Knud Vincents bliver ny borgmester i Slagelse

John Dyrby Paulsen (S) må lade borgmesterkæden gå videre til Venstres Knud Vincents.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har taget lidt tid, men nu er det officielt, at Venstres Knud Vincents overtager borgmesterkæden fra socialdemokraten John Dyrby Paulsen.

Der står 18 byrådsmedlemmer bag Knud Vincents, det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF og Radikale Venstre.

quote Jeg gik til valg på et bredt samarbejde, og det har jeg levet op til

Knud Vincents (V), kommende borgmester i Slagelse Kommune

- Vi har været igennem nogle rigtig, rigtig gode forhandlinger her i aften – også nogle svære forhandlinger, og det er sådan, at jeg står her som den kommende borgmester i Slagelse, fordi der er 18 personer, der bakker op om det, siger Knud Vincents.

Vincents oplyser videre, at han de kommende dage vil forsøge at skabe et endnu bredere samarbejde ved at forhandle med de øvrige partier.

Læs også
Spidskandidater i smædesang mod borgmester - balladen fortsætter i Danmarks giftigste byråd
Læs også
Spidskandidater i smædesang mod borgmester - balladen fortsætter i Danmarks giftigste byråd

- Jeg gik til valg på et bredt samarbejde, og det har jeg levet op til, så alt i alt får vi en Slagelse Kommune, der kan sætte en retning langsigtet fremad, og løse de udfordringer, der er, siger Knud Vincents og takker partierne.

Konservativ bliver viceborgmester

Jane Dahl fra Det Konservative Folkeparti bliver 1. viceborgmester i Slagelse Kommune.

- Vi er superglade. Vi kommer fra nul mandater til tre mandater, og det viser, at vælgerne derude trænger til ny energi, og det kommer jeg med. Så vi er meget, meget glade for resultatet og superglade for samarbejdet med de tre andre (partier, red.). Det bliver rigtig godt, og det bliver super for alle borgere i Slagelse Kommune, siger Jane Dahl.

quote Det her er en ny begyndelse for Slagelse Kommune

Troels Brandt (R)

Men du blev ikke borgmester, som du sagde, du gerne ville være. Hvad siger du til det?

- Jamen, det kan være, at jeg kommer igen om fire år, svarer hun.

Jørgen Grüner fra SF glæder sig over også at være en del af konstitueringen i det nye byråd, der tidligere er blevet kaldt Danmarks giftigste på grund af det anspændte forhold mellem medlemmerne.

- Vi er glade for at få to mandater. Vi har mistet vores stemmesluger fra sidste gang, så vi skulle starte forfra, siger Jørgen Grüner med henvisning til Helle Blak, der ikke ønskede at genopstille, fordi SF ifølge hende lokalt nærmede sig Venstre for meget og krævede besparelser.

- Jeg er også glad for det her samarbejde og tror, at det er lige præcis det, som Slagelse Kommune har brug for, tilføjer han.

Radikale Venstre ønsker borgerne tillykke 

Troels Brandt fra Radikale Venstre hæfter sig især ved, at partiet er gået frem. På nuværende tidspunkt har Radikale Venstre et medlem i byrådet, men i det nye byråd får de to medlemmer.

- Det er dejligt, siger Troels Brandt og fortsætter:

- Og det er dejligt, at vores borgmester allerede nu markerer, at der er en åbenhed mod det brede (samarbejde, red.). Og det har om noget været en radikal mærkesag, hvad enten det var i 2017 eller i 2021, at vi stadig inviterer bredt ud, og det er en understregning af, at det her er en ny begyndelse for Slagelse Kommune, så tillykke til os alle sammen – ikke mindst til borgerne. Nu kommer der ro, og vi er stadig åbne for de partier, der ikke lige står her nu. 

Kendt som Danmarks giftigste byråd

John Dyrby Paulsen (S) overtog borgmesterkæden efter kommunalvalget i 2017 og et byråd, der blev betegnet som Danmarks giftigste.

Det tog dengang ni dage at forhandle den mildt sagt besynderlige overenskomst på plads, hvor John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) blev enige om at dele borgmesterposten, så de hver fik to år.

Læs også
De sidste stemmer er afgivet - og folk gør ikke som sidst
Læs også
De sidste stemmer er afgivet - og folk gør ikke som sidst

Selve aftalen blev underskrevet den 30. november. Altinget betegnede aftalen som det tyndeste papir i dansk politik.

Ingen troede på den.

Og helt som ventet bekendtgjorde Villum Christensen i sommeren 2019, at han alligevel ikke ville være borgmester.

Venstre trak en streg i sandet med Nye Borgerlige 

Venstre var ved dette kommunalvalg i valgforbund med Nye Borgerlige, som har fået to mandater valgt ind i det nye byråd. Partiet er dog ikke med i konstitueringsaftalen, som Knud Vincents præsenterede for pressen.

- De er i hvert fald ikke lige med i aften, så må vi se, hvad der sker på den lange bane, siger han.

quote Vi har brug for at få ro i Slagelse

Knud Vincents (V), kommende borgmester i Slagelse Kommune

Hvorfor er de ikke med i konstitueringen?

- Vi har haft svære forhandlinger. Derfor har det også trukket ud, og man skal undersøge alle muligheder. Men på et tidspunkt er man også nødt til at trække en streg i sandet og sige, at nu skal vi videre. Derfor har vi lavet en aftale, som er holdbar. Vi har ikke lavet en delt borgmesterpost eller noget andet. Vi har brug for at få ro i Slagelse, vi har brug for langsigtede løsninger, og derfor bliver det rigtig vigtigt at indbyde de andre partier, så vi i fællesskab kan få sat en retning, svarer Knud Vincents og fortsætter:

- Det er ikke sikkert, at vi alle 31 kan blive enige. Men når vi kender navnene i morgen eftermiddag (onsdag eftermiddag, red.), så tager vi den derfra. 

0 % optalt
Opdateres om 3:00

    Nyhedsoverblik