Udspil om mere nærpoliti får blandet modtagelse i landdistrikterne

Statsministeren stiller borgerne øst for Storebælt ti nye nærpolitistationer i udsigt. Foreslaget deler borgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil lave en opgradering ude i politikredsene. 20 nye nærpolitistationer – ti på hver side af Storebælt – skal oprettes. Samtidig skal der skæres ned i Rigspolitiet.

Tiltaget skal mindske centraliseringen, fortæller ministeren til Berlingske.

Alene i Sydsjælland og Lolland-Falster Politikreds er der forsvundet mindst ti såkaldte nærpolitistationer siden 2010.

quote Det er ikke fordi, at det har gjort den store forandring, da nærpolitistationen lukkede i 2014

Visti Kristoffersen, formand i Glumsø og omegn lokalråd

Spørger man i Glumsø, som lå under for nedskæringerne i 2014, oplever man dog ikke det store behov for at få den gamle nærpolitistation på Stationsvej genåbnet. Sådan siger Visti Kristoffersen, formand i Glumsø og omegn lokalråd til TV2 ØST:

- Vi har et samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Vi har nogle ambassadører i byen, lokale, som holder fingeren på pulsen, og som har direkte kontakt til politiet og kan påpege problemer, forklarer han.

Savner lokalt politi

Samarbejdet fungerer ifølge formanden udmærket og dækker på nuværende tidspunkt byens behov for politi.

- Umiddelbart vil jeg sige, det er ikke fordi, at det har gjort den store forandring, da nærpolitistationen lukkede i 2014, for den var alligevel kun åben 2-3 timer i ugen, siger han og tilføjer:

- Der er ikke det store behov for en nærpolitistation for det område, som vi dækker, i og med vi har det samarbejde, som vi har.

Artiklen fortsætter under grafikken, der viser udviklingen i antallet af politistationer her i regionen fra 2010 til i dag.

Grafik: Nick Abildgaard.

Anderledes ser man på det i Nysted. Her lukkede den lokale politistation også i 2014, og byen overgik til en ordning lig den, man har i Glumsø.

- Det er ikke et alternativ til et lokalpoliti, for det særlige med et lokalt politi er, at de kender det lokale miljø, siger Karl Krarup, formand i Nysted Omegns fællesråd og tilføjer:

- Vi har været genstand for en fortsat centraliseringsindsats, og det bryder vi os ikke om. Vi synes, det vil være glimrende, hvis der kom et lokalt politi igen. Vi savner, at de, der laver uro, havde en lidt tættere fornemmelse af, der blev holdt øje med dem.

Betjente bør være lokale

På Stevns deler man synspunktet fra Nysted om, at et nærpoliti handler om, at stationen også bemandes med betjente, som har lokalkendskab.

Det handler ikke så meget om en nærpolitistation, men derimod et nært politi siger, Jesper Kloppenborg, repræsentant for forældre og frivillige i lokalrådet på Stevns.

udklip.jpg
Læs også
Nyt udspil:
Regeringen vil bringe politiet tættere på borgerne
udklip.jpg
Læs også
Nyt udspil:
Regeringen vil bringe politiet tættere på borgerne

- Hvis det er sådan, man laver signalpolitik ud af det og flytter årsværk ud fra Rigspolitiet, så skal de bruge ret lang tid på at etablere lokale netværk, siger han og lader forstå, at en sådan model ikke er det, man tidligere har efterlyst.

- Hvis man gerne vil have forebyggelse mod kriminalitet til at virke, så et lokalsamfund mere trygt, skal politiet være lokalt. Der skal være politi som kan tage dialog med utrygge ældre og uvorne unge – så vil det have en chance for at fungere.

Reelt nærpoliti er politi, som er til stede

Stevns har i dag en såkaldt Politiekspedition. Her er der åbent to timer hver torsdag. Sådan er det også i Skælskør, hvor formand for Lokalrådet Rasmus Jørgensen efterlyser et klart svar på, hvad regeringen måtte mene med øget tilstedeværelse.

- Det er helt klart, hvis det handler om betjente, som ikke normalt kommer i området, vil der gå noget tid, før man får det optimale udbytte af et tilstedeværende nærpoliti. Det vil være oplagt med folk, der kender området, som får flere timer til at være til stede gadebilledet, siger han og tilføjer:

Læs også
Indvielse i Gedser – nye lokaler skal understøtte midlertidig grænsekontrol
Læs også
Indvielse i Gedser – nye lokaler skal understøtte midlertidig grænsekontrol

- Når det er sagt, politi kan ikke gøre selv – der skal frivillige i bymidtegruppen og politikere skal også gøre en indsats for at forebygge hærværk og ballade rundt omkring.

Statsministerens udspil har fået blandede reaktioner på Christiansborg. Blandet dem Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Læs også
Mobile politistationer skal oftere på gaden - men butikker savner politiets hjælp
Læs også
Mobile politistationer skal oftere på gaden - men butikker savner politiets hjælp

Hun deler fuldt ud ambitionen om mere nærpoliti, men mener ikke, at man bare kan tage en person ud fra Rigspolitiet og lade personen agere nærpoliti på Lolland eller på Nørrebro i København, skriver Ritzau.

- Reelt nærpoliti er politi, som er til stede. Som er de samme betjente, som er der hver dag, som er til at komme i kontakt med, men som også kan lave det relationelle politiarbejde, siger Rosa Lund.


Nyhedsoverblik