Nej til udrejsecenter – i dag forsøgte byrådspolitikere at rykke ved beslutningen i Folketinget

Tirsdag havde tre byrådspolitikere fra Vordingborg foretræde på Christiansborg, hvor de forsøgte at få beslutningen om udrejsecenteret skrottet.

Tema: Skal Lindholm være udrejsecenter?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi er på vej til København til Christiansborg, hvor vi har foretræde for udlændinge- og integrationsudvalget.

Sådan lyder det fra Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Mødet handler om den omdiskuteret ø Lindholm i Stege Bugt, som regeringen og Dansk Folkeparti vil omdanne til et udrejsecenter for udvisningsdømte udlændinge.

quote Jeg synes faktisk, at det gik ganske udmærket

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Men det ønsker borgmesteren sammen med sine to byrådskollager Else-Marie Langballe (SF) og Michael Seiding Larsen (V) at lave om på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Udrejsecenteret skal være på Lindholm i Stege Bugt.
Udrejsecenteret skal være på Lindholm i Stege Bugt.
Foto: TV ØST

- Det gik udmærket 

TV ØST fik ikke lov til at være med til udvalgsmødet, men de argumenter, som Mikael Smed særligt fremførte overfor udvalget, handlede om økonomi. For ifølge finansloven kommer det til at koste godt 750 millioner kroner at opføre udrejsecenteret, hvor de første udlændinge flytter ind i 2021.

Efter godt 20 minutter kom de tre byrådspolitikere ud fra mødet.  

- Jeg synes faktisk, at det gik ganske udmærket, lyder det fra Mikael Smed.

Også Else-Marie Langballe var ganske tilfreds.

- Jeg synes, det gik rigtig godt. Vi havde en god fremlæggelse derinde, og jeg kunne se, der blev lyttet grundigt, og der var også mange, som noterede ned undervejs. Så jeg synes egentlig, det gik så godt, som det kunne, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Foto: TV 2 Grafik

DF: - Det koster

Du er 2. viceborgmester, og I har også 1. viceborgmesteren fra SF med og så selvfølgelig borgmester Mikael Smed. Hvilken betydning har det, at I stiller op flere partier, hvilken betydning har det for udvalget?

- Jeg tror, det har en stor betydning. Det her drejer sig ikke om partipolitik, det her drejer sig om, at vi står sammen om at løse den her kæmpe udfordring. For det bliver ikke godt for vores samfund, det må vi bare erkende, siger Michael Seiding Larsen.

Selvom de tre byrådskolleger står sammen, er planerne om et udrejsecenter på Lindholm ikke lige sådan at ændre.

Lyttede du til deres argumenter?

- Ja, selvfølgelig lyttede jeg, og jeg kan også godt forstå den bekymring der er, men der er ikke nogen grund til at lægge skjul på, at når det handler om at sende udlændinge ud af Danmark, og når det handler om at få styr på de udlændinge, vi gerne vil sende ud, men som vi ikke kan sende ud, så koster det. Det kan vi lige så godt være ærlige og sige, lyder det fra Martin Henriksen, der er udlændingeordfører.

quote Jeg havde nok ikke lige drømt om, at de skulle bo en robådstur fra mit sommerhus, men det tror jeg ikke, der er nogen danskere, der havde drømt om

Mattias Tesfaye (S), udlændingeordfører

Borgerne skal involvere sig

Mattias Tesfaye (S), udlændingeordfører, var også til stede ved udvalgsmødet.

Vil du ændre beslutningen?

- Det, vi har sagt i Socialdemokratiet er, at det er meget vigtigt at få adskilt dem, der ikke har begået kriminalitet, som i dag befinder sig i Midtjylland, med dem, der har begået kriminalitet. Vi skal have adskilt de to grupper. Og så har vi sagt, at dem, der har begået kriminalitet, skal så langt væk fra danske lokalsamfund som muligt og samtidig behandle folk ordentligt. Jeg havde nok ikke lige drømt om, at de skulle bo en robådstur fra mit sommerhus, men det tror jeg ikke, der er nogen danskere, der havde drømt om. Det er også derfor, jeg siger, ligegyldigt, hvor de kommer til at ligge, så vil det jo ramme et lokalsamfund, og derfor synes jeg også, vores opgave er at sikre, at det ikke er en forjaget beslutning, der er truffet med noget sjusk, men at det er et ordentligt beslutningsgrundlag, som ligger til grund for regeringen og Dansk Folkepartis beslutning, siger Mattias Tesfaye.

Nu håber Mikael Smed, at borgere, som er kritikere af udrejsecenteret, vil protestere.

- Jeg vil opfordre borgerne i Vordingborg Kommune og i de omkringliggende kommuner, som kan blive berørt af det her udrejsecenter, til at involvere sig i sagen og være med til at lægge et tryk på aftaleparterne i den her aftale, siger han.