En af borgmesterens første handlinger - vil fyre kommunaldirektør

Som en af de første handlinger efter tiltrædelsen har det nye økonomiudvalg i Slagelse indstillet at fyre kommunaldirektøren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Få dage efter tiltrædelsen har det nye økonomiudvalg i Slagelse Kommune valgt at fyre kommunaldirektør Frank E. Andersen.

Det oplyser den nytiltrådte borgmester Knud Vincents (V).

- Det er klart, at med den massive fremgang, vi har fået, Venstre, og de partier, der er bag mig, så er det et tydeligt signal om, at der skulle en anden retning til. Det har vi fået opbakning til blandt vælgerne, og nu er vi klar til at flytte Slagelse det næste skridt fremad, siger borgmesteren om afskedigelsen.

Læs også
Portræt: Samarbejdets mand sætter sig ved roret i landets giftigste byråd
Læs også
Portræt: Samarbejdets mand sætter sig ved roret i landets giftigste byråd

Han siger, at han vil have en ny profil til at være kommunaldirektør i kommunen. Han ønsker dog ikke at sige, hvad det er i Frank E. Andersens profil, der gør, at han nu skal afskediges.

- Jeg kan ikke komme ind på det, da det er en personsag, siger han til TV2 ØST.

Efter flere års uro i kommunalbestyrelsen i Slagelse valgte et politisk flertal efter valget at stå bag Knud Vincents som borgmester i kommunen. Det skete ved at indgå en bred konstituering i kommunen.

Frank E. Andersen tiltrådte stillingen i kommunen i 2018. Han var da den tredje kommunaldirektør i kommunen i løbet af mindre end tre år. Han har tidligere været kommunaldirektør i Gentofte Kommune.

Udskiftning er naturlig

Knud Vincents mener, at det er naturligt, at kommunen efter valget vælger at udskifte kommunaldirektøren.

- Slagelse er en kommune med 7.000 ansatte. Nu har vi fået en ny borgmester og en ny retning. Så tror jeg ikke det er så unormalt at udskifte kommunaldirektøren, siger han.

Læs også
Knud Vincents bliver ny borgmester i Slagelse
Læs også
Knud Vincents bliver ny borgmester i Slagelse

Formelt er det kommunalbestyrelsen, der skal træffe beslutningen om fyringen. Det sker på et lukket punkt på bestyrelsens møde den 13. januar.

Socialdemokratiets to medlemmer i økonomiudvalget valgte at stemme nej til fyringen i første omgang.

- Vi har ikke haft lejlighed til at drøfte i vores egen gruppe, hvordan vi stiller os til det her, inden vi blev indkaldt til møde, så derfor valgte vi at stemme nej. Nu skal vi have drøftet sagen, inden vi skal tage stilling til den i byrådet, lyder det fra Anne Bjergvang (S), som i øvrigt henviser til Knud Vincents for yderligere kommentarer.

Hendes partifælle Lis Tribler har heller ikke meget at sige om sagen på nuværende tidspunkt, andet end at indstillingen kom bag på hende.

- Det overraskede mig, lyder det fra Tribler, der selv var borgmester i Slagelse Kommune fra 1998 til 2013.

Pris kendes ikke

Knud Vincents kan ikke sige, hvad afskedigelsen vil koste kommunen.

- Det kommer helt an på, hvordan man får det forhandlet på plads. Der ligger nogle kontraktlige vilkår, som folk forhandler på. Det blander jeg mig ikke i lige nu. Det gør jeg først, når jeg skal se på det, siger han.

Læs også
Vicekommunaldirektør stopper øjeblikkeligt efter personalesag - får 1,6 millioner
Læs også
Vicekommunaldirektør stopper øjeblikkeligt efter personalesag - får 1,6 millioner

Han oplyser, at Frank E. Andersen er fritaget for tjeneste indtil mødet i kommunalbestyrelsen den 13. januar. Social- og projektchef Vini Lindhardt fungerer indtil da som kommunaldirektør.

Redaktør: - Ikke overraskende

TV2 ØSTs politiske redaktør Ivan Nielsen er ikke overrasket over beslutningen om at fyre Frank E. Andersen.

- Det er ikke ualmindeligt, at en ny borgmester også vil have en ny kommunaldirektør. En borgmester og en kommunaldirektør kører et tæt parløb i det daglige, og det kan måske opleves som lettere bare at viske tavlen ren, når man er nyvalgt, siger han.

Ivan Nielsen understreger, at det samtidig er almindelig kendt, at kommunaldirektører ofte udskiftes.

- Det er ikke sådan, at posten som kommunaldirektør er en livsvarig ansættelse. Det er nærmest omvendt. I de politisk styrede organisationer skifter man tit ud i toppen, når man vil have en anden kurs, siger han.

Netop i Slagelse har det efter Ivan Nielsens vurdering været en ekstra farlig post at sidde på.

- Kommunaldirektøren skal være en loyal embedsmand for både kommunalbestyrelsen og borgmesteren - men nok mest borgmesteren. På den måde har han også været med til at udføre den tidligere borgmesters politik i Slagelse Kommune, hvad nogen måske har været trætte af, siger han.

Kaldte revisionen ind

I Slagelse har der igennem den seneste valgperiode været et stort slagsmål om, hvor stærk kommunens økonomi egentlig var. 

Her var der sidste år en særlig episode, der i dag giver god mening, siger Ivan Nielsen.

- I forbindelse med budgetlægningen var det er lidt underligt forløb, hvor man endte med at kalde revisionen ind og forklare tingene. Det havde man nok ikke gjort, hvis man havde fuld tillid til direktionen, siger han.




Nyhedsoverblik