Unge iværksættere pibler frem: - Det har fået en form for rockstjernestatus

Det er moderne for unge under 25 år at starte deres egen virksomhed. Det skyldes blandt andet en positiv iværksætterånd, mener Væksthus Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver tirsdag toner programmet ’Løvens Hule’ frem på TV-skærmen. DR-programmet giver upcoming iværksættervirksomheder mulighed overbevise for eksempel Hummel-milliardæren Christian Stadil og Just Eat-stifter Jesper Buch om, at de skal investere noget af deres formue i projekterne.

quote Vi er gået fra at have en lønmodtagerkultur til en iværksætterkultur i Danmark

Mads Váczy Kragh, direktør, Væksthus Sjælland

Og lige netop dét program er en af årsagerne til, at det i dag er uhyre populært at starte sin egen virksomhed blandt unge under 25 år. Det mener i hvert fald direktøren i Væksthus Sjælland, Mads Váczy Kragh.

- Det har fået en form for rockstjernestatus at være iværksætter, blandt andet med ’Løvens Hule’, hvor iværksætterne kan vise sig frem og vise, hvor spændende det er at være iværksætter.

Er kommet på skoleskemaet

Men i lang tid – også før ’Løvens Hule’ overhovedet eksisteret – har antallet af unge under 25 år med eget CVR-nummer været støt stigende. I 2015 toppede antallet af registreringer med 5.651 unge med eget firma. Det er er mere end en fordobling siden 2001. 

Asger Øgelund
Læs også
Ung fynbo har startet egen fiskebutik i Kalundborg: Du lærer det på den hårde måde
Asger Øgelund
Læs også
Ung fynbo har startet egen fiskebutik i Kalundborg: Du lærer det på den hårde måde

Og forklaringen skal da heller ikke alene findes i det populære DR-program, siger Mads Váczy Kragh.

- Vi er gået fra at have en lønmodtagerkultur til en iværksætterkultur i Danmark. Der er meget fokus på iværksætteri, blandt andet i medierne. Her er antallet af iværksætterhistorier nærmest eksploderet. Vi taler om en tredobling indenfor ti år, siger han.

- Men iværksætteri er også kommet på skoleskemaet, både i folkeskolen, på gymnasiet og på de videregående uddannelser. Så flere bliver animeret til at blive iværksættere.

quote Vi er mere iværksættere af lyst end af nød i Danmark, fordi vi har et socialt sikkerhedsnet

Mads Váczy Kragh, direktør, Væksthus Sjælland

Mere af lyst end af nød

Men er det også et udtryk for, at virksomhederne hyrer freelancere ind på opgaver, som de tidligere havde fastansatte til at lave? Så iværksætteriet bliver af nød på en måde?

- Man kan godt se, at nogle former for stillinger forsvinder og bliver til freelance-opgaver i stedet. Men generelt kan vi se, at der kommer flere iværksættere i Danmark, når det går godt. Altså når der er højkonjunktur, siger direktøren i Væksthus Sjælland.

- Så vi er mere iværksættere af lyst end af nød i Danmark, fordi vi har et socialt sikkerhedsnet. Iværksætterne gør det ikke, fordi de absolut skal. De gør det af lyst. 

Line Møller
Læs også
Line blev selvstændig som 24-årig: Drømmen er blevet til virkelighed
Line Møller
Læs også
Line blev selvstændig som 24-årig: Drømmen er blevet til virkelighed

Nyhedsoverblik