Advarer mod at dele informationer om sigtet 32-årig

Det er strafbart at dele identiteten på den 32-årige mand, der er sigtet i sagen om bortførelse af en 13-årig pige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan straffes med bøde, hvis man deler oplysninger på for eksempel de sociale medier, som kan bruges til at identificere den 32-årige mand, der er sigtet for at have bortført en 13-årig pige og udsat hende for vold, trusler og krænkelser.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Twitter, efter det ved mandagens grundlovsforhør blev besluttet, at den sigtede skal beskyttes af et navneforbud.

- Husk, at det er strafbart at offentliggøre identiteten på personer, der er omfattet af navneforbuddet, skriver politiet, der også mandag delte et tweet med samme formål.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det betyder helt konkret, at det ikke er tilladt at offentliggøre eller dele eksempelvis den sigtedes navn, stilling, bopæl eller andre oplysninger, der kan føre til, at hans identitet bliver afsløret.

Oplysninger deles i flæng

Inden navneforbuddet blev nedlagt mandag, flød det på de sociale medier med både navn, billeder og andre oplysninger om den sigtede.

Men hvis man sidenhen selv har skrevet eller blot delt et opslag med informationer om den sigtede, vil det være strafbart.

- Der er nedlagt et navneforbud og identifikationsforbud på det her tidspunkt i sagen, og derfor må navnet ikke komme videre, siger Sten Schaumburg-Müller, der er juraprofessor på Syddansk Universitet, til TV 2.

Læs også
Advokat i Emile Meng-sagen: Det er umuligt ikke at drage en sammenhæng
Læs også
Advokat i Emile Meng-sagen: Det er umuligt ikke at drage en sammenhæng

Derfor opfordrer Sten Schaumburg-Müller til, at man omgående sletter ethvert opslag på sin profil på diverse sociale medier, der indeholder oplysninger om manden.

- Det er mit indtryk, at der stadig hersker en slags wild west-stemning på sociale medier og et indtryk af, at ingen regler gælder. Men det er forkert. Der gælder de samme regler som alle andre steder, siger Sten Schaumburg-Müller til B.T.

Risikerer bøde på 25.000 kroner

Hvis man har delt et opslag på de sociale medier, hvor den sigtede kan identificeres, efter navneforbuddet er blevet nedlagt, kan det ende med en bøde.

Sten Schaumburg-Müller forklarer til B.T., at det anses som en alvorlig forseelse, hvis man bryder navneforbuddet. 

Læs også
Kortlægger sigtedes færden i bortførelsessag
Læs også
Kortlægger sigtedes færden i bortførelsessag

Han nævner en højesteretsdom fra 2019 som eksempel, hvor en person fik tildelt en bøde på 25.000 kroner for at have brudt et navneforbud.

- Lige nu handler det om at beskytte en potentielt uskyldig person. Det er et godt retsstatsligt princip, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, forklarer Sten Schaumburg-Müller til B.T.

Det har tirsdag ikke været muligt for TV2 ØST at få Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at kommentere på, om de har tænkt sig at forfølge mulige brud på navneforbuddet i sagen om den 13-årige pige.

Læs også
32-årigs Facebook-profil er lukket ned
Læs også
32-årigs Facebook-profil er lukket ned

Den 13-årige pige forsvandt lørdag efter at have delt aviser ud omkring Kirkerup syd for Slagelse. Hun blev fundet i live søndag kort før klokken 15.00.

En 32-årig mand er sigtet for bortførelse og for at have udsat hende for vold, trusler og krænkelser.

Han erkender delvist sigtelsen og er blevet varetægtsfængslet frem til 11. maj.

Navneforbuddet bortfalder senest, når der falder endelig dom i sagen. Retten kan også vælge at ophæve det før.


Nyhedsoverblik