¨

Mobile politistationer skal oftere på gaden - men butikker savner politiets hjælp

01:07

Landets politikredse skal nu sende deres mobile politistationer ud i landet mindst tre gange om ugen. Video: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Politikerne har fra 1. august besluttet, at mobile politistationer skal ud mindst tre gange om ugen. Modtagelsen er blandet.

Det bliver nu lettere at møde politibetjente på gader og stræder, for politikerne har nemlig besluttet, at politikredsenes mobile politistationer skal ud at køre mindst tre gange om ugen.

Men når de så ser, at Bent betjent står herude og er klar til at snakke med dem, jamen så er der de der ting, som man kan tale om

Bent Jakobsen, politibetjent

Forhenværende justitsminister Søren Pape Poulsen iværksatte de mobile politistationer, og nu er det blevet et krav, at de skal ud at køre mindst tre gange om ugen - mod to gange tidligere. Et krav, som politibetjent Bent Jakobsen, bedre kendt som Bent betjent i lokalområdet, mener gør en forskel.

- Mange gange har folk ikke lige lyst til at løfte røret og ringe til politiet. Men når de så ser, at Bent betjent står herude og er klar til at snakke med dem, jamen så er der de der ting, som man kan tale om, siger Bent Jakobsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Kravet, der trådte i kraft den første august, har mødt kritik blandt andet fra Politiforbundet og medarbejdere i Fyns Politikreds. Men hos Sydsjællands og Lolland-Falsters politi er man begejstrede over ordningen.

- Et af de primære formål er at komme ud og møde borgerene ude i primært de mindre lokalsamfund, siger Allan Holm, der er leder af forebyggelsesafdelingen hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Savner politets hjælp

Men ikke alle er lige begejstrede for politikernes prioritering af politiets tid. Ebbe Jørgensen er indehaver af Meny i Nykøbing Falster. De har ugentligt tyveri i butikkerne, og de savner at se politiet, når det gælder.

- Altså ideen synes jeg et eller andet sted er fin nok, men jeg tror, at der er mange af mine kollegaer, der hellere ville have, at de kom rullende ud til os, når vi står i en situation, hvor vi har tilbageholdt en butikstyv, siger Ebbe Jørgensen

Han oplever kun, at politiet kommer forbi butikken, hvis den tilbageholdte butikstyv ikke har noget legitimation på sig. Ellers må de klare den selv.

Der betyder noget, er at vi er ude i øjenhøjde med befolkningen i det daglige. Og det kommer man altså ikke ved at være nogle få timer ude med en mobil politistation et eller andet sted i Danmark.

Claus Oxfeldt, Forbundsformand for Politiforbundet

- Jeg mener, at det er politiets opgave at komme ud og tage folk i sådan en situation, siger Ebbe Jørgensen

Blandet modtagelse

Politiforbundet er heller ikke begejstret for det nye krav, og de tvivler på effekten af, at politiet bruger deres tid foran butikkerne hver anden hverdag.

- Det, jeg ved fra rigtig mange kollegaer, er, at det betyder noget, at vi er ude i øjenhøjde med befolkningen i det daglige. Det er simpelthen helt, helt afgørende. Og det kommer man altså ikke ved at være nogle få timer ude med en mobil politistation et eller andet sted i Danmark, siger forbundsformand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

Men Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi holder fast i, at tiltaget er en positiv ting, og at det vil give politiet en bredere forståelse for lokalområdet.

- Det her er jo noget andet end og komme ud til tyveriforhold. Det her handler om at komme ud og komme i dialog med borgerne og høre, hvad det er der fylder hos dem ude lokalt. Så vi kan se, om der nogle ting vi skal arbejde med, siger Allan Holm.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App