Forsikringsråd: Det kan du gøre, hvis uheldet er ude

Her kan du få gode råd til, hvad du skal holde øje med, når du tegner en forsikring og hvilke muligheder, du har, hvis du ikke er forsikret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 Omkring syv procent af alle danskere har ikke en indboforsikring.

Læs også
Mor og datter efter brand i etageejendom - Vi har mistet alt
Læs også
Mor og datter efter brand i etageejendom - Vi har mistet alt

Og er du boliglejer, er tallet endnu højere. Her er der nemlig hele 13 procent, der ikke har en indboforsikring. Det viser en Forbrugerundersøgelse fra Danmarks Statistik.

Men det er et helt forkert sted at spare, mener brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Det bliver rigtig dyrt i det lange løb, hvis først uheldet er opstået, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen i Forsikring & Pension.

quote Det bliver rigtig dyrt i det lange løb, hvis først uheldet er opstået

Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikring & Pension

Læs også
Massive vandmasser: Sådan dækker forsikringen efter oversvømmelse
Læs også
Massive vandmasser: Sådan dækker forsikringen efter oversvømmelse

Hold øje med mulighederne for at blive genhuset

Der er nemlig ikke meget, man kan stille op, hvis man ikke har en indboforsikring, og der har været brand, tyveri eller vandskade i ejendommen.

- Når først uheldet er opstået, og man ikke har en forsikring, står man i den kedelige situation, at man kan komme til at betale for et nyt hjem selv, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikring & Pension.

Derfor er det alfa og omega at have en indboforsikring, understreger hun:

- Jeg tror ikke, at der er så mange, der tænker over, Indboforsikringen også dækker genhusning og indeholder en ansvarsforsikring, hvis man gør skade på andres ting eller andre personer.

f_180824_tvist_forsikring.transfer3.jpg
Læs også
Familie mistede alt i brand – men forsikringsselskabet tror ikke på dem
f_180824_tvist_forsikring.transfer3.jpg
Læs også
Familie mistede alt i brand – men forsikringsselskabet tror ikke på dem

quote Det eneste håb er, at kommunen kan hjælpe med at finde en midlertidig bolig

Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikring & Pension

Der er dog nogle andre handlemuligheder, man kan ty til, hvis man ikke har taget sine forholdsregler og haft en forsikring forud for uheldet. Hvis man skal genhuses, kan man tjekke mulighederne for at få hjælp hos kommunen eller boligforeningen.

- Det eneste håb er, at kommunen kan hjælpe med at finde en midlertidig bolig. Men der er også enkelte udlejere eller boligforeningers forsikring, som kan også dække genhusning. Det er ikke automatisk, at ejendomsforeningen genhuser, men man kan undersøge det, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikring & Pension.

Du kan forsøge er søge om erstatning

Hvis der er andre, der er ansvarlig for uheldet, som kan være en vandskade, der er opstået hos overboen eller en brand, der er opstået ved naboen, kan man også forsøge at søge om erstatning.

- Hvis der er andre, man kan stille til ansvar, som er skyld i vandskaden, branden eller hvad det måtte være, der er opstået i ejendommen, kan man søge om erstatning fra de personer, hvis de har en forsikring, siger Anja Lintrup Sørensen.

Steen Schibstad
Læs også
Indehaver af brændt bygning: - Det er uvirkeligt og uforståeligt
Steen Schibstad
Læs også
Indehaver af brændt bygning: - Det er uvirkeligt og uforståeligt

I så fald vil det være vedkommendes forsikringsselskab, der går ind i en konkret vurdering af, om de kan gøres erstatningsansvarlige.

- Hvis de ikke har nogen forsikring, så må man lægge sag an, hvis de har båret sig forkert ad, og så må det være domstolene, der afgører om de har båret sig uagtsomt ad, eller om det er et uheld. Så vil der være et retsligt efterspil, siger Anja Lintrup Sørensen.

Det skal du være opmærksom på, når du tegner forsikring

Forsikringsguiden.dk kan du sammenligner priser og dækning fra forskellige forsikringsselskaber. Guiden er et samarbejde mellem Forbrugerrådet TÆNK og Forsikring & Pension.

 

Overordnet dækker de fleste indboforsikringer det samme, men der kan være detaljer, som har betydning for den enkelte alt efter, hvilket behov, man nu har.

 

Brancheorganisationen Forsikring & Pension giver her nogle gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du tegner en forsikring.

 

Vær sikker på at forsikringssummen dækker

Man skal sikre sig, at man har valgt en rigtig forsikringssum, som er den samlede værdi af alt ens indbo.
- For hvis man sætter den for lavt for at spare pengene, får man ikke den erstatning, man håber på, når uheldet er ude, siger Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring & Pension.

 

Tænk over hvad dine ting er værd

Både i forhold til forsikringssum og selvrisiko anbefaler Forsikring & Pension, at man tænker over, hvad værdien er af ens indbo.

- Hvilke ting har man i sin husstand? Er det dyre ting? Der kan være begrænsninger eller maksimum for, hvor meget forsikringsselskabet dækker. Hvis man har smykker for mange hundredetusinde kroner, kan det være vigtigt at tilkøbe noget ekstra. Ligeså vel hvis man har meget elektronik eller mange designermøbler, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikring & Pension.

 

Vær opmærksom på værdien er selvrisikoen

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvor meget selvrisikoen er, når man tegner forsikring, og om man selv har råd til at betale noget ved en skade og hvor meget, man har råd til at betale. Det betyder også noget for prisen for forsikringen.

Flest unge har ikke nogen indboforsikring

Der er flere unge mellem 21 og 24 år, der ikke har en indboforsikring. Her er det næsten hver tredje, der ikke har en forsikring.

quote Generelt tror jeg, at unge i højere grad synes, at forsikring er ret uinteressant

Anja Lintrup Sørensen, konsulent hos Forsikring & Pension

- Generelt tror jeg, at unge i højere grad synes, at forsikring er ret uinteressant. Men der kan også være nogle, der ikke synes, de har råd sammenholdt med, at de ikke kender konsekvenserne, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

- Men forsikringen indeholder den her meget vigtige ansvarsforsikring og muligheden for at få hjælp, hvis man skal genhuses.

Værktøj
Læs også
Sådan forhindrer du værktøjstyverier
Værktøj
Læs også
Sådan forhindrer du værktøjstyverier

Oplysning er vejen frem

Det eneste, der kan hjælpe flere unge til at forsikre sig, er oplysning, mener Anja Lintrup Sørensen.

- Det er vigtigt at oplyse fra Forsikringsselskabernes side, fra pressens side, og fra forældrenes side. At man taler med sit barn og vigtigheden i at have en forsikring, særligt fra den tid, de flytter hjemmefra, siger hun.

Men også skolerne kunne være bedre til at hjælpe med at oplyse børn og unge om vigtigheden af at være forsikret.

- Det kunne også være rart, hvis det var på skoleskemaet, så børn og unge bliver dannet i hele forsikringstankegangen. Det har vi været i dialog med Undervisningsministeriet omkring.


Nyhedsoverblik