.

Søndag, efter de mange anholdelser, skulle der efter sigende have været afholdt et forsoningsmøde mellem de stridende parter, og en af de politibetjente med synlige skudsikre veste, der patruljerer i området, fortæller, at en imam fra Slagelse har været med til at forsone familierne.

- Men det er bare noget, jeg har hørt. Det er ikke noget, vi har været inde over, siger han.

De vil ikke snakke med dig

Kvinderne ved bord-og-bænke-sættet glæder sig over, at beboerne tilsyneladende selv har fået afsluttet stridighederne.

Men selvom der nu skulle være fred omkring Motalavej, så samles flere og flere mænd foran blokkene, hvor vi står, og stemningen ændrer sig i takt med, at de ankommer.

En yngre mand, som vi hilste på ved vores tidligere besøg, bryder ind i kvindernes samtale. Han siger, at jeg lige så godt kan gå min vej.

- De vil ikke snakke med dig, siger han uvenligt.

- Jeg ved, hvad I journalister skriver.

 
  Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Men kvinderne er ikke enige.

- Du skal ikke dømme hende på forhånd, siger den yngre kvinde og flækker endnu en solsikkekerne med fortænderne.

Selvom hun får lukket munden af den jævnaldrende mand, forstummer samtalen efter hans besked. Den var tydeligvist tiltænkt både journalisten og de kvinder, hun var faldet i snak med.

Håber, konflikten er overstået

Siden masseanholdelsen den 6. august har der ikke været uroligheder på Motalavej.

Om roen skyldes det møde, der skulle have været holdt mellem de stridende parter, eller politiets massive tilstedeværelse er ikke helt klart, men det glæder politiinspektør Tom Trude, at der ser ud til at være kommet ro på Motalavej.

quote Det ville være helt fantastisk, hvis de selv har fundet en løsning

 

- Det ville være helt fantastisk, hvis de selv har fundet en løsning, siger han

- Det vil være godt for alle - i særdeleshed dem, der bor i området, siger Tom Trude.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt politiet tror på, at forsoningen mellem de to grupperinger holder, siger politiinspektøren:

- Det må tiden vise, men vi har et stærkt ønske om, at man finder nogle løsninger på det.

De unge tror ikke på freden

Da mørket falder på omkring klokken 21.00, føles det lidt mere utrygt at færdes langs Motalavej.

Gruppen på bænkene skråt over for Kvarterhuset består nu primært af yngre mænd, og da vi senere passerer flokken, råber en af dem, at vi skal gå hjem.

En mand i grålige bukser, der har travlt, fordi han skal mødes med en ven, siger, at han ikke tror på, at konflikten er slut.

quote Det kan godt være, at de ikke kommer til at slås i store grupper, men så bliver det bare to og to

 

- Det kan godt være, at de ikke kommer til at slås i store grupper, men så bliver det bare to og to.

Han har prøvet at regne ud, hvor meget det kommer til at koste i alt for alle dem, der blev anholdt torsdag. Hvor store bøder, de får nu, hvor de er blevet taget med slagvåben i en zone med skærpet straf.

- 90.000 i alt måske, siger han og ryster på hovedet.

En yngre kvinde, der finder tid til at tale med os, mens hun tjekker sociale medier på sin telefon, tror heller ikke meget på den fredsaftale, der skulle være indgået.

- Om en uge, så går de i gang igen, siger hun lige så sikkert, som hvis hun forudså, at varmen over landet på et tidspunkt vil blive afløst af regn.

 

Tekst: Thea Berg

Foto: Martin Stilling

 

Efter grundige overvejelser har vi valgt at lade alle kilder være anonyme i denne artikel. Det har vi gjort for at komme tættere på, hvad konflikten handler om, og fordi personerne frygter for repressalier.