Massive vandmasser: Sådan dækker forsikringen efter oversvømmelse

Dele af vores region står under vand på grund af smeltevand, nedbør og en frossen jordbund. Men hvordan dækker forsikringen husejerne?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vand, vand og atter vand.

Sådan er situationen flere steder i regionen, hvor borgere kæmper med massive vandmængder på deres grunde. Hos nogle trænger vandmasserne endda ind i ejendommen - det gælder for eksempel for Knud Jensen, der bor på Hyldtoftevej i Rødby.

- Der er omkring 30-40 centimeter vand ude i haven lige nu, og min garage og mit badeværelse står under vand, siger Knud Jensen til TV ØST.

Vandet er kun 15 centimeter fra at oversvømme resten af huset, hvilket kan give store skader i hjemmet. Men hvordan dækker forsikringen egentlig husejerne efter de store oversvømmelser?

Det giver forsikringskonsulent Anja Lintrup Sørensen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension et overblik over. Ifølge hende afhænger det af det enkelte forsikringsselskab, hvordan skaden bliver dækket. Udgangspunktet er, hvilken slags oversvømmelse, der er tale om.

Forskel på skybrud og tøbrud

Ifølge forsikringskonsulenten bliver der skelnet mellem skybrud og tøbrud i forsikringsselskaberne. I det her tilfælde skyldes de massive vandmasser en kombination af smeltevand fra sneen og regnvand.

Nogle steder er der også tale om islag i jorden, som gør, at de store vandmængder har svært ved at trænge ned i jorden. Det fortæller Kjeld Jensen, der er Park og Vejchef i Lolland Kommune om situationen på Lolland.

Som udgangspunkt dækker de fleste forsikinger kun, hvis der er tale om skybrud.

- Hvis der ikke er faldet den mængde nedbør, der er omfattet af forsikringsselskabets definition, og man alligevel får skader, så kan man ikke være sikker på at få dækning via en almindelig husforsikring, fortæller Anja Lintrup Sørensen.

Derfor er nogle forsikringsselskaber begyndt at tilbyde udvidede vandskadedækninger, som husejerne kan tilkøbe for at være bredere dækket i tilfælde af en oversvømmelse.

Definition på skybrud og tøbrud 

Skybrud er store mængder nedbør, som kommer fra oven. 

Definitionen på skydbrud er: 
  • Over 40 mm på et døgn eller 15 mm på 30 minutter. 
  • I nogle tilfælde dækker din forsikring måske også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 mm.
  • Er der faldet mindre end 30 mm på et døgn, dækker forsikringen normalt ikke.

Tøbrud er typisk er nedbør faldet som sne, som har ophobet sig, og ved en temperaturstigning smelter det, hvilket betyder, at det bliver til smeltevand, som måske ikke kan få ordentligt afløb på grund af de store mængder.
  • Der er ingen klar definition på et tøbrud. 
  • Forsikringen dækker skader efter "voldsomt tøbrud", hvor der blandt andet tages højde for afløbsforholdene, temepraturudsving og nedbør i perioden, som kan dokumentere skaden. 
  • Det er op til det enkelte forsikringsselskab at afgøre, om der er tale om en dækningsberettiget skade.


Kilde: Pension & Forsikring

Gode råd til at håndtere vandmasserne

Flere kommuner i regionen forsøger lige nu at få bugt med de voldsomme oversvømmelser. I Lolland Kommune er der konstant fem mand ude og køre for at kontrollere vandsituationen, og de opfordrer borgerne til at henvende sig, hvis man er ramt. 

Oversvømmelse på Lolland
Læs også
Store oversvømmelser i Lolland Kommune: Opfordrer til tålmodighed
Oversvømmelse på Lolland
Læs også
Store oversvømmelser i Lolland Kommune: Opfordrer til tålmodighed

Er din grund eller ejendom oversvømmet, er der ting, du selv kan gøre, mens du venter på hjælp - se faktaboksen herunder.

Forebyg skaderne

Vandmassernes indtog kan blandt andet skyldes, at grunden ligger lavt, hvilket gør den særligt udsat for vandsamlinger.

Men der er flere ting, du selv kan gøre, for at forebygge skader.

Blandt andet skal udendørsafløb være fri for skidt, så det kan trække den vandmængde, der kommer. Det er ligeledes en god idé at få en kloakmester forbi, så han kan hjælpe med at sikre kælderen - for eksempel med dræn rundt om huset. 

Pension & Forsikring opfordrer også til, at man overvejer, hvad man stiller i kælderen. Her handler det om at placere det så højt som muligt, så det ikke tager skader af en eventuel oversvømmelse.


Nyhedsoverblik