Portræt: Samarbejdets mand sætter sig ved roret i landets giftigste byråd

Knud Vincents profilerer sig som "samarbejdets mand", og spørgsmålet er nu, om han kan bringe landets giftigste byråd sammen efter en ny konstituering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natten til onsdag kunne Knud Vincents gå ud blandt en sværm af pressefolk og meddele, at han havde snuppet borgmesterkæden fra John Dyrby Paulsen (S).

- Jeg gik til valg på et bredt samarbejde, og det har jeg levet op til. Så alt i alt får vi en Slagelse Kommune, der kan sætte en langsigtet retning  fremad, og løse de udfordringer, der er, siger Knud Vincents og takker partierne.

quote Vi har været igennem nogle rigtig, rigtig gode forhandlinger her i aften

Knud Vincents (V), kommende borgmester

Bag sig havde han 18 byrådsmedlemmer fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF og Radikale Venstre.

- Vi har været igennem nogle rigtig, rigtig gode forhandlinger her i aften – også nogle svære forhandlinger – og det er sådan, at jeg står her som den kommende borgmester i Slagelse, fordi der er 18 personer, der bakker op om det, siger Knud Vincents.

Vincents oplyser videre, at han de kommende dage vil forsøge at skabe et endnu bredere samarbejde ved at forhandle med de øvrige partier. 

VIDEO: Se Knud Vincents (V) præsentere sig selv som ny borgmester for Slagelse Kommune.

Dyrby er et "pjok"

For som sagt har Knud Vincents hele valgkampen igennem kæmpet for det brede samarbejde. Han har ligefrem profileret sig som "samarbejdets mand", og står for ordentlighed og anstændighed.

Man skal dog ikke længere tilbage end lørdag før valgdagen, hvor den nu kommende borgmester sang med på en sang fra en byrådsveteran, der takkede af efter 40 år i politik. Steen Olsen blev tidligere på året ekskluderet fra Socialdemokratiet, og holdt lørdag en afskedsfest efter et langt liv i politik, hvor gæsterne fik en sang. Men sangen var dog ikke bare en hvilken som helst lejlighedssang. Den skød særlig skarpt mod den nu afgående borgmester John Dyrby Paulsen, hvor han blandt andet blev kaldt et "pjok" og "gemen".

Men det synes samarbejdets mand ikke, der var noget problematisk i.

- Det vil jeg slet ikke forholde mig til. Jeg er kommet her for at skænke ud, og der er en festlig stemning, og det er i respekt for det. Jeg har ikke haft nogen indflydelse på sangen.

Her synger tre byrådsmedlemmer med på en sang, der kaldte John Dyrby Paulsen (S) for et "pjok" og "gemen".

- Det, der er vigtigt er, at vi får samlet den her kommune, siger Knud Vincents.

En rødmosset landmand

Samarbejdets mand overtager borgmesterkæden fra John Dyrby Paulsen og et byråd, som bliver betegnet som landets giftigste. Så sent som i juni 2021 viste en Voxmeter, at kommunen ligger tæt på bunden, når det gælder vælgernes tilfredshed med de folkevalgtes indsats. Om Knud Vincents kan ændre det, må tiden vise.

Vincents overtog spidskandidat-tjansen for Venstre fra den tidligere borgmester og nuværende folketingsmedlem Stén Knuth. Og selvom han ikke er en folkeforfører, så er der måske noget om, at han kan samarbejde. For han bliver ofte brugt, når andre venstreforeninger har problemer.

Læs også
Knud Vincents bliver ny borgmester i Slagelse
Læs også
Knud Vincents bliver ny borgmester i Slagelse

Han var for eksempel dirigent, da Venstre i Stevns Kommune forsøgte at slippe af med Mogens Haugaard Nielsen ved en dramatisk ekstraordinær generalforsamling før det seneste valg.

Han er en lidt rødmosset landmand fra egnen syd for Skælskør. Siden 1989 har han haft sin egen gård, hvor han dyrker alt fra blomkål og spidskål til kartofler.

Han bor sammen med sin kone gennem 32 år og deres hund Nala. Sammen har de to voksne døtre, som er flyttet hjemmefra.

Mandatfordeling: