Der gik ikke lang tid fra forslaget om at lave et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt blev præsenteret, til de første protester og bekymringer om projektet blev luftet. Modstanden mod projektet vokser fortsat i lokalområdet, hvor der bliver taget initiativ til møder og underskriftsindsamlinger.
Breve til ministrene
Både Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), og formanden for Vordingborg Erhvervsforening, Christian Brix-Hansen, har sendt åbne breve i protest mod regeringens beslutning.
Læs erhvervsformandens brev til statsministeren
Christian Brix-Hansen er bekymret for udflytningen af arbejdspladser i forbindelse med lukningen af DTU’s forsøgsstation på Lindholm, mens borgmester Mikael Smed peger på den utryghed, der vil opstå i lokalområdet, når en gruppe af udviste, kriminelle asylansøgere skal flytte ind på øen i Stege bugt.
Læs bogmesterens brev til ministrene
Håber det vil ændre noget
- Det er et problem, at man overfører utrygheden fra et sted til et andet. Der er mange flere borgere her, der bliver berørt af det, siger borgmester Mikael Smed, der håber, at hans kritik kan ændre regeringens planer om udrejsecenteret.
- Jeg håber jo at alle de informationer og spørgsmål, som jeg kan komme med, kan være med til at belyse sagen og måske også gøre at beslutningstagerne tænker over det, siger borgmesteren.
Artiklen fortsætter under billedet.
Mikael Smed fortæller, at han vil deltage ved Socialdemokratiets borgermøde om Lindholm, der holdes i Kalvehave i næste uge, blandt andet for at vise, at der er rigtig mange borgere, der er imod forslaget.
- Jeg vil rigtig gerne mødes med de borgere og høre, hvad de har at sige. Det er også et signal om, at der er mange, der bliver berørt af det her, siger borgmesteren.
Folkemøde om Lindholm
Mandag den 17. december holder debatforeningen Folkemøde Møn et møde om Lindholm. Det foregår i Viemose forsamlingshus, og Peter Brink, der er formand for debatforeningen Folkemøde Møn, håber på et stort fremmøde. Placeringen af et udrejsecenter på Lindholm i Stege Bugt, har nemlig konsekvenser for hele Regionen, mener han.
- Det er noget, der berører faktisk hele Region Sjælland. Hvis man har været på Lindholm, så ved man, at det faktisk er ret nemt at komme derud. Man behøver faktisk ikke at tage færgen, man kan gå, når der er lavvande eller tage en jolle, hvis man vil det. Så det der med, at de er låst på øen, det er jo bare en historie, de har adgang til hele Sjælland, og der er altså kun en time til København, hvis man kører af motorvejen, så det er en problematik, der berører alle på Sjælland, siger Peter Brink.
Artiklen fortsætter under billedet.
Foreningen har inviteret de folkevalgte politikere i Region Sjælland til at komme og svare på borgernes spørgsmål om udrejsecenteret.
Indsamling af underskrifter
Foreningen Stop Diskrimination har også taget et initiativ, de vise, at det langt fra er alle, der er tilfredse med at øen Lindholm skal huse et udrejsecenter. De har de lavet en underskriftindsamling og en Facebook-gruppe for at vise borgernes utilfredshed med forslaget.
I skrivende stund har 1.236 skrevet under
Også Socialdemokratiet i Vordingborg har lavet ind underskriftsindsamling.
Her har 1.542 skrevet under indtil nu
Øen bekymrer FN
Det er ikke kun i nærområdet, der er utilfredshed med forslaget.
FN har udtrykt bekymring for de danske planer om at samle udvisningsdømte kriminelle udlændinge på øen, og lektor Louise Halleskov Storgaard, fra juridisk institut på Aarhus Universitet, har påpeget, at ordningen være menneskeretlig kontroversiel.