Glemmer hjelmen - skyld i alvorlige ulykker

Alvorlige knallertulykker skyldtes manglende hjelm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Knallertkørsel er en farlig transportform, på trods af at antallet af knallerter er faldende.

Antallet af personer, der kører på knallert, er faldet de seneste ti år. Alligevel sker der mange ulykker, som ender med at have alvorlige konsekvenser for de involverede.

Det sætter en ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker fokus på.

quote Dette er en kærkommen lejlighed til at sætte fokus på, at hjelmen altså kun gør nytte, når den er spændt fast, siger han.

Jesper Sølund, chefkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik

En af årsagerne er, at mange vælger at køre uden fastspændt hjelm. Og det er et stort problem, mener kommissionens formand, Mette Fynbo.

- Der er selvfølgelig noget i forhold til at være ung, som gør, at nogle ikke vælger at bruge hjelm. Men at de så ikke spænder hjelmen, når de alligevel har den på, betyder, at den ikke hjælper, fordi den ryger af i en ulykke, siger hun.

Tænker ikke over det

I undersøgelsen har Havarikommissionen kigget nærmere på 24 alvorlige ulykker med en lille knallert - også kaldet en knallert 30.

Mange knallertkørere kommer til skade

Her fremgår det, at to ud af tre knallertkørere ikke havde hjelm på - eller havde undladt at spænde den, hvilket førte til, at hjelmen røg af ved ulykken.

I alle 24 tilfælde blev knallertkørerne enten dræbt eller fik alvorlige skader - heraf en del alvorlige hovedskader.

- En del af dem siger, at det er, fordi de ikke tænker over det, og nogle tror simpelthen, at den sidder fast på hovedet, og at den ikke kan ryge af, når man vælter, siger Mette Fynbo.

Mere fokus på sikkerheden

Undersøgelsen viser desuden, at ulykkerne generelt skete af forskellige årsager, alt efter alder.

Blandt unge under 20 år var det primært for høj fart på grund af tunede knallerter, som var skyld i ulykken, mens det for voksne var et for højt alkoholindtag.

Hos Rådet for Sikker Trafik er chefkonsulent Jesper Sølund glad for, at der bliver mere fokus på sikkerheden på knallerter med Havarikommissionens rapport.

- Vi går ud med jævne mellemrum og registrerer brugen af cykelhjelm og hjelm på knallert og motorcykler. Men om den er spændt fast, kan vi ikke rigtig registrere, når vi laver observationer.

- Så dette er en kærkommen lejlighed til at sætte fokus på, at hjelmen altså kun gør nytte, når den er spændt fast, siger han.

Jesper Sølund håber desuden, at rådet fremover i langt højere grad kan få forældrene til at kontrollere deres børns knallerter.

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Kildemarkscenteret i Næstved

Tre beboere smittet med britisk coronavariant på plejehjem i Næstved

play
Hans Jørgen Kolmos

Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

Se flere