- Vi er ikke gearet til det, siger direktør om disse angreb

Det er særligt angreb mod infrastruktur som vand, el og internet, som beredskabsdirektøren mener, man bør være rustet til at klare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et lille forråd med de vigtigste fornødenheder kan være meget godt at have på plads i hjemmet i tilfælde af, at infrastrukturen skulle svigte.

Sådan lyder det søndag i Jyllands-Posten.

Afsenderen på budskabet er Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør i Danske Beredskaber.

Og hans udmelding bakkes op af beredskabsdirektøren hos Vestsjællands Brandvæsen, Lars Karlsen.

- Det er måske ved at være tid til, at man har nogle ting derhjemme. En radio, så man kan følge med i, hvad der sker ude i verden og måske have mad til et par dage, siger han.

Infrastrukturen kan rammes

Trusselsbilledet mod Danmark er, ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste, det mest sammensatte siden Den Kolde Krig.

Det skyldes særligt Ruslands ageren på den internationale scene, hvor de blandt andet har ført krig i Ukraine i godt og vel to år.

I Danmark er det særligt én type angreb, som beredskabsdirektøren mener, borgere gør klogt i at forberede sig på.

- Det vi hører er, at der er trusler mod civilsamfundet i forhold til infrastruktur – altså vand, el og den slags ting, siger Lars Karlsen.

Beredskabets opgave er at forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer, herunder terror- og krigshandlinger. Arkivfoto.
Beredskabets opgave er at forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer, herunder terror- og krigshandlinger. Arkivfoto. Foto: Nicklas Fohlmann - Sky-Foto

Den type angreb går også under betegnelsen hybridkrig, forklarer Rasmus Dahlberg, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- De umiddelbare konsekvenser af hybridkrig kan opleves som forstyrrelser i de samfundsfunktioner, vi kender til hverdag, siger lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, Rasmus Dahlberg.

quote Vi er ikke gearet til det i øjeblikket

Lars Karlsen, beredskabsdirektør, Vestsjællands Brandvæsen.

Han peger blandt andet på strøm- og vandforsyning og ikke mindst internet, som nogle af de mål, der kan være i et hybridangreb.

Den type angreb har der allerede været eksempler på i dansk territorium. For eksempel i 2022, hvor Molslinjen blev ramt af et GPS-angreb.

- I yderste konsekvens, kan man stort set lægge et moderne samfund som det danske ned, siger Rasmus Dahlberg.

Sund fornuft

Det er dog ikke kun borgere, der bør være bedre rustet mod en krisesituation. Også i beredskabet er der brug for at være bedre beredt. 

- Vi er ikke gearet til det i øjeblikket. Vi kan kommunikere internt med stationen og brandfolk, men hvordan resten af samfundet kommunikerer med hinanden, er nok værd at skænke en tanke, siger Lars Karlsen.

Læs også
Sænker krav til værnepligtige
Læs også
Sænker krav til værnepligtige

Selvom det er dystre scenarier, beredskabsdirektøren taler om, så mener han ikke, at han puster til ilden med sin opfordring. 

- Det er almindelig sund fornuft. Alle kan jo følge med i pressen og se, hvordan situationen udvikler sig. Vi siger jo ikke, at der er en krig på vej, men de her cyberangreb og hybridkrig kan godt have indvirkning på vores samfund, siger Lars Karlsen.


Nyhedsoverblik