Rådet for Sikker Trafik: Vi skal gribe ind over for dem, der gør noget forkert i trafikken

At hjælpe. Det er det bedste, man kan gøre, når man ser nogle i trafikken, der er uopmærksomme. For taler man i telefon, er man mentalt fraværende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kender du den fra reklamerne, hvor en bilist tager en pose over hovedet? Det er en reklame fra Rådet for Sikker Trafik, som skal gøre opmærksom på, hvor farligt det er, når vi er uopmærksomme i trafikken.

En ud af tre trafikulykker sker på grund af uopmærksomhed i trafikken. Det vurderer Rådet for Sikker Trafik.

- Faktisk spiller det en rolle i 40 procent af ulykkerne. Internationalt peger flere og flere undersøgelser på, at det måske er helt op til 60 procent af ulykker, hvor uopmærksomhed er en faktor. Det siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik.

Derfor er det også vigtigt, man griber ind, hvis man ser andre bilister, der lavet alt andet i trafikken, end at køre bil.

- Det er vigtigt, vi ikke peger fingre ad dem, der gør noget forkert, men griber ind. Det bedste, man kan gøre, er at hjælpe.

Mentalt bliver man ledt et andet sted hen

Det er direkte ulovligt at tale i håndholdt mobil, men det er ikke ulovligt at tale over bluetooth, hvis mobilen sidder i en mobilholder. Alligevel kan også det få fatale konsekvenser. For selvom vi taler i telefon, kan man blive ledt et andet sted hen, påpeger dokumentationschefen.

- Når min datter ringer og spørger, hvor den røde trøje er. Så siger jeg: Du skal gå ned i skabet og lede i værelset til højre, så ligger den på fjerde hylde. Jeg er jo med på den tur ned og vise, hvor tingene er, siger Jesper Sølund.

- Så mentalt er jeg ikke koncentreret i trafikken. Sker der så noget uforudset, får jeg en længere reaktionstid, og dermed er der også større risiko for, at der sker ulykker.


Nyhedsoverblik